Η κατά το δοκούν ερμηνεία Λιλλήκα για το πόρισμα της Royal Bank of Scotland


ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ*

Ο Γιώργος Λιλλήκας έσπευσε να αξιοποιήσει  τη δημοσιοποίηση έρευνας της Royal Bank of Scotland (RBS) η οποία κάνει λόγο για την προοπτική διάσωσης της οικονομίας μέσω της αξίας των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ. Προχώρησε μάλιστα σε μια βαρύγδουπη ανακοίνωση πως το πόρισμα της RBS δικαιώνει την πρόταση του για προπώληση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από το οικόπεδο 12 «για για την έξοδο της Κύπρου από τα σημερινά αδιέξοδα, την αποδέσμευση μας από το Μνημόνιο εντός του 2013 και την επαναφορά της οικονομία της Κύπρου σε τροχιά ανάπτυξης σε σύντομο χρόνο, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας». Η RBS, στην πραγματικότητα, τον διέψευσε αντί να τον δικαιώσει, αλλά οι κατά το δοκούν ερμηνείες είναι κοινός τόπος για τον υποψήφιο των πολιτών. Τα κοιτάσματα, άλλωστε, άλλη αξία έχουν ως εκτίμηση, άλλη ως βεβαιότητα κι άλλη ως άμεσα εμπορεύσιμο αγαθό όπως δήλωσε κι ο Σόλωνας Κασίνης, αντιπρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και τέως διευθυντής υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου στις και πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να χαθούν αποθέματα πλούτου εάν γίνει προπώληση πριν από επιβεβαιωτική γεώτρηση (23/01/2013 - εκπομπή 60 λεπτά  03:00-08:00).

Αυτό που δεν κατάλαβε, ο υποψήφιος πρόεδρος των πολιτών είναι πως το πόρισμα τςη RBS επανέλαβε την ανάγκη διάσωσης της κυπριακής οικονομίας μέσω του μνημονίου συναντίληψης που συνομολογήθηκε καταρχήν με την κυπριακή κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2012.

Η έρευνα των Harvinder Sian και Μιχάλη Μιχαηλίδη, αναλυτών της RBS, μάλιστα, προτρέπει την Τρόικα Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ να παραβλέψει το βραχυπρόθεσμο υψηλό χρέος της Κύπρου που θα προκύψει από τη συμφωνία, το οποίο θα ανέλθει στο 140%. Παροτρύνει τους Ευρωπαίους να κοιτάξουν το πού θα βρίσκεται η Κύπρος το 2020, με την παραγωγή φυσικού αερίου να ξεκινά το 2017/2018 και την  εμπορεία του το 2019.

Η συγκεκριμένη έρευνα, μάλιστα, προτρέπει τις διεθνείς αγορές -αλλά κυρίως τους Κυπρίους- να μην ανησυχούν για ένα κυπριακό PSI, γεγονός που ενδυναμώνει το ορθό της δανειακής σύμβασης για εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της Κύπρου. Θέτει πέντε σημαντικούς λόγους, πέραν των αποθεμάτων υδρογονανθράκων που κάνουν την πιθανότητα κουρέματος ομολόγων, στα πρότυπα της Ελλάδας, εξαιρετικά απομακρυσμένη:

1)   Η άρση του παραδείγματος της Ελλάδας ως μοναδική τυχούσα PSI.
2)   Τον ηθικό κίνδυνο που προκύπτει από τέτοια πράξη, και που θα μειώσει τις πιθανότητες εκλογής Μέρκελ τον Σεπτέμβριο.
3)   Το θετικό στις μεταρρυθμίσεις κλίμα στην κυπριακή πολιτική σκηνή.
4)   Το μεγάλο ποσοστό χρέους υπό αγγλικό δίκαιο, που κάνει πιο σύνθετο ένα τέτοιο εγχείρημα.
5)   Το μεγάλο ποσοστό κυπριακής ιδιοκτησίας χρέους (55%) που θα μεγάλωνε περισσότερο τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Εκεί που ο Γιώργος Λιλλήκας θεωρεί πως ο υπολογισμός των κοιτασμάτων της Κύπρου από την RBS είναι εντολή για έξοδο από το μνημόνιο, το πόρισμα καταλήγει ακριβώς στο αντίθετο: Παροτρύνει την Ε.Ε. να βοηθήσει τα μέγιστα την Κύπρο αποφεύγοντας ένα PSI με την προοπτική ενδυνάμωσης της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειάς της Ευρώπης έναντι στον κύριο, σήμερα προμηθευτή της, την Ρωσία. Καταλήγει μάλιστα λέγοντας πως το στοιχείο αυτό κάνει την Κύπρο μια εντελώς διαφορετική περίπτωση από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης σε κρίση, κι ιδιαίτερα της Ελλάδας.

Ο Γιώργος Λιλλήκας πρέπει να αντιληφθεί πως οι διεθνείς εξελίξεις κι αναλύσεις δεν κινούνται γύρω από την ευφάνταστη ιδέα του για ξεπούλημα του φυσικού μας πλούτου. Όσο συνεχίζει να λέει ψέματα για να στηρίξει τις θέσεις του, τόσο οι υπόλοιποι θα του θυμίζουμε τις αλήθειες για να τις καταρρίψουμε.

*Πρόεδρος Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Αθήνας (Ε.Φ.Ε.Κ.) Αθήνας Φοιτητής Ιατρικής

www.sofroniou.wordpress.com




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










236