Ο υπουργός Παιδείας Καδής παρουσίασε σήμερα στη Βουλή τα δεδομένα της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς στα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια καθώς και τις Ιδιωτικές Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Παραθέτουμε στη συνέχεια τα δεδομένα όπως τα παρουσίασε ο Κώστας Καδής:
- 1. Σε σχέση με την Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση και την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς 2014-15, θα επιθυμούσα να ενημερώσω την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής ως προς πιο κάτω ζητήματα:
1.1. Δημόσια Πανεπιστήμια:
- Το Υπουργείο Παιδείας έχει ετοιμάσει τροποποιητικά νομοσχέδια έτσι ώστε τα Δημόσια Πανεπιστήμια να μπορούν να προσφέρουν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε ξένες γλώσσες χωρίς να είναι απαραίτητη η ταυτόχρονη προσφορά τους στις επίσημες γλώσσες της Δημοκρατίας. Η πολιτική αυτή θα συμβάλει στην προσέλκυση ξένων φοιτητών και στη διεθνοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευση της Κύπρου, με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται (οικονομικά, ακαδημαϊκά, κοινωνικά, ερευνητικά). Τα νομοσχέδια έχουν προωθηθεί στα Πανεπιστήμια και αναμένονται οι απόψεις τους έτσι ώστε να γίνει έναρξη διαλόγου και διαβούλευσης με τα Πανεπιστήμια προτού προωθηθούν προς το Υπουργικό Συμβούλιο.
- Αναμένεται από τα δημόσια Πανεπιστήμια η ολοκλήρωση της ετοιμασίας και υποβολής των προϋπολογισμών τους για το έτος 2015. Οι διαδικασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται η υποβολή τους σύντομα.
1.2. Εισαγωγή νεοεισερχόμενων φοιτητών στα ΑΑΕΙ Κύπρου και Ελλάδας
Ολοκληρώθηκαν και φέτος με επιτυχία οι Παγκύπριες Εξετάσεις 2014, οι οποίες διεξήχθηκαν τόσο για σκοπούς απόλυσης από τη Μέση Εκπαίδευση, όσο και για σκοπούς πρόσβασης στα Δημόσια Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) της Κύπρου και της Ελλάδας.
Στην Α΄ Κατανομή θέσεων στα Δημόσια ΑΑΕΙ της Κύπρου διατέθηκαν 2.080 θέσεις από τις οποίες 1.393 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, 543 στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 96 στο Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου, 48 στις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας και μία θέση στις Δραματικές Σχολές της Ελλάδας. Στους πιο πάνω αριθμούς συμπεριλαμβάνονται και οι υπεράριθμες θέσεις που διατέθηκαν για τους τελειοφοίτους και αποφοίτους Τεχνικών Σχολών και Εσπερινών Σχολείων. Συγκεκριμένα διατέθηκαν σε αυτή την κατηγορία 37 υπεράριθμες θέσεις για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, 39 για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και 11 για το ΑΞΙΚ. Διατέθηκαν, επίσης, δύο θέσεις για τις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας σε αποφοίτους Τεχνικών Σχολών.
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου διέθεσε στη Β΄ Κατανομή 370 θέσεις, ενώ το ΤΕΠΑΚ διέθεσε για τη Β΄ Κατανομή 144 θέσεις.
Στις 28 Αυγούστου 2014 το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των εισαγομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας βάσει του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης των Παγκύπριων Εξετάσεων 2014 και των επιλογών των υποψηφίων, στοιχεία τα οποία αποστάληκαν από την Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας στο Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας. Οι Κύπριοι υποψήφιοι για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας το 2014 ανήλθαν στους 3.170, από τους οποίους εξασφάλισαν θέση 3.115 υποψήφιοι.
Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας δεν προβαίνει σε δεύτερη κατανομή θέσεων για καμία κατηγορία υποψηφίων, ούτε ακόμα και για τους υποψηφίους της Ελλάδας. Το αίτημα για διεξαγωγή και δεύτερης κατανομής για τους Κύπριους υποψηφίους έχει τεθεί από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου στο Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας αρκετές φορές στο παρελθόν αλλά δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση. Το εν λόγω αίτημα θα τεθεί εκ νέου από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού στον Έλληνα ομόλογό του στο μέλλον.
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τα ΑΑΕΙ της Ελλάδας, τα δύο κρατικά Πανεπιστήμια της Κύπρου θα προβούν σε συμπληρωματικές κατανομές, δεδομένου ότι υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις. Ο ακριβής αριθμός των θέσεων που θα διατεθεί θα προκύψει μετά τις εγγραφές των επιτυχόντων στα διάφορα μαθήματα.
1.3. Ιδιωτικά Πανεπιστήμια
- Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχουν διευρύνει το φάσμα των προσφερόμενων προγραμμάτων σπουδών τους και κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά αναμένεται να προσφερθούν συνολικά 12 νέα προγράμματα σπουδών (τέσσερα στο Πανεπιστήμιο Frederick, τέσσερα στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τρία στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και ένα στο UCLAN).
- Το Υπουργείο Παιδείας έχει καταθέσει στη Βουλή Κανονισμούς Λειτουργίας των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και αναμένεται η συζήτηση και έγκρισή τους.
- Το Υπουργείο Παιδείας δεν ενέκρινε για το ακαδημαϊκό έτος 2014-15 αιτήσεις των ιδιωτικών πανεπιστημίων για αναθεώρηση των διδάκτρων τους. Επιπλέον, το Υπουργείο με σχετική εγκύκλιό του προς τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ζήτησε όπως προβούν σε μειώσεις των ήδη εγκριμένων διδάκτρων, για στήριξη των κυπριακών οικογενειών λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται ο τόπος.
1.4. Ιδιωτικές Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΙΣΤΕ)
- Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη Συνεδρία του ημερομηνίας 16 Ιουλίου 2014 αποφάσισε την αναθεώρηση της διαδικασίας παραχώρησης άδειας εισόδου/θεώρησης σε υποψήφιους αλλοδαπούς φοιτητές από τρίτες χώρες. Με τη νέα Απόφαση του Υπουργικό Συμβούλιο, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης θα εκδίδει άδεια εισόδου στους αλλοδαπούς φοιτητές που πληρούν καθορισμένα εκπαιδευτικά κριτήρια και τα έγγραφα τους θα έχουν πιστοποιηθεί από τις Προξενικές Αρχές της Δημοκρατίας.
- Κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα λειτουργήσουν 26 νέα προγράμματα σπουδών στις ΙΣΤΕ τα οποία έχουν εγγραφεί στο μητρώο του Υπουργείου Παιδείας [11 επαγγελματικοί κλάδοι (10 διετούς διάρκειας και ένας τριετούς διάρκειας) και 15 ακαδημαϊκοί κλάδοι (10 πτυχίο, τέσσερις μεταπτυχιακό, ένα διδακτορικό)].
- Μέχρι τώρα παρέχονταν με τη μέθοδο δικαιόχρησης/πιστοποίησης ((franchise/validation) 72 προγράμματα σπουδών (47 προγράμματα προπτυχιακού επιπέδου και 25 προγράμματα μεταπτυχιακού επιπέδου). Τα προγράμματα αυτά αποτελούν προϊόν συνεργασίας ΙΣΤΕ και ξένων ιδρυμάτων (συνεργασία με 14 ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα με χώρες συνεργασίας την Αγγλία και Βουλγαρία). Κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα λειτουργήσουν πέντε νέα προγράμματα δικαιόχρησης σπουδών στις ΙΣΤΕ. Σύνολο προγραμμάτων – 72 προγράμματα σπουδών
This thread has been closed from taking new comments.