ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ*
Η μακρόχρονη λειτουργία των πανεπιστημίων μας τους δίνει τη δυνατότητα να προχωρούν αυτόνομα. Η αυτονομία των πανεπιστημίων θα πρέπει να γίνεται πάντα σεβαστή. Σεβαστή θα πρέπει να είναι η αυτόνομη διοίκηση, καθώς και η λήψη των αποφάσεών τους. Σεβαστές θα πρέπει να είναι πάνω από όλα οι αποφάσεις σε σχέση με τον καθορισμό των εκπαιδευτικών και ερευνητικών προσανατολισμών. Η πανεπιστημιακή αυτονομία πρέπει να διασφαλισθεί ως κόρη οφθαλμού, επειδή αποτελεί κύτταρο της δημοκρατίας και παράγοντας δημοκρατικής σταθερότητας ενός συστήματος.
Η λειτουργία των πανεπιστημίων μας βασίζεται σε νομοθεσίες για τις οποίες θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει τάχιστα ενοποίησή τους. Το νομοθετικό πλαίσιο καθορίζει μεταξύ άλλων τους μηχανισμούς λειτουργικού ελέγχου για σκοπούς διαφθοράς και σωστής διοίκησης. Στην περίπτωση που υπάρξουν αδυναμίες, εμείς είμαστε έτοιμοι τάχιστα να στηρίξουμε τις τροποποιήσεις των νομοθεσιών.
Όμως, είναι ένα ζήτημα ο θεσμικός έλεγχος για ένα πανεπιστήμιο, για τον οποίο καλούμε τα θεσμικά ελεγκτικά όργανα να είναι σε συνεχή δράση σε σχέση με τη λειτουργία του, και είναι άλλο να υπάρχουν προθέσεις για πολιτικές ή και συνδικαλιστικές παρεμβάσεις, με σκοπό να καθορίζονται πανεπιστημιακές αποφάσεις. Μάλιστα, αυτές οι παρεμβάσεις γίνονται συνήθως στη βάση της επιχειρηματολογίας για πάταξη της διαφθοράς στα πανεπιστήμια. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα σε κανέναν πέραν των διοικητικών οργάνων του πανεπιστημίου να επηρεάζει τις αποφάσεις του. Σε περίπτωση που αυτό δε γίνει σεβαστό και υπάρχουν πολλοί που λαμβάνουν μέρος στη διοίκηση, αλλά και στη λήψη αποφάσεων και έχουν αλλότρια συμφέροντα, αυτό αποτελεί τον προπομπό για αρνητική πορεία του πανεπιστημίου.
Απόλυτα σεβαστή πρέπει να γίνει επίσης η τελευταία απόφαση του Πανεπιστημίου Κύπρου να επιτρέπει μετεγγραφές φοιτητών, η οποία απόφαση μάλιστα έχει τύχει και γνωμάτευσης από τη Γενική Εισαγγελία. Η απόφαση ενός φοιτητή να μεταγράφεται από ένα πανεπιστήμιο σε άλλο είναι αποκλειστικό του δικαίωμα, αρκεί αυτή η μεταγραφή να πληροί σταθερά θεσμοθετημένα κριτήρια. Στο τέλος της ημέρας η δυνατότητα μεταγραφών είναι μια πρόκληση για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μεταξύ των πανεπιστημίων. Η σταθερότητα των κριτηρίων στη βάση νομοθεσίας είναι προϋπόθεση, ώστε να μην μπορεί να αναπτύσσεται φαινόμενο κλοπής φοιτητών μεταξύ πανεπιστημίων. Θεωρώ επίσης ότι εμπλουτίζονται οι επιστημονικές εμπειρίες των Κυπρίων φοιτητών μέσα από την παρουσία τους σε διαφορετικά πανεπιστήμια. Το δικαίωμα μεταγραφής του φοιτητή πρέπει να το διασφαλίσουμε ως βασικό ατομικό δικαίωμα.
*Βουλετής ΔΗΣΥ, Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής