Η Κυβέρνηση δεν αποσύρει τα μέτρα δηλώνει ο Υπ. Παιδείας, οι εκπαιδευτικοί έτοιμοι να τα αποσύρουν


ΚΥΠΕ -  Ως Κυβέρνηση «δεν θα αποσύρουμε τις τέσσερις προτάσεις στο παρόν στάδιο, διότι τη Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία, η στελέχωση έγινε στη βάση των τεσσάρων αποφάσεων και η οποιαδήποτε αλλαγή αυτή τη στιγμή γίνει θα προκαλέσει αναστάτωση για την οποία η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας θέλει δύο τουλάχιστον μήνες να κάνει νέα στελέχωση», είπε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και απαντώντας σε έκκληση Βουλευτών για παγοποίηση των όποιων μέτρων και αποφάσεων τόσο από πλευράς Κυβέρνησης όσο και από πλευράς εκπαιδευτικών οργανώσεων, ώστε να δοθεί χρόνος για δομημένο διάλογο.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι αν υπάρχουν οποιαδήποτε άλλα μέτρα που μπορούν να υιοθετηθούν, αντισταθμιστικά, χωρίς να επηρεάζεται η στελέχωση τα συζητάνε.
Η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, συνήλθε σήμερα εκτάκτως με μοναδικό θέμα συζήτησης την κρίση στη δημόσια εκπαίδευση, τα εργασιακά προβλήματα που δημιουργούνται και το σεβασμό στην τήρηση των θεσμοθετημένων διαδικασιών.
Μετά τις τοποθετήσεις του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη, των Προέδρων των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ και τις τοποθετήσεις των Βουλευτών, η Επιτροπή Εργασίας, με παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη ο οποίος βρισκόταν μέσα στην Επιτροπή σε όλη σχεδόν την διάρκεια της συνεδρία της, λόγω μικρής έντασης που δημιουργήθηκε ανάμεσα στους Βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, σε εισήγηση για διακοπή και συνέχιση αύριο, διέκοψε τις σημερινές της εργασίες για να επανέλθει αύριο, στη μία , σε κοινή συνεδρία με την Επιτροπή Παιδείας.
Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, στην αρχική του τοποθέτηση ενώπιον της Επιτροπής είπε ότι έχει δοθεί χρόνος στο διάλογο και πρόσθεσε ότι εκείνο το οποίο λέχθηκε ότι το Υπουργείο ετσιθελικά και αυθαίρετα πήρε αποφάσεις δεν ευσταθεί και ο καθένας μπορεί να έχει την άποψη του.
Ο Υπουργός αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό των όσων σημειώθηκαν από τις 4 Ιουλίου με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου μέχρι σήμερα για τον εξορθολογισμό της δημόσιας εκπαίδευσης, είπε ότι θέλουν να στηρίξουν το δημόσιο σχολείο.
Επανέλαβε ότι είναι ανοικτοί στο διάλογο και πρόσθεσε ότι θέλει να πιστεύει ότι μέσα από αυτή την αναταραχή, αυτός που θα βγει νικητής είναι το δημόσιο σχολεία και τα παιδιά.

ΠΟΕΔ
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή εκ μέρους και των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων είπε ότι αποδέχονται την πρόταση που κατατέθηκε στην Επιτροπή Εργασίας για αναστολή και από τις δύο πλευρές όσων έχουν αποφασιστεί για να γίνει εποικοδομητικός διάλογος.
Σημείωσε ότι θα είναι παρόντες στην αυριανή συνεδρία των Επιτροπών Εργασίας και Παιδείας.  
Σε ερώτηση για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας, ο κ. Φυλακτού είπε ότι ήταν πολύ σημαντικό που ο Πρόεδρος της Βουλής παρευρισκόταν στην συνάντηση και πρόσθεσε ότι στη συνάντηση, στο γραφείο του, απλά έκανε κάποιες ερωτήσεις για διευκρινίσεις.
«Πήγαμε στην Επιτροπή Εργασίας και στο τέλος, μπήκαν και εκπαιδευτικά θέματα, δημιουργήθηκαν πάρα πολύ προβληματισμοί», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φυλακτού είπε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης δεν ευχαριστεί και δεν ικανοποιεί κανένα.
«Εκείνο το οποίο πρέπει να δούμε όλοι είναι την επόμενη μέρα και στο τομέα αυτό, ναι, πρέπει να υπάρξει επόμενη μέρα και είμαστε πρόθυμοι για να υπάρξει επόμενη μέρα», κατέληξε.

ΟΕΛΜΕΚ
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας είπε ότι καλοδεχούμενη κάθε πρωτοβουλία που εξυπηρετεί ένα σπουδαίο στόχο, δηλαδή να δούμε πως μπορούν τα σχολεία εδώ που φτάσαμε να ανοίξουμε ομαλά.
«Ασφαλώς, έχει εκλεγεί μια Κυβέρνηση η οποία πρέπει να κυβερνήσει και να κυβερνήσει. Αυτό που ζητούμε είναι το δικαίωμα να πούμε την άποψη μας», σημείωσε.

