Η εμπειρία του φοιτητή του ΤΕΠΑΚ Χάρη Γεωργίου από την πρακτική άσκηση στο CERN


Ο Χάρης Γεωργίου, τεταρτοετής φοιτητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών του ΤΕΠΑΚ, επιλέγηκε έπειτα από μια ανταγωνιστική διαδικασία να ασκήσει την πρακτική του εργασία στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών CERN.

ΤοCERNείναι το μεγαλύτερο σε έκταση πειραματικό κέντρο πυρηνικών ερευνών και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αριθμεί 20 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος. Η κύρια λειτουργία του αφορά στην μελέτη της δομής του σύμπαντος και ειδικότερα στην παροχή επιταχυντών σωματιδίων και άλλων υλικοτεχνικών υποδομών που χρειάζονται για την πειραματική έρευνα στο πεδίο της φυσικής υψηλών ενεργειών.

Το CERN απασχολεί σήμερα περίπου 3000 μόνιμους εργαζόμενους, ενώ περίπου 6500 επιστήμονες και μηχανικοί από 80 διαφορετικές εθνικότητες, που αντιπροσωπεύουν 500 πανεπιστήμια και περίπου το μισό της κοινότητας της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο, δουλεύουν σε πειράματα που οργανώνονται από το CERN.

Πιο κάτω παρατίθεται συνέντευξη του Χάρη για την εμπειρία του στο μεγαλύτερο  κέντρο πυρηνικών ερευνών στον κόσμο.

ΕΡ: Χάρη, πώς πέτυχες αυτή την επιλογή στο CERN και τι είδους προετοιμασία χρειάστηκε για να τα καταφέρεις;

ΑΠ: Η επιστήμη (και κυρίως η πυρηνική/σωματιδιακή φυσική) ήταν από πάντα το πάθος μου. Έτσι, όταν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενημερώθηκα από το ΤΕΠΑΚ για την ύπαρξη προγράμματος καλοκαιρινής εξάσκησης στο CERN-τον φάρο της επιστήμης- αμέσως ξεκίνησα την διαδικασία. Μέσω της εξαιρετικά οργανωμένης ιστοσελίδας του οργανισμού, απέστειλα όλα τα ζητούμενα έγγραφα και προς έκπληξη μου έγινα αποδεκτός. Θεωρώ πως μεγάλο ρόλο στην επιλογή μου έπαιξε η προηγούμενη πείρα που απόκτησα τόσο μέσω ερευνητικών μου δραστηριοτήτων όσο και μέσω της συμμετοχής μου στο πρόγραμμα IAESTE.

ΕΡ: Ποιο είναι το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο για να γίνεις δεκτός στο CERN;

ΑΠ: Το πρόγραμμα αποδέχεται προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές από ένα ευρύ φάσμα, από οικονομικά μέχρι διοίκηση και επιστήμες. Σε πλειοψηφία προσλαμβάνει όμως άτομα με υπόβαθρο σε φυσική, μηχανική και επιστήμες πληροφορικής. Δεδομένου ότι τηρούνται κάποια βασικά κριτήρια, μεγαλύτερη βαρύτητα θα αποτελέσει η βαθμολογία και το βιογραφικό κάποιου, γνωρίζοντας και το πολύ μικρό ποσοστό αποδοχής του προγράμματος (μόλις 12% των αιτούντων).

ΑΠ: Ποια ήταν τα καθήκοντα σου;

ΕΡ: Στη δική μου εργασία, συνεργάστηκα με μια ομάδα ερευνητών για την ανάπτυξη ενός συστήματος ψύξης αισθητήρων που χρησιμοποιούνται στους ανιχνευτές του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), οι οποίοι αισθητήρες ανιχνεύουν συγκεκριμένα στοιχειώδη υποατομικά σωματίδια. Πιο ειδικά, η δική μου ενασχόληση ήταν η βελτιστοποίηση της αξιοπιστίας, μείωση υλικού και κατανόηση των μηχανισμών αστοχίας του συστήματος, χρησιμοποιώντας πειραματικές, αναλυτικές και εξομοιωτικές μεθόδους.

ΕΡ: Τι σε εντυπωσίασε περισσότερο από την εμπειρία αυτή;

ΑΠ: Είναι δύσκολο να επιλέξω το καλύτερο μεταξύ της επίσκεψης στο μεγαλύτερο και ίσως σημαντικότερο μηχάνημα στον κόσμο, τη συνάντηση με νομπελίστες, των εξαιρετικών διαλέξεων, της μοναδικής ερευνητικής και παιδαγωγικής εμπειρίας ή της συμβίωσης και συνεργασίας με 10000 επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Εάν θα έπρεπε όμως, θα έλεγα ότι μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε η αποτελεσματικότατη συνεργασία και ανταλλαγή της αμέτρητης γνώσης που υπάρχει μεταξύ ατόμων και τμημάτων στον οργανισμό. Το μοναδικό πράγμα που δεν μου άρεσε ήταν η διάρκεια: πήγα για μόλις 2 μήνες, ενώ πραγματικά η εμπειρία θα άξιζε να διαρκέσει πολύ περισσότερο.

