Η Γαλλία υποβαθμίζει τη θέση των κλασικών γλωσσών στη Μέση. Ανησυχία Τμ. Κλασικών Σπουδών του Π.Κ.


TΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΤΣΑΚΜΑΚΗ*  

Με μεγάλη κατάπληξη και ανησυχία πληροφορούμαστε από τους πολλούς συναδέλφους και συνεργάτες μας σε γαλλικά πανεπιστήμια ότι το νέο σχέδιο ωρολογίου προγράμματος της Γαλλίας υποβαθμίζει τη θέση των κλασικών γλωσσών στη γαλλική μέση εκπαίδευση και οδηγεί σε αλλοίωση του ανθρωπιστικού χαρακτήρα της γαλλικής εκπαίδευσης. Πληροφορούμαστε παράλληλα, ότι οι διευθύνσεις αρκετών σχολείων επιφυλάσσουν εδώ και αρκετά χρόνια στα Αρχαία Ελληνικά δυσμενή μεταχείριση, αποφεύγοντας να δημιουργήσουν Τμήματα ενώ μπορούν, ή αποτρέποντας με έμμεσο τρόπο τους μαθητές από το να το επιλέξουν, έτσι ώστε να απλοποιήσουν το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διδασκαλίας κάθε σχολικής μονάδας ή να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες.

Το Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου εκφράζει την αντίθεσή του στις συγκεκριμένες αλλαγές, διότι με τον τρόπο αυτό η γαλλική εκπαίδευση αποκόπτεται από την παράδοσή της και στερείται ένα σημαντικό συστατικό της ευρωπαϊκής της ταυτότητας. Επίσης, ακυρώνεται στην πράξη η αρχή του πλουραλισμού και της ισότητας στις εκπαιδευτικές ευκαιρίες, στερώντας από δεκάδες χιλιάδες Γάλλους μαθητές την ευκαιρία να μάθουν Αρχαία Ελληνικά, όπως επιθυμούν και δηλώνουν. 

Η Γαλλία είναι από τις χώρες που κατά την νεότερη εποχή ανέπτυξε μεγάλο πολιτισμό ο οποίος συνδιαλέγεται γόνιμα με το κλασικό παρελθόν. Η αρχαιότητα – η ιστορία, η λογοτεχνία, οι μύθοι, τα σύμβολα, οι ιδέες, ακόμα και η γλώσσα– είναι παρούσα στο έργο σημαντικών Γάλλων διανοητών του περασμένου αιώνα ή και σύγχρονων, όπως ο Claude Lévi-Strauss, ο Michel Foucault, ο émile Bréhier, ο Emmanuel Lévinas, ο Marcel Mauss, o Albert Camus, ο Maurice Merleau-Ponty, η Simone Weil, ο Jean-Paul Sartre, ο Jacques Dérrida και πάμπολλοι άλλοι, για να μην αναφέρουμε και αυτούς που έζησαν και δίδαξαν στη Γαλλία και έγραψαν στα Γαλλικά, όπως ο Κορνήλιος Καστοριάδης. Χωρίς την έμπνευση και τις πρώτες ύλες που αντλεί από την κλασική αρχαιότητα το έργο τους δεν θα ήταν αυτό που είναι, και χωρίς τη γνώση του κλασικού πολιτισμού, το έργο τους δεν γίνεται πλήρως κατανοητό. Το ίδιο ισχύει για πλήθος Γάλλων λογοτεχνών και καλλιτεχνών, που με το έργο τους έχουν φέρει τον πολιτισμό της Ελλάδας τόσο κοντά στη σημερινή Γαλλία. Ο Γαλλικός και συνακόλουθα ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός του 21ου αιώνα θα είναι πιο φτωχός, αν στερηθεί τις κλασικές του αναφορές.

Το Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου εκφράζει συμπαράσταση στους Γάλλους συναδέλφους και στην Εθνική Συνομοσπονδία των Συλλόγων για τη διδασκαλία των Κλασικών Γλωσσών της Γαλλίας (CNARELA). Καλούμε τη γαλλική κυβέρνηση να προβεί στις διορθωτικές εκείνες κινήσεις που θα διασφαλίσουν στην πράξη την διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής και Λατινικής γλώσσας και λογοτεχνίας και την βιωσιμότητα των τμημάτων Αρχαίων Ελληνικών στα γαλλικά σχολεία.

Το Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου ζητά επίσης από τα Υπουργεία Παιδείας της Κύπρου και της Ελλάδας να παρέμβουν ζητώντας την αυτονόητη προστασία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς  στη γαλλική εκπαίδευση, όπως ακριβώς οι ίδιες ανταποκρίνονται με προθυμία στις προσπάθειες της γαλλικής κυβέρνησης για ενίσχυση της Γαλλοφωνίας στον τόπο μας.

*Αναπληρωτής Καθηγητής

Πρόεδρος Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας

Πανεπιστήμιο Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











106