ΟΛΤΕΚ
Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας είπε: «Αν θα πάρουμε απεργιακά μέτρα ολίγοις σημασία έχει, αν θα πάρουμε άλλα μέτρα, πάλι μικρή σημασία είναι. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και στην κοινωνία και στα σχολεία. Η κρίση πρέπει να εκτονωθεί οπωσδήποτε. Πρέπει να ξεκινήσουμε ομαλά τα σχολεία μας και μετά έχουμε χρόνο για να τα βρούμε, βάσει στοιχείων και τεκμηρίωσης».
Πρόεδρος Επιτροπής Εργασίας
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής Αντρέας Φακοντής, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση είπε ότι με αγωνία και ανησυχία παρακολουθούν την κρίση στο χώρο της εκπαίδευσης.
«Η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν μπορεί να μείνει απαθείς, γι’ αυτό και αποφασίστηκε η έκτακτη συνεδρία της Επιτροπή Εργασίας για να εξετάσουμε τη κρίση στη δημόσια εκπαίδευση, τα εργασιακά προβλήματα και την ανάγκη τήρησης των θεσμοθετημένων διαδικασιών. Στη συνεδρία ακούστηκαν οι θέσεις τόσο του Υπουργού Παιδείας όσο και των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Δυστυχώς, εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων», πρόσθεσε.
Όπως είπε, η πλειοψηφία μελών της Επιτροπής αλλά και των κοινοβουλευτικών κομμάτων, απηύθυνε έκκληση στις δύο πλευρές για παγοποίηση των όποιων μέτρων και αποφάσεων, ώστε να δοθεί χρόνος για δομημένο διάλογο από τα θεσμοθετημένα όργανα, με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.
«Συγκεκριμένα, εισηγούμαστε όπως τα εργασιακά ζητήματα παραπεμφθούν και συζητηθούν στην ΜΕΠΕΥ, ενώ τα εκπαιδευτικά ζητήματα να παραπεμφθούν για συζήτηση στο Συμβούλιο Παιδείας. Με την εισήγηση αυτή συμφώνησαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, ενώ ο Υπουργός Παιδείας την απέρριψε. Με απόφαση του Προέδρου της Βουλής, η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί σε κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εργασίας και Παιδείας αύριο στις 1:00 το μεσημέρι», πρόσθεσε.
ΔΗΣΥ
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, σε δηλώσεις του είπε ότι άκουσαν τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να λένε ότι τα θέματα στο τομέα της παιδείας δεν είναι εργασιακά, αφορούν την προσπάθεια προστασίας του δημόσιου σχολείου, αλλά και την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών.
«Πέστε μου τότε, πώς το ΑΚΕΛ επέλεξε να εγγράψει το συγκεκριμένο θέμα στην Επιτροπή Εργασίας που συζητούνται κατεξοχήν εργασιακά θέματα. Επίσης, το ΑΚΕΛ επέλεξε να μην καλέσει τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει κάνει συγκεκριμένες συστάσεις και εισηγήσεις στην έκθεση του, υπάρχου, επίσης, γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα όπως απορρέουν μέσα από αυτή την έκθεση και το ΑΚΕΛ επέλεξε να μην προκληθεί ο Γενικός Ελεγκτής στη συγκεκριμένη συνεδρία. Ζητήσαμε ως ΔΗΣΥ να καλεστεί εκτάκτως ο Γενικός Ελεγκτής για να εκθέσει τις απόψεις του ως είθισται θεσμικά, πάντοτε, και υπήρξε άρνηση από την Προεδρία και μέλη της Επιτροπής», πρόσθεσε.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μια προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης των θεμάτων της παιδείας και πρόσθεσε ότι κάποιοι προσπαθούν να παρεισφρήσουν πολιτικά στις αντιδράσεις ή στις εκδηλώσεις των εκπαιδευτικών.   
«Αυτός που θα κριθεί από την μεταρρύθμιση στην παιδεία, στην υγεία, στην ναυτιλία, στον τουρισμό είναι η εκάστοτε εκλελεγμένη Κυβέρνηση», συμπλήρωσε.
ΔΗΚΟ
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας, σε δηλώσεις του είπε ότι έγινε εισήγηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτως ώστε να ανασταλούν όλα τα μέτρα που έχει εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο, «και εφόσον έχουμε πληροφορηθεί ότι αύριο υπάρχει συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, δίδεται ο χρόνος να παρθεί μια τέτοια απόφαση και οι συντεχνίες να αναστείλουν από αύριο όλα τα μέτρα που έχουν υπόψιν τους ή έχουν εξαγγείλει» .
