Η κατάργηση της αργίας των Γραμμάτων και η συμπεριφορά των εθνοπατέρων μας


ΤΟΥ ΘΕΜΗ ΠΟΛΥΒΙΟΥ*

Δεν είναι θέμα κατάργησης μιας ή δυο ή τριών ή και όλων των αργιών. Ας τις καταργήσουν όλες, αν νομίζουν ότι πρέπει και αν φυσικά έχουν επιχειρήματα, για να στηρίξουν μια τέτοια απόφαση.  Όχι όμως να γελοιοποιούνται οι εθνοπατέρες μας, όπως συμβαίνει με τη θέση τους για την κατάργηση της Γιορτής των Γραμμάτων.

Το ξεκαθαρίζουμε αυτό από την αρχή, για να μην προτρέξουν κάποιοι καλοθελητές και να αρχίσουν πάλι το ίδιο βιολί: «Να, οι εκπαιδευτικοί φωνάζουν για μια αργία, δεν θέλουν να κάνουν μαθήματα, μόνο για μισθούς και αργίες ενδιαφέρονται και άλλα παρόμοια.

Με το σκεφτικό που οι σοφοί της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής και δυστυχώς και το ΥΠΠ, συμφώνησαν στην κατάργηση της σχολικής γιορτής των Γραμμάτων, γιατί να μην προχωρήσουμε και στην κατάργηση της 1ης Οκτωβρίου και οι μαθητές να βιώνουν τα της μέρας ανεξαρτησίας μέσα στο σχολείο;  Γιατί να μην καταργηθεί η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου και οι μαθητές να συγκεντρώνονται στα σχολεία και να φωνάζουν ΟΧΙ;  Γιατί να μην καταργηθεί η 25η Μαρτίου και η 1η Απριλίου και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να διδάσκονται εκείνη τη μέρα για τις δυο εθνικές επετείους;

Γιατί να μην καταργηθεί η αργία του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου και τα σχολεία να σχηματίζουν ουρές έξω από την Αρχιεπισκοπή, για να του ευχηθούν πολύχρονος;

Γιατί να μην καταργηθεί η Δευτέρα του Κατακλυσμού και οι μαθητές να κατακλύζονται ομαδικά στις θάλασσες της Κύπρου;

 Γιατί, τέλος, να μην καταργηθούν οι αργίες των Χριστουγέννων και του Πάσχα  και οι μαθητές να κάνουν αναπαραστάσεις της Γέννησης και της Σταύρωσης του Χριστού και άλλες εκδηλώσεις μέσα στα σχολεία;

Ας σοβαρευτούμε, όμως, και ας δούμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

Κατ’ αρχήν, οι φωστήρες της Βουλής (έτσι να ενεργούν και στις άλλες εκλογές η αποχή θα ξεπεράσει το 60%), όπως πληροφορούμαστε συζητούν για κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων και απέκλεισαν από τη συζήτηση τους άμεσα εμπλεκόμενους, τους εκπαιδευτικούς.

Προσθέτουν, αφαιρούν, χωρίς να γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, ερήμην όσων βιώνουν καθημερινά τραγικά γεγονότα μέσα στα σχολεία. Γι’ αυτούς τους κανονισμούς συζητούσαμε για ένα χρόνο και πιστεύουμε ότι το τελικό κείμενο που ετοιμάστηκε βελτιώνει σημαντικά τα όσα έχουν σχέση με τη σχολική ζωή.

Τι θα πετύχουν με τον αποκλεισμό;  Θα ετοιμάσουν ένα έκτρωμα που θα δημιουργεί προβλήματα στα σχολεία και θα έρχονται εκ των υστέρων, εκ του ασφαλούς, να κάνουν και την κριτική τους.

Να τους θυμήσουμε μήπως την τροποποίηση που έκαναν στους κανονισμούς και 18χρονοι μπορούν να φοιτούν στα γυμνάσια και 21χρονοι στα λύκεια;  Ποιοι βιώνουν τις συνέπειες αυτής της ενέργειάς τους;  Φυσικά όχι οι εθνοπατέρες. 

Και καλά αυτοί δεν γνωρίζουν; Το ΥΠΠ γιατί έσπευσε να συμφωνήσει και δεν αντέδρασε. Μήπως βολεύεται με τέτοιες απαράδεκτες καταστάσεις;

Ιστορικά να αναφέρουμε ότι η αργία των Γραμμάτων είχε καταργηθεί στα σχολεία της Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης με την εφαρμογή της πενθήμερης.

Στη συνέχεια η τότε κυβέρνηση προχώρησε και πολύ καλά έκανε, και κατάργησε τις μεταφερόμενες αργίες. Ως αντάλλαγμα προχώρησε και αύξησε τις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων παραχωρώντας τους και μια επιπρόσθετη αργία.

Τότε, ως αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, έθεσα το θέμα στον τότε Υπουργό Παιδείας κ. Ουράνιο Ιωαννίδη. Ο κ. Ιωαννίδης ζήτησε από την ΟΕΛΜΕΚ να υποβάλει πρόταση, για να αρθεί η αδικία σε βάρος των εκπαιδευτικών.

Υποβάλαμε πρόταση και το Υπουργείο δεν αποδέχθηκε την ημερομηνία που προτείναμε. Μας αντιπρότεινε τη μέρα των Τριών Ιεραρχών (Γραμμάτων), συμφωνήσαμε και η συμφωνία πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Τώρα, επειδή κάποιοι εθνοπατέρες θέλουν να πουλήσουν εκδούλευση, ξεχνιούνται όλα και οδηγούμαστε σε κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Το τονίζουμε ξανά. Δεν είναι θέμα κατάργησης μιας αργίας. Είναι θέμα νοοτροπίας κάποιων εθνοπατέρων που νομίζουν ότι τα γνωρίζουν όλα. Ψηφίζουν για τους άλλους, αλλά τα δικά τους συμφέροντα παραμένουν απαραβίαστα. Δικαιώματα που προκαλούν, γιατί κάποιοι συνεχίζουν να είναι οι ευνοημένοι της Κυπριακής Κοινωνίας.

Υπάρχει φυσικά και ένα άλλο σοβαρό θέμα: Από πού και ως πού η εκτελεστική εξουσία μπαίνει στις αρμοδιότητες της εκτελεστικής και καταργεί συμφωνίες που έγιναν στο πλαίσιο συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων;

Καλούμε το φίλο Υπουργό Παιδείας να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην αφήσει να περάσει αυτή η αυθαιρεσία.

Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν καθήκον να αντιδράσουν, ακόμη και δυναμικά, όχι, για να προστατέψουν μια αργία αλλά, για να θέσουν τέρμα στις απαράδεκτες υποτροπίες που διακατέχουν τους εθνοπατέρες μας.  Γιατί, να είναι σίγουροι ότι αν αφεθεί και περάσει αυτό το πράγμα, θα ακολουθήσουν ακόμη χειρότερα, όχι μόνο για τους εκπαιδευτικούς αλλά για το δημόσιο σχολείο κι αυτό είναι το σοβαρότερο.

Σημείωση:  Ως πρώτο μέτρο προτείνουμε στις εκπαιδευτικές

οργανώσεις να καλέσουν τα μέλη τους εκπαιδευτικούς να καταθέσουν τα εκλογικά τους βιβλιάρια εδώ και τώρα.  

*Πρόεδρος του Επαρχιακού Γραφείου ΟΕΛΜΕΚ Λευκωσίας και της Νέας Κίνησης Καθηγητών

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











158