Η εξ αποστάσεως φοίτηση δεν είναι μόνο απαίτηση της εποχής μας, αλλά και συνέπεια της


ΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ*

Στο παρελθόν όταν κάποιος αποφοιτούσε από το ένα λύκειο εθεωρείτο ότι ήταν μορφωμένος και όλες οι πόρτες επαγγελματικής αποκατάστασης ήταν ορθάνοικτες.
Δυστυχώς, τα πράγματα τώρα έχουν αλλάξει ριζικά και ο κάτοχος πανεπιστημιακού τίτλου είναι σαν να είναι κάτοχος απολυτηρίου και αυτός που έχει μεταπτυχιακό είναι κάτοχος ενός κοινότυπου τίτλου. Δεν είμαι υπερβολικός και ούτε καταθέτω κάτι που δεν είναι γνωστό στον πλείστο κόσμο.
Οι ανάγκες της εποχής επιβάλλουν στους νέους να επενδύουν στη γνώση και στην  μόρφωση διαφορετικά οι προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης είναι δυσοίωνες. Για δε, αυτούς που εργάζονται σε μια δουλειά θα πρέπει να εξασφαλίσουν κι άλλα ακαδημαϊκά προσόντα διαφορετικά θα παραμείνουν καθηλωμένοι και κάποιος άλλος θα τους προσπεράσει.
Σίγουρα, οι τίτλοι σπουδών δεν είναι και η εγγύηση για επαγγελματική αποκατάσταση χρειάζονται κι άλλα πράγματα όπως επαγγελματισμός, όρεξη, κοινωνικότητα, θετική διάθεση, σκληρή δουλειά αλλά αποτελεί την  βασική παράμετρο επαγγελματικής σταδιοδρομίας.
Το ευχάριστο είναι ότι ζούμε σε μια εποχή που όλο και περισσότεροι νέοι έχουν ευκαιρίες για σπουδές αλλά και από την άλλη και οι παλαιότεροι αν θέλουν ακόμη και τώρα να σπουδάσουν μπορούν μέσα από προγράμματα εξ αποστάσεων σπουδών να το πετύχουν.
Η τεχνολογία μαζί με το συνεχές αναβαθμιζόμενο περιβάλλον που προσφέρουν πολλά πανεπιστήμια δίνουν την δυνατότητα στον καθένα από εμάς να έχει το πανεπιστήμιο στο σπίτι μας. Οι σπουδές εξ αποστάσεως αριθμούν πλεονεκτήματα και οι φοιτητές δεν μειονεκτούν σε τίποτα σε σχέση με αυτούς που φοιτούν σε συνεχή βάση στα πανεπιστήμια (full time student).

Ζούμε σε μια εποχή, όπου οι ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις για επαρκή ακαδημαϊκή κατάρτιση δεσπόζουν επιβλητικές μπροστά μας και δίχως άλλο κατευθύνουν τις όποιες επιλογές μας για επαγγελματική αποκατάσταση. Οι πτυχιακές σπουδές θεωρούνται πλέον δεδομένες, ενώ οι σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Μάλιστα στον τομέα των μεταπτυχιακών σπουδών τελευταίως παρατηρείται μία νέα τάση: η εξ αποστάσεως φοίτηση και απόκτηση των ανάλογων πιστοποιητικών διπλωμάτων.

Η νέα μόδα (η εξ αποστάσεως φοίτηση) -αν μπορούμε να την ονομάσουμε έτσι- δεν είναι μόνο απαίτηση της εποχής μας, αλλά και συνέπεια της. Οι υποχρεώσεις πληθαίνουν, ο χρόνος είναι πολύτιμος και κάποτε δυσεύρετος για ασχολίες που δεν εντάσσονται στη σφαίρα του πρέπει. Ως εκ τούτου, το να συνεχίζει κανείς τις σπουδές του κάνοντας ένα ματαπτυχιακό πρόγραμμα εξ αποστάσεως, αποτελεί πλεονέκτημα, αφού εξοικονομεί ταυτοχρόνως χρόνο και χρήματα.

Ανάμεσα στην πληθώρα επιλογών που προσφέρονται σήμερα για μεταπτυχιακές σπουδές εξ αποστάσεως, ο κάθε υποφήφιος φοιτητής πρέπει να είναι επιφυλακτικός  και να κάνει τις επιλογές του βάσει ορισμένων σημαντικών παραμέτρων. Καταρχήν, το πανεπιστήμιο που θα επιλέξει πρέπει να εντάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα εκαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και να έχει πίσω του μια μακρόχρονη παράδοση στην προσφορά  μεταπτυχιακών προγραμμάτων εξ αποστάσεως. Δεύτερον, σημασία πρέπει να δίδεται στη Σχολή στην οποία θέλει κανείς να φοιτήσει και στους καθηγητές που την απαρτίζουν. Επιπρόσθετα, ο κάθε φοιτητής καλείται να εξετάσει με προσοχή τα ίδια τα προγράμματα που τον ενδιαφέρουν για να διαπιστώσει αν οι απαιτήσεις είναι τέτοιες που μπορεί να αντεπεξέλθει.. Επίσης, ο φοιτητής πρέπει να ελέγξει αν το πρόγραμμα σπουδών που θέλει να ακολουθήσει είναι αναγνωρισμένο από το ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ. Τέλος, το κόστος σπουδών και οι ευκολίες πληρωμής είναι ακόμα μια παράμετρος που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν για την επιλογή πανεπιστημίου και προγράμματος σπουδών.

Οι μεταπτυχιακές σπουδές εξ αποστάσεως αριθμούν πλεονεκτήματα και οι φοιτητές δεν μειονεκτούν σε τίποτα σε σχέση με αυτούς που φοιτούν σε συνεχή βάση στα πανεπιστήμια (full-time students). Όπως προαναφέρθηκε, με αυτό τον τρόπο εξοικονομείται ταυτόχρονα χρόνος και χρήματα. Στις περιπτώσεις δε που κάποιος ήδη εργάζεται, το πλεονέκτημα είναι μεγαλύτερο, εφόσον δεν είναι αναγκασμένος να σταματήσει τη δουλειά του, αλλά μπορεί να συνδυάσει τα δύο. Όσον αφορά το θέμα των χρημάτων, η διαφορά του να σπουδάζει κανείς από απόσταση σε σχέση με τους φοιτητές πλήρους φοίτησης είναι αισθητή, από τη στιγμή που το μόνο που πληρώνει είναι τα δίδακτρά του. Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεταπτυχιακές σπουδές εξ αποστάσεως, λόγω ακριβώς αυτής της φύσης τους, μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση σε αυτό που ονομάζουμε διά βίου παιδεία (long life learning). Η συνεχής επιμόρφωση και ο εμπλουτισμός των γνώσεών μας καλό είναι να εντάσσονται στις προτεραιότητές μας και οι μεταπτυχιακές σπουδές εξ αποστάσεως αποτελούν ένα μέσο επίτευξης αυτού του στόχου.

*Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας ΔΗΚΟ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











153