Η Επιτροπή Παιδείας αποδέσμευσε τα περισσότερα κονδύλια του Πανεπιστημίου Κύπρου


Μετά από μια θυελλώδη συνεδρία, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας αποφάσισε να δεσμεύσει μερικώς ή ολικώς κονδύλια, στέλνοντας ταυτόχρονα με δηλώσεις των μελών της που ακολούθησαν το πέρας της συνεδρίας το μήνυμα ότι σέβονται μεν την ανεξαρτησία των κρατικών Πανεπιστημίων και επιθυμούν την ανάπτυξη τους, ωστόσο θα ασκούν αυστηρό κοινοβουλευτικό έλεγχο προκειμένου να διασφαλίσουν την ορθολογιστική διαχείριση των δημόσιων πόρων.

Στη συνεδρία της Επιτροπής παρέστη ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κύπρου Χάρης Χαραλάμπους, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, η Γενική Ελεγκτής Χρυστάλλα Γιωρκάτζιη και ο νομπελίστας καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Η Επιτροπή αποφάσισε την αποδέσμευση των κονδυλίων του Πανεπιστημίου Κύπρου για τους βασικούς μισθούς και τις έδρες της Λαϊκής Τράπεζας, της Τράπεζας Κύπρου και του ιδρύματος Θέτις.

Αποδέσμευσε επίσης το κονδύλι για τους επισκέπτες ακαδημαϊκούς και επισκέπτες καθηγητές σύντομης διάρκειας, και το κονδύλι για το επίδομα έρευνας της έδρας της Λαϊκής Τράπεζας ύψους 22.000 ευρώ το οποίο προορίζεται για τον Χριστόφορο Πισσαρίδη. Περαιτέρω αποδέσμευσε  το κονδύλι για τις χορηγίες επισκεπτών καθηγητών σύντομης διάρκειας και έξοδα φιλοξενίας και νομικά έξοδα.

Επίσης, κατά πλειοψηφία αποδεσμεύθηκαν τα 9/12 του κονδυλίου για τις δαπάνες από εισφορές, δωρεές, κληροδοτήματα, έσοδα για υποτροφίες, βραβεία και άλλα έσοδα με την προϋπόθεση το Πανεπιστήμιο να καταθέσει στοιχεία για τον τρόπο κατανομής των κονδυλίων.

Κατά 9/12 αποδεσμεύθηκε και το κονδύλι που αφορά τις δαπάνες από χρηματοδοτήσεις για εξωτερικά ερευνητικά προγράμματα, και για την αποδέσμευση του υπολοίπου το Πανεπιστήμιο Κύπρου καλείται μέχρι το τέλος του χρόνου να καταθέσει στη Βουλή στοιχεία για τη διαχείριση των κονδυλίων.

Επιπρόσθετα, αποδεσμεύθηκε το κονδύλι για τα μεταπτυχιακά προγράμματα, τις δαπάνες από έσοδα για τη γονική άδεια καθώς και τη χορηγία χρηματοδότηση προς το Νηπιαγωγείο του Πανεπιστημίου υπό τη δέσμευση που ανέλαβε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου ότι από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος το νηπιαγωγείο θα λειτουργεί με δικούς του πόρους. 

Παραμένει δεσμευμένο το κονδύλι για την επέκταση της γονικής άδειας και τις χορηγίες υποψήφιων ακαδημαϊκών.

Σε σχέση με τις ανελίξεις των ακαδημαϊκών οι οποίες είναι παγοποιημένες διά νόμου, το Πανεπιστήμιο πρότεινε την πραγματοποίηση των ανελίξεων χωρίς να συνεπάγεται αύξηση των μισθολογικών απολαβών των ακαδημαϊκών και εκκρεμεί γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Θεμιστοκλέους διατύπωσε τη θέση ότι η όποια διαφοροποίηση στο πάγωμα των προαγωγών μπορεί να επέλθει μόνο διά νόμου.

Επί του θέματος, ο Πρύτανης είπε ότι το θέμα ρυθμίζεται εύκολα όταν με την ανέλιξη ο πανεπιστημιακός να υπογράφει ένορκη δήλωση ότι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν θα πάρει μισθολογικές αυξήσεις.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου Χάρης Χαραλάμπους είπε το Πανεπιστήμιο εργάστηκε εντατικά, εξετάζοντας τις τροποποιήσεις της Βουλής, και ετοίμασε αντιπροτάσεις. Περαιτέρω, δήλωσε ότι το Πανεπιστήμιο σέβεται τις αποφάσεις της Βουλής.

Εξήγησε επίσης ότι το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου επικυρώνει ανελίξεις τις οποίες δημιουργούν οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί με την έρευνα και την ανάπτυξη της επιστημονικότητας τους, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η διαφορά μεταξύ ανέλιξης και προαγωγής.

Σε σχέση με τα κληροδοτήματα, ο κ. Χαραλάμπους είπε πως το Πανεπιστήμιο τηρεί τη νομοθεσία και λαμβάνει τις οποίες αποφάσεις σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση, όπως έγινε με τη βιβλιοθήκη.

Επί του θέματος, η Γενικός Ελεγκτής παρατήρησε πως για κάθε δωρεά θα πρέπει να υπάρχει προϋπολογισμός του τελικού κόστους, ώστε να είναι γνωστή η όποια επιβάρυνση συνεπάγεται σε δημόσιο χρήμα.