«Αυτό θα βοηθήσει και την Κυβέρνηση και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, αλλά κυρίως την παιδεία και τα παιδιά μας, τα οποία δεν ξέρουμε πως θα ξεκινήσουν τη σχολική χρονιά σε λίγες μέρες. Εύχομαι και ελπίζω μέχρι αύριο, αυτή η έκκληση μας να ακουστεί και να μπορέσουν στα θεσμοθετημένα όργανα που υπάρχουν και ξανά χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν, στα οποία δείχνει την κατεύθυνση, δείχνει οδηγώ πως συζητούν, πως διαβουλεύονται και σε περίπτωση διαφωνίας υπάρχει τρόπος, επίλυσης της διαφωνίας. Είναι η ΜΕΠΕΥ. Αν κοιτάξει κάποιος το καταστατικό θα δει ότι όλα αυτά που λέω είναι καταγραμμένα από το Α ως το Ω. Άρα, ας προσπαθήσουν οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές έστω την υστάτη να βρεθεί η κοινή συνισταμένη που είναι ο διάλογος ο οποίος θα έχει αρχή και τέλος και σε περίπτωση αδιεξόδου υπάρχει θεσμοθετημένος τρόπος επίλυσης του προβλήματος», συμπλήρωσε.
ΕΔΕΚ  
Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, σε δηλώσεις του είπε ότι αμφότερες οι πλευρές θα πρέπει να παρακαθήσουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, με αμοιβαίες υποχωρήσεις για να καταλήξουν σε μια αμοιβαία συναινετική λύση ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς.
«Μετά και τη σημερινή πολύωρη συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας για την κρίση στην εκπαίδευση διαφάνηκε το τέλμα το οποίο έχει επέλθει στο διάλογο μεταξύ των δυο πλευρών. Αυτό που αυτή την ώρα θα πρέπει να πρυτανεύσει είναι το καλό συμφέρον του δημοσίου σχολείου και των μαθητών. Είναι γεγονός ότι στη σημερινή συνεδρία όλοι συμφωνούν για τον εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών στην Παιδεία και την αναβάθμιση ουσιαστικά της ποιότητας της Παιδείας», πρόσθεσε.
Η λύση που θα προκύψει, συνέχισε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, θα ισχύσει για την επόμενη σχολική χρονιά και παράλληλα θα πρέπει να ξεκινήσει ένας δομημένος διάλογος μεταξύ του Υπουργείου και των εκπαιδευτικών οργανώσεων με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση των θεμάτων που άπτονται του εξορθολογισμού στον τομέα της Παιδείας, της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού, της υπευθυνότητας, του βιολογικού παράγοντα.
Αλληλεγγύη
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι η κρίση στην Παιδεία πρέπει να τερματιστεί, και η ένταση πρέπει να εκτονωθεί και πρόσθεσε ότι η νέα σχολική χρονιά πρέπει να ξεκινήσει χωρίς εμπόδια και προβλήματα.
«Καλούμε και την κυβερνητική πλευρά και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να εγκαταλείψουν απόλυτες θέσεις, να βρουν τον τρόπο να συνεννοηθούν αλλά ιδιαίτερα πρέπει να διευκολύνουν αυτό στο οποίο συμφωνούμε όλοι. Ένα εποικοδομητικό, διεξοδικό και θεσμικό διάλογο ο οποίος θα έχει περιεχόμενο, αρχή, τέλος και χρονοδιαγράμματα και ο μοναδικός του στόχος θα είναι η αναζήτηση και η επίτευξη βιώσιμων λύσεων σε όλα τα φλέγοντα προβλήματα της Παιδείας», πρόσθεσε.
 
Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών
Ο Πρόεδρος και Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του είπε ότι η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής προσπάθησε να κερδίσει μία ανακωχή προτείνοντας στον Υπουργό Παιδείας αναβολή της εφαρμογής της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, της 4ης Ιουλίου και εφαρμογή των διαδικασιών διαιτησίας, ούτως ώστε να λυθεί η εργασιακή διαφορά μεταξύ των εκπαιδευτικών και του εργοδότη τους που είναι η Κυβέρνηση.
«Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά ο Υπουργός Παιδείας επιδεικνύοντας μια εντελώς αρνητική στάση και με μια δόση αυταρχισμού απέρριψε αυτή την προσπάθεια της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας. Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν ύποπτα κίνητρα σε αυτή την αυταρχική και μη εποικοδομητική στάση της Κυβέρνησης. Προφανώς θέλει να αναδείξει ήσσονος σημασία θέματα στον τομέα της παιδείας για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από ουσιαστικότερα ζητήματα και πολύ πιο σοβαρά που την απασχολούν ή που θα έπρεπε να την απασχολούν», συμπλήρωσε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










246