ΕΡ: Ποιες είναι, κατά τη γνώμη σου, οι ικανότητες που απαιτούνται για να μπορείς να αντεπεξέλθεις σε αυτό το επίπεδο;

ΑΠ: Το να είσαι ιδιαίτερα καλός στον κλάδο σου και εργατικός, που είναι αυτονόητο φυσικά. Εκτός αυτού όμως, είναι σημαντικό να μπορείς να συνεργαστείς με τους συνάδελφους σου ανεξάρτητα από τις κοινωνικές, εθνικές ή άλλες διαφορές που σας χωρίζουν. Η αποδοχή της διαφορετικότητας, ο σεβασμός προς το άλλο άτομο είναι απαραίτητα σε ένα τόσο εθνικά ανάμεικτο περιβάλλον. Επίσης, η δίψα για γνώση, ανακάλυψη, έρευνα, είναι επίσης καθοριστικά.

ΕΡ: Ποιο σημείο υπήρξε το πιο συναρπαστικό, κατά την εμπειρία σου στο CERN;

ΑΠ: Αδιαμφισβήτητα, το συναίσθημα του ότι είσαι μέρος ενός ζωντανού οργανισμού που έχει τόσο υψηλούς και ευγενείς στόχους. Το CERNείναι το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο του κόσμου. Δημιούργησε το διαδίκτυο, εργοδοτεί τα μεγαλύτερα μυαλά του κόσμου και λύνει τα μυστικά του σύμπαντος. Είναι μια συλλογική προσπάθεια της ανθρωπότητας (και όχι ενός ατόμου) να εξερευνήσει τα θεμέλια του κόσμου, και να μας πάρει στο επόμενο βήμα, και είχα την τιμή και το προνόμιο να είμαι μέρος αυτής της προσπάθειας.

Το πιο απαιτητικό μέρος της εμπειρίας ήταν η κατανόηση των διαλέξεων. Πολλές από αυτές είχαν θέματα μη συναφή με τις σπουδές μου, με αποτέλεσμα να απαιτείτο πολλή προσπάθεια, χρόνος και απορίες για την παρακολούθηση τους. Ευτυχώς, το φαινόμενο ήταν γενικό μεταξύ όλων των φοιτητών!

ΕΡ: Πες μας για την εμπειρία σου να ζεις στο εξωτερικό. Ποιες ήταν οι προκλήσεις που είχες να αντιμετωπίσεις;

ΑΠ: Έχοντας προηγούμενη εμπειρία ζώντας στο εξωτερικό είτε μέσω του IAESTE, είτε λόγω σχολείων ή άλλων υποχρεώσεων, τολμώ να πω ότι η Γαλλία και κυρίως η Ελβετία (έμενα στα σύνορα), ήταν από τις καλύτερες χώρες που συνάντησα. Το επίπεδο οργάνωσης, η νοοτροπία των ανθρώπων, οι υποδομές καθώς και η ομορφιά του τόπου, διευκόλυνε τη μετάβαση και διαμονή μου σε βαθμό που δεν μου έλειψε τίποτα, (πέρα φυσικά από τα άτομα και τη θάλασσα πίσω στην Κύπρο!) Αποκορύφωμα τη εμπειρίας θα έλεγα ότι ήταν το bungee jump που έκανα, 2ο υψηλότερο στον κόσμο . Αυτό, ή η επίσκεψη στον ATLAS, το μεγαλύτερο και κατ’ εμένα σημαντικότερο μηχάνημα που φτιάχτηκε ποτέ στον πλανήτη.

ΕΡ: Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

ΑΠ: Μετά την απόκτηση πτυχίου, σκοπεύω να προχωρήσω σε μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, είτε Ελβετία είτε Αυστραλία, με απώτερο σκοπό την απόκτηση διδακτορικού και την ενασχόληση μου με έρευνα και διδασκαλία. Η εκτέλεση έρευνας και πάλι στο CERNσαν μόνιμη μου εργασία συμπεριλαμβάνεται φυσικά στις μελλοντικές μου βλέψεις.

ΕΡ: Με τις εμπειρίες που έχεις αποκτήσει, ποιες συμβουλές θα έδινες σε άλλους συμφοιτητές και φίλους;

ΑΠ: Πρωτίστως, μην υποτιμάτε τον εαυτό σας. Στο CERN, 5 από τους 250 φοιτητές ήταν από την μικροσκοπική Κύπρο, παρόλο που πληθυσμιακά είμαστε ανύπαρκτη σαν χώρα. Άρα μην σκεφτείτε ποτέ ότι δεν έχετε τις δυνατότητες να επιδιώξετε τους στόχους σας. Επιπρόσθετα, θα σύστηνα (και αν ήταν δυνατό θα απαιτούσα!) από τα άτομα στη ηλικία μου να βγουν από την Κύπρο, να δουν τον κόσμο, να κατανοήσουν, να επικοινωνήσουν. Μόνο βλέποντας νέες χώρες, συστήματα, ανθρώπους και ιδέες μπορεί το μυαλό να απελευθερωθεί και να προχωρήσει μπροστά η χώρα μας, ο κόσμος αλλά και ο καθένας ξεχωριστά.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










184