Ο Πρύτανης, τονίζοντας την ανάγκη για αποδέσμευση των δεσμευμένων κονδυλιών στον Προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου, ανέφερε ότι τον Σεπτέμβρη το Πανεπιστήμιο θα δεχθεί 7.700 φοιτητές, 500 περισσότερους από πέρσι.

Αναφορικά με το θέμα του 1.368.000 ευρώ που αφορά ειδικά επιδόματα προς ακαδημαϊκούς, διευκρινίσθηκε ότι καταργήθηκε από τον Προϋπολογισμό του 2013 και αποδεσμεύονται μόνο οι 22.000 για τον κ. Πισσαρίδη. Η Γενικός Ελεγκτής παρατήρησε ότι ουδέποτε τεκμηριώθηκε ο λόγος παραχώρησης των επιδομάτων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Θεμιστοκλέους ρώτησε τις αρμόδιες υπηρεσίες εάν μπορεί να γίνει σταύρωμα σε κονδύλια για ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, και αν μπορεί το Πανεπιστήμιο να συμμετέχει σε διαγωνισμούς προσφορών και κατά πόσο το Πανεπιστήμιο δικαιούται να ιδρύει εταιρείες «κερδοσκοπικού και μη κερδοσκοπικού ή και πολύ κερδοσκοπικού χαρακτήρα».

Ο κ. Θεμιστοκλέους κατήγγειλε επίσης αμοιβή καθηγήτριας η οποία έκανε σεμινάρια για έξι ημέρες σε εκπαιδευτικούς έναντι αμοιβής 13.500 ευρώ.

Απαντώντας, ο Πρύτανης είπε ότι το Πανεπιστήμιο μέσω του εκκολαπτηρίου Διογένης έχει αποστολή να εκκολάψει εταιρείες. Αυτή τη στιγμή το πανεπιστήμιο χάνει πολλά έσοδα από το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των ερευνητικών του προγραμμάτων φεύγουν σε εταιρείες του εξωτερικού. Ανέφερε επίσης ότι το Πανεπιστήμιο έχει το δικαίωμα να ιδρύει σε αυτό το πλαίσιο εταιρείες και είπε πως, εάν τα σκανδιναβικά πανεπιστήμια στερούνταν αυτής της δυνατότητας, δεν θα υπήρχε η Nokia, και χαρακτήρισε άδικη την αποκοπή από τα ερευνητικά προγράμματα.

Περαιτέρω ανέφερε ότι 72% τον ερευνητικών προγραμμάτων που ήρθαν στην Κύπρο ήρθαν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου που κατέχει το 90% των διεθνών αναφορών.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε επίσης ότι το Πανεπιστήμιο θα αξιοποιήσει το δικαίωμα που του δίνει ο νόμος να ιδρύει σχολές και προγράμματα σπουδών και, ανταποκρινόμενο στα κελεύσματα των καιρών, έχει οργανώσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα μηχανικών πετρελαίου.

Ο κ. Πισσαρίδης ζήτησε «να μας δείξετε λίγη περισσότερη εμπιστοσύνη για τον τρόπο που οργανώνουμε το Πανεπιστήμιο» και, αναφέροντας ότι τα 2 εκ. που πήρε για το ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο αναπτύσσει, θα μπορούσε να οδηγηθεί σε άλλο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, και κατέληξε ότι, «αντί να είμαι στο εργαστήριο για την έρευνα μου, είμαι εδώ για να δικαιολογήσω το μισθό μου για ερευνητικό πρόγραμμα".

"Εάν σαν Βουλή δεν μας δείχνετε εμπιστοσύνη, να τα παρατήσουμε», είπε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεώργιος Τάσου ανέφερε πως δεν κόπηκε ο μισθός του κ. Πισσαρίδη, αλλά σταυρώθηκε για κάποιες διευκρινίσεις.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης παρατήρησε ότι η συγκάλυψη γεγονότων δεν βοηθά την υγιή θεσμική λειτουργία του Πανεπιστήμιου, διευκρινίζοντας ότι η θεσμική λειτουργία δεν σχετίζεται με πρόσωπα.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα, διατυπώνοντας πλήρη στήριξη στην ανεξαρτησία των Πανεπιστημίων και την άνοδο του επιπέδου τους, ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής επί των Προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων τήρησε απόχη στη δέσμευση κονδυλίων, σε κάποια καταψήφισε τη δέσμευση και σε άλλα την υπερψήφισε, επειδή προέβλεψε τις παρενέργειες που ακολούθησαν, αλλά ταυτόχρονα και για να στείλει το μήνυμα ότι το δημόσιο χρήμα πρέπει να τυγχάνει αυστηρά ορθολογιστικής διαχείρισης.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης διατύπωσε τη θέση ότι δεν μπορεί οι καθηγητές να αμείβονται ισοπεδωτικά και οριζόντια, προσθέτοντας ότι ίσως μετά την έξοδο από το μνημόνιο να συνέλθει ομάδα για να εξετάσει τα επιδόματα, παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι υπήρξε κατάχρηση. Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι η ανέλιξη των πανεπιστημιακών πρέπει να εξετασθεί με διαφορετικό γνώμονα από αυτό που έχει αποφασιστεί για τη δημόσια υπηρεσία.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου δήλωσε πως παραμένουν σημεία αιχμής στα ερευνητικά προγράμματα, στην κατανομή τους και στην κατανομή των δωρεών.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










166