Η κρίση στην Ευρωζώνη και η Ελληνική τραγωδία: Συμπεράσματα διάλεξης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας


Με τον τρόπο που είναι δομημένη η  Ευρωζώνη, με τη νοοτροπία που επικρατεί  στις Βρυξέλλες για την οικονομική διαχείριση στις χώρες μέλη της ΕΕ, μια νέα  οικονομική κρίση είναι αναπόφευκτη. Η Ελληνική τραγωδία είναι μονάχα η αρχή. Θα ακολουθήσουν  και άλλες αν δεν γίνουν δραματικές αλλαγές  στον τρόπο με τον οποίο διοικείται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν τραγικό  λάθος που η Αθήνα δεν επέστρεψε  στη δραχμή το 2008, όταν ακόμα το Ελληνικό χρέος μπορούσε κανείς να το διαχειριστεί.

 Αυτά ήταν μερικά μόνο από τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα και επίκαιρα ζητήματα  που αναλύθηκαν στη διάλεξη του Τζόναθαν Μπράντλεϋ, Βρετανού  Καθηγητή  και Προέδρου  του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη  (ECPD), που εδρεύει στο Βελιγράδι της Σερβίας. Την διάλεξη  διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Αφού παρουσίασε τις δραστηριότητες του ECPD (προσηλωμένο στις αρχές του ΟΗΕ, χωρίς ιδεολογικές  προκαταλήψεις, με παγκόσμιο δίκτυο διακεκριμένων  ακαδημαϊκών, διπλωματών, συγγραφέων, επιχειρηματιών κλπ) ο καθηγητής Μπράντλεϋ, αναφέρθηκε  στην Ευρωζώνη, επισημαίνοντας πως  «η κρίση είναι εδώ» και πως αυτή δεν θα τελειώσει, «θα υπάρξει και άλλη, καθώς αυτό που συμβαίνει σήμερα, είναι κλασσική υπόθεση πολιτικής οικονομίας, με  ισχυρές κοινωνικές επιπτώσεις». Μίλησε για τις φοβερές εικόνες που μεταδίδονται καθημερινά από τα  διεθνή ΜΜΕ, σχετικά  με  την απαράδεκτη  ζωή που διάγει μεγάλη μερίδα του Ελληνικού λαού, με ανθρώπους εξαθλιωμένους - να ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν κάτι για να φάνε, με τις  αυτοκτονίες απελπισμένων πολιτών- για την ανεργία στην Ευρωζώνη που ξεπερνά το 11%, ενώ  στην Ελλάδα είναι 27%  και στην Ισπανία 25% - με μεγάλα θύματα τους νέους - για  τον πληθωρισμό που κοντεύει να φτάσει σε μηδενικό ποσοστό, αλλά και για την ύφεση, που όπως πρόβλεψε θα είναι ο μεγάλος κίνδυνος τα ερχόμενα χρόνια.

Περιέγραψε την Γερμανική πολιτική με τα χαμηλά επιτόκια  και τα τεράστια ποσά που κρατούν στα χέρια τους οι πλούσιοι, δίχως να κάνουν  επενδύσεις , ενώ  τόνισε τη μεγάλη αλλαγή που συντελείται  σε πολιτικό επίπεδο  στην Ευρώπη, καθώς  η γενιά του Β Παγκόσμιου Πολέμου χάνει την επιρροή της, ενώ αυξάνουν τη δύναμη τους τα λεγόμενα  «Ευρω - σκεπτικιστικά» κόμματα (Βρετανία, Γαλλία, Δανία).

Ο ομιλητής διερωτήθηκε γιατί η Ευρωζώνη βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής και πολιτικής κρίσης; Ποιες οικονομικές ή πολιτικές δυνάμεις θα καθορίσουν το αποτέλεσμα; Μπορεί ή πρέπει η ΕΕ να επαναπροσδιορίσει τους στόχους της, ώστε να υπάρξουν προοπτικές για καλύτερο μέλλον; Όπως παραδέχθηκε , η Ευρωπαϊκή Ένωση  είναι ένας χρήσιμος και  σημαντικός θεσμός – προάγει και διατηρεί την ειρήνη στην Ευρώπη, τη δημοκρατία και τις πολιτισμένες αξίες, την οικονομική συνεργασία κλπ -  και  τυχόν αποτυχία του θα μπορούσε να έχει πολύ αρνητικά  αποτελέσματα. Το Ευρώ, παρανοήθηκε και υπάρχει  μεγάλος κίνδυνος να ξεπέσει λόγω λανθασμένων οικονομικών πολιτικών, η λιτότητα  δεν δημιουργεί ανάπτυξη, τα προβλήματα με το Ευρώ, θα μπορούσαν να απειλήσουν την ίδια την υπόσταση της EE, ενώ το μέλλον της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης χρειάζεται να επαναπροσδιορισθεί για χάρη της ειρήνης και της ευημερίας.

Ο Βρετανός καθηγητής, στη συνέχεια αναφέρθηκε   στο  «εύθραυστο» Ευρώ, στην κρίση του 2007, η οποία εξέθεσε τις αδυναμίες του, στις νέες οικονομικές συνθήκες και την αποτυχία της «λιτότητας», στις «νεοφιλελεύθερες» οικονομίες των Ην. Πολιτειών και της Βρετανίας, που δεν βασίζονται τόσο πολύ στην λιτότητα, στο «Ελληνικό βασανιστήριο», όπως αποκάλεσε  την κατάσταση  στην Ελλάδα και τη νοοτροπία της «τρόϊκας» - που έχει ως αποτέλεσμα  η Ελλάδα να αδυνατεί να ξεπληρώσει το χρέος της τις απειλές για το μέλλον της ΕΕ, τη σύγκρουση των οικονομικών κουλτούρων (Βορράς και Νότος, πλούσιοι φτωχοί) κοκ.

Ο κ. Μπράντλεϋ, ολοκλήρωσε τη διάλεξη του αναφέροντας πως « το  ευρώ και η ΕΕ μοιάζουν με γάμο, που υποτίθεται ότι είναι για πάντα, αλλά το διαζύγιο είναι δύσκολο και η απιστία  αδύνατη». Τόνισε πως η Γερμανική οικονομία συνεισφέρει περισσότερο από το 25% στα κονδύλια της Ευρωζώνης, μίλησε για Γερμανοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας σε ποσοστό περίπου 40%, ανέφερε πως οι δομές και η διοίκηση του Ευρώ κυριαρχούνται από την Γερμανική οικονομική κουλτούρα  και πρόβλεψε πως το τέλος του Ευρώ, θα προκαλέσει μαζική ζημιά στην ΕΕ  -  ιδιαίτερα στον Γαλλο-Γερμανικό άξονα -  στην μεγαλύτερη ακόμα ευρωπαϊκή προσέγγιση και την πολιτική συνεργασία. Τέλος αναφέρθηκε  στην Βρετανική οικονομική πολιτική προβλέποντας πως γύρω  στο 2030, η οικονομία της χώρας του θα είναι η ισχυρότερη στην Ευρώπη.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










149