Η καθηγήτρια του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου δρ Μαίρη Ελευθεριάδου Επιστήμονας, Ακαδημαϊκός 2013


Με σύνθημα «μια γυναίκα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο» η Madame Figaro επέλεξε την καθηγήτρια του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, δρα Μαίρη Ελευθεριάδου και της απένειμε το βραβείο Επιστήμονας/Ακαδημαϊκός της Χρονιάς 2013. Το βραβείο απένειμαν η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους και ο διευθυντής ειδήσεων του SIGMA, ΧρύσανθοςΤσουρούλλης.

Κατασυγκινημένη, η δρ Ελευθεριάδου ευχαρίστησε τους αναγνώστες του περιοδικού Madame Figaro, τους φοιτητές, τους συναδέλφους και τους φίλους της. Ευχαρίστησε τους γονείς της, οι οποίοι στάθηκαν δίπλα της πάντοτε σαν βράχος όπως είπε χαρακτηριστικά. Ειδικές ευχαριστίες απηύθυνε και στο πανεπιστήμιό της, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου «το οποίο με στήριξε από την πρώτη στιγμή, με εμπιστεύθηκε και με βοήθησε να αγγίξω και να υλοποιήσω τα όνειρά μου». Η  δρ Ελευθεριάδου ανέφερε ότι η μικροβιολογία τη δίδαξε «δύο πολύ σημαντικά πράγματα:

α) το μικρό δεν είναι κατ’ ανάγκη ασήμαντο αλλά μπορεί να είναι και πολύ σπουδαίο, και

β) κάτι που μάθαμε να  θεωρούμε εχθρικό μπορεί να έχει και μια αθέατη, θετική πλευρά φθάνει να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά για να μπορέσουμε να το αντιληφθούμε».

«Το μόνο στολίδι που δεν φθείρεται είναι η γνώση» είπαν οι διοργανωτές για τη δρα Μαίρη Ελευθεριάδου, η οποία είναι αναπληρώτρια  καθηγήτρια Μικροβιολογίας και συντονίστρια του προγράμματος Βιολογικών Επιστημών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σπούδασε Ιατρική Τεχνολογία (BSc.High Honors) στο Rutgers University (N.J), Μικροβιολογία Τροφίμων (MSc.) στο CornellUniversity (N.Y), και (Ph.D) στο πανεπιστήμιο Lincoln (U.K). Εργάστηκε για 22 χρόνια στο Γενικό Χημείο του Κράτους (Υπουργείο Υγείας) ως προϊστάμενη των Εργαστηρίων Μικροβιολογικού Ελέγχου Τροφίμων και Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, απ’ όπου αφυπηρέτησε πρόωρα τον Οκτώβριο του 2008. Προσλήφθηκε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και διετέλεσε ιδρυτικός πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Υγείας μέχρι το 2012. Ασχολείται επαγγελματικά, με θέματα διασφάλισης ποιότητας και διαπίστευσης μικροβιολογικών εργαστηρίων και είναι τεχνικός εμπειρογνώμονας του Κυπριακού Φορέα Διαπίστευσης για το διεθνές πρότυπο ISO 17025. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα  εστιάζονται στη μικροβιολογική ασφάλεια των τροφίμων, στην επιβίωση παθογόνων μικροοργανισμών στο περιβάλλον και στα τρόφιμα και στον έλεγχο των λοιμώξεων που σχετίζονται με τη φροντίδα υγείας. Συνεργάζεται στενά με την ΠΟΥ για την προώθηση της υγιεινής των χεριών ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας και στο γενικό πληθυσμό ως βασικό μέτρο πρόληψης της μετάδοσης λοιμώξεων.

Την περίοδο 2012-2013 πραγματοποίησε ένα της όνειρο: να συντονίσει το πρώτο στην Κύπρο πρόγραμμα βιολογικών σπουδών με κατεύθυνση στη μικροβιολογία στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Εργάστηκε επίσης ως επικεφαλής ομάδας εργασίας και εκδότης αναθεώρησης του Ευρωπαϊκού Οδηγού της Eurachem: ‘Διαπίστευση Μικροβιολογικών Εργαστηρίων’. Η συνεργασία της με το κέντρο νανοτεχνολογίας και νανοτοξικολογίας του Πανεπιστήμιου Χάρβαρντ είχε ως αποτέλεσμα τη χρηματοδότηση ερευνητικής πρότασης από το αμερικανικό τμήμα γεωργίας USDAγια εφαρμογή και αξιολόγηση μιας νεοφανούς μεθόδου καταστροφής μικροβίων σε τρόφιμα.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου συγχαίρει θερμά την καθηγήτριά του

 για τη μεγάλη της επιτυχία.  «Η αναγνώριση της δεν τιμά μόνο την ίδια αλλά και όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα, το προσωπικό και τους φοιτητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου».

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










174