Η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου


ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ*

Ο κύριος Θεμιστοκλέους έχει κάνει επανειλημμένα δηλώσεις ότι οι αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ)  είχαν γνώση ότι θα δημιουργείτο το ΤΕΠΑΚ και προχώρησαν στη δημιουργία της δικής τους Πολυτεχνικής Σχολής επιβαρύνοντας τον Κύπριο φορολογούμενο. Επειδή είχα λάβει μέρος στις αρχικές αποφάσεις για τη δημιουργία της Πολυτεχνικής Σχολής παραθέτω τα ποιο κάτω στοιχεία:

  1. Η αρχικήδομή του ΠΚ που αποφασιστικέ από την τότε Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή και ήταν στη νομοθεσία περιλάμβανε Πολυτεχνικό Τμήμα.
  2. Με την αυτονόμηση του ΠΚ είχα εκλεγεί κοσμήτορας της σχολής θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών. Όταν άρχισε να συζητιέται η στελέχωση Πολυτεχνικού Τμήματος είχα προτείνει με καθαρά δική μου πρωτοβουλία την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής αντί Τμήματος, για τον απλό λόγο οτι σε κανένα πανεπιστήμιο δεν υπάρχει ο θεσμός πολυτεχνικού τμήματος.
  3. Η εισήγησή μου, όχι μόνο δεν έγινε αρχικά δεχτή αλλά υπήρχαν και αρκετές επιφυλάξεις από τις τότε αρχές του ΠΚ για τον απλό λόγο ότι το πανεπιστήμιο ήταν σκορπισμένο σε πολυκατοικίες, είχε αρκετές οικονομικές ανάγκες και η ίδρυση μιας Πολυτεχνικής Σχολής που είχε ανάγκη από εργαστήρια θα ανέβαζε το κόστος και ίσως να επηρέαζε την ανάπτυξη των ήδη εγκεκριμένων τμημάτων.
  4. Το ΠΚ έγκρινε την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής μετά από αρκετές χρονοβόρες συζητήσεις, μελέτες και συναντήσεις με το Γραφείο Προγραμματισμού, το τότε Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο και με επιτροπές από ακαδημαϊκούς εξωτερικού που κάλυπταν όλα τα τμήματα της σχολής για να μπουν  οι σωστές δομές δημιουργίας και ανάπτυξης όπως και έγινε.
  5. Σε καμιά περίπτωση δεν αναφέρθηκε είτε από 0κυβερνητικό όργανο, είτε από οποιοδήποτε ακαδημαϊκό, είτε στα μέσα ενημέρωσης ότι υπήρχε απόφαση η σκέψη δημιουργίας Πολυτεχνείου η Πολυτεχνικής Σχολής σε άλλη πόλη η οπουδήποτε αλλού στην Κύπρο.  Αν όντωςυπήρχετότεπρέπεινα ήταν σε άκρως απόρρητα κυβερνητικάέγγραφα.
  6. Αυτά που αναφέρω είναι γραμμένα στα πρακτικά συναντήσεων όλων των επιτροπών και σωμάτων του ΠΚ και υποθέτωοτιείναιδιαθέσιμα για αυτούς που ψάχνουν για στοιχεία.
  7. Τα αποτελέσματα έχουν δείξειοτι η δημιουργία της Πολυτεχνικής Σχολής ήταν μια από της μεγαλύτερες επιτυχίες του ΠΚ. Επιτυχίες που πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να βρει από τα στοιχεία που υπάρχουν σε ότι αφορά επιτυχίες στην έρευνα και επιτυχίες αποφοίτων.

Αν ο κύριος Θεμιστοκλέους έχει διαφορετικά στοιχεία θα ήταν πολύ χρήσιμο να τα παρουσιάσει.

Θα ήθελα να προσθέσω οτι αν κάποιος έχει στοιχεία για ατασθαλίες και παρανομίες και δεν τις  καταγγέλλει επίσημα στη δικαιοσύνη τότε είναι συνένοχος της παρανομίας. Αν κατηγορεί δίχως να έχει στοιχεία, τότε εγκληματεί σε βάρος άλλων και είναι υπόλογος στη δικαιοσύνη.  Δυστυχώς, ο μέσος Κύπριος πολίτης, δεν έχει δώσει προσοχή σε αυτή την απλή λογική και συνεχίζει  να παρασύρεται από λασπολογίες όπου βάσιμες κατηγορίες ανακατεύονται με μη βάσιμες και στο τέλος κανείς δεν τιμωρείται.

*ΚαθηγητήςUniversity οf  Southern California Fellow IEEE, IFAC, IET

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











163