Η δωρεάν δημόσια παιδεία δεν είναι προς διαπραγμάτευση


ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ*

Ο κάθε νέος έχει δικαίωμα στη δωρεάν δημόσια παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της. Καμιά τρόικα και καμιά κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να ξεπουλήσει ίσως το πιο σημαντικό κεκτημένο της κυπριακής νεολαίας. Οποιαδήποτε σκέψη ή συζήτηση αφορά την επιβολή διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου βρίσκει ολόκληρο τον κυπριακό λαό, με προμετωπίδα την νεολαία, κάθετα εναντίον. Ένα μέρος της κοινωνίας το οποίο έχει ίσως τη λιγότερη ευθύνη για την όλη κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο,  θα πληγεί ίσως περισσότερο από όλους. Οι βάρβαρες πολιτικές που ακολουθούν η Ε.Ε., η Τρόικα και οι εδώ χειροκροτητές τους, στον βωμό των στυγνών οικονομικών τους συμφερόντων έχουν στοχοποίησει όλες τις οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Το μόνο που έχουν να προσφέρουν με τις πολιτικές που προτείνουν και ακολουθούν είναι η φτώχεια, η μιζέρια και η ταπείνωση, σε έναν λαό του οποίου οι πληγές είναι ακόμα ανοιχτές, και προσπαθεί να ορθοποδήσει εδώ και 39 χρόνια.

Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός των δημόσιων πανεπιστημίων έχει μειωθεί δραματικά, ενώ οι ανακοινώσεις για αναβαθμισμένα εξοπλιστικά προγράμματα για την Ε.Φ., δίνουν και παίρνουν, η αναφορά και μόνο περί επιβολής διδάκτρων φαντάζει αν όχι προκλητική, τουλάχιστον αστεία. Τις κρίσιμες ώρες που βιώνει η Κυπριακή κοινωνία, ένας από τους πιο υγιείς πυλώνες της κυπριακής κοινωνίας όπως είναι η παιδεία πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, αν πραγματικά θέλουμε αυτός ο τόπος να έχει μέλλον. Οι πολιτικές της Μπολόνιας, οι οποίες ακολουθούνται κατά γράμμα από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, θα έχουν ως επακόλουθο την συνεχή υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας μέσα από αυστηρά μέτρα λιτότητας και την σταδιακή ιδιωτικοποίηση της ξεκινώντας με την επιβολή διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια και συνεχίζοντας με την μεταστροφή σε κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδρύματα, αντί για παιδαγωγικά και επιστημονικά κέντρα, όπως είναι ο ρόλος ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος. Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών θα είναι μόνο οι οικονομικά εύρωστοι να έχουν την δυνατότητα να φοιτούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό καθίσταται προκλητικά απαράδεκτο, ιδιαίτερα αν συλλογιστεί κάποιος τους μελλοντικούς και εν ενεργεία φοιτητές που προέρχονται από μεσαία έως χαμηλά οικονομικά στρώματα. Αυτού του είδους τα μέτρα θα πλήξουν την πλειοψηφία των κυπρίων φοιτητών στα δημόσια ιδρύματα της χώρας μας. Θα προάξουν την κοινωνική ανισότητα και θα μεγαλώσουν την λίστα με τους τεχνικά και επιστημονικά ακατάρτιστους νέους, δημιουργώντας ένα στρατό από φθηνό εργατικό δυναμικό που θα θυματοποιείται στις βουλές του κάθε επιχειρηματία για ένα κομμάτι ψωμί. Η ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΟ.

Η αισχροκέρδεια μέσω της επιβολής διδάκτρων, όπως καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες στα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου, όπου οι κολεγιάρχες εκμεταλλεύονται την ανάγκη των νέων για τριτοβάθμια εκπαίδευση, ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα είναι η λύση στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Αντίθετα, το κράτος και οι αρχές των πανεπιστημίων πρέπει να δώσουν κίνητρα στους νέους και να προωθήσουν την πραγματική δημόσια δωρεάν παιδεία. Ειδικά σε αυτή την περίοδο κρίσης που ταλανίζει τη χώρα μας, οι πάντες πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να πράξουν αναλόγως. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να προσφερθούν περισσότερα οικονομικά επιδόματα στον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό φοιτητών που τα έχει ανάγκη. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να αυξηθούν οι θέσεις των εισακτέων στα δωρεάν δημόσια πανεπιστήμια ώστε να στηριχθει έμπρακτα κάθε νέος ο οποίος θέλει να αποκτήσει ένα πτυχίο προσβλέποντας σε ένα καλύτερο αύριο.

Κανένα μέτρο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης δεν πρέπει να έχει αντίκτυπο στην παιδεία και να φυλακίζει τα όνειρα της νεολαίας. Δεν διανοείται μια κοινωνία να σταματήσει να επενδύει στους νέους όπου είναι το μέλλον αυτού του τόπου.
Όπως είπε και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος  ‘’Μια επένδυση στη μόρφωση αποδίδει τον καλύτερο τόκο’’.

*Πρόεδρος   Διοικητικού Συμβουλίου  Φοιτητικής Ένωσης Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










220