Η Κυβέρνηση έχει θέσει υψηλούς στόχους στον τομέα της Παιδείας


ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΑΣΟΥ*

Το πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της  Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, όσον αφορά  το τομέα της Παιδείας έχει θέσει υψηλούς στόχους με όραμα και με κύριο γνώμονα την αναβάθμιση και την παροχή μιας ποιοτικής παιδείας. Η παιδεία από την παρούσα Κυβέρνηση αντιμετωπίζεται ως ένας από τους  ζωτικότερους  τομείς του κράτους, διότι συνιστά επένδυση για τις νέες γενεές και δημιουργεί ανάπτυξη του ίδιου του κράτους  αναβαθμίζοντας  την ποιότητα ζωής των πολιτών.  

Η παιδεία ενός τόπου αποτελεί το πιο ισχυρό εργαλείο, αλλά και ταυτόχρονα απαραίτητο μέσο για να πορευτεί η κοινωνία μας και ολόκληρη η ανθρωπότητα σε ένα καλύτερο μέλλον.

Η Κυβέρνηση έχοντας αυτό το πλαίσιο πολιτικής, παρά τα σοβαρά προβλήματα της οικονομίας  άφησε σχεδόν ανέπαφο από τις περικοπές της τους προϋπολογισμούς του 2014 το Υπουργείο Παιδείας. Σε σχέση με τους προϋπολογισμούς του 2013 μόνο €42 εκατομμύρια 927 χιλιάδες έχουν περικοπεί ποσό που αντιστοιχεί στο 4,4% του συνόλου του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας.  Το 2013,  η  δαπάνη ήταν € 966.964.000 ενώ για  το 2014 είναι  €924.37.000.  

Εδώ θεωρώ φρόνιμο να δώσω ορισμένες απαντήσεις στον συνάδελφο Ανδρέα Καυκαλιά:

Ξεχνά ο αγαπητός συνάδελφο ότι η μεγαλύτερη μείωση στο τομέα της Παιδείας έγινε το 2012 σε ποσοστό 14% από την προηγούμενη Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια όπου το 2011 ήταν 1.125.005.000 ευρώ το 2012  έγινε 965.735.239 ευρώ. Ο συνάδελφος Καυκαλιάς φαίνεται ότι δε θέλει να δει την πραγματικότητα. Ο πυρήνας της εκπαίδευσης έχει μείνει αλώβητος και ότι εξοικονομήσεις έγιναν από την απουσία προώθησης μεγαλεπήβολων έργων όπως του Μεγάρου πολιτισμού και άλλων παρεμφερών. Δεν ξέρω εάν το ΑΚΕΛ συμφωνεί σ΄ αυτή την δύσκολη περίοδο που ζούμε να σπαταλούμε λεφτά για τέτοια έργα.

Όσο αφορά το θέμα του καταλόγου διοριστέων αυτό βρίσκεται σε κοινωνικό διάλογο.

Ειλικρινά διερωτώμαι: Γιατί  όσοι έχουν τέτοιες ευαισθησίες με τους συμβασιούχους και το ΙΔΑΒΕΠ δεν φρόντισαν να τους διορίσουν κατά την πενταετή διακυβέρνηση τους;   

Όσο αφορά την εισήγηση μας για την παροχή της δυνατότητας ολοκλήρωσης των σπουδών σε τρία χρόνια φαίνεται να μην έχει αντιληφθεί την πρόταση μου. Κανένας δεν εισηγείται μείωση των Πιστωτικών Μονάδων των 240 ECTS. Απλώς αυτό θα βοηθήσει τους επιμελείς φοιτητές να συντομευόσουν τη διάρκεια των σπουδών τους. Εάν ο συνάδελφος θέλει τους φοιτητές μας συνταξιούχους, μπορεί να τους συμβουλεύει να τελειώνουν στα 6 χρόνια.  

Οι περιορισμένες μειώσεις που έγιναν αποδεικνύουν την ευαισθησία της κυβέρνησης σε θέματα Παιδείας και Πολιτισμού. Αυτή η μείωση ουσιαστικά  αφορά μόνο κονδύλια για προγραμματισμό νέων κτιρίων που δεν είναι απαραίτητα για αυτή την περίοδο.

Η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης αλλά και του ιδίου του Υπουργού Παιδείας, παρ’ όλα τα προβλήματα που συνάντησε με την ανάληψη των καθηκόντων του, λόγω της ανεπάρκειας, της αναβλητικότητας, της αναποφασιστικότητας και της κακοδιαχείρισης των κονδυλίων από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

 Κατάφερε να αντιμετωπίσει τα υπάρχοντα προβλήματα αποτελεσματικά.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα  είναι η έναρξη της νέας  σχολικής χρόνιας χωρίς προβλήματα.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες που προέκυπταν με τις δεσμεύσεις του μνημονίου η κυβέρνηση προχώρησε σε επαναδιαπραγμάτευση των προνοιών του μνημονίου και κατάφερε να αυξήσει  τις διδακτικές περιόδους  σώζοντας έτσι πέρα των 500 εκπαιδευτικών που θα οδηγούντο  στην ανεργία, όπως το είχε συμφωνήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Η Κυβέρνηση έχοντας επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλές οικογένειες  να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις πέτυχε σε συνεννόηση με τα Δημόσια Πανεπιστήμια την αύξηση των νεοεισερχόμενων  φοιτητών και των μεταγραφών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε περισσότερους Κύπριους φοιτητές να σπουδάσουν στον τόπο τους.  

Σε συνεργασία με τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια κατόρθωσε την μείωση των διδάκτρων προς όφελος των φοιτητών.

Μέσα από συντονισμένες προσπάθειες έγινε κατορθωτό να έχουν δωρεάν σίτιση όλοι οι μαθητές που έχουν ανάγκη.

Διατέθηκε κονδύλι ύψους 4 εκατομμυρίων  ευρώ και επωφελήθηκαν από τα στοχευμένα μέτρα κρατικής φοιτητικής πρόνοιας φοιτητές που φοιτούν σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια και δημόσιες σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου.

Ελήφθησαν  μέτρα για ανάπτυξη μιας σειράς προτάσεων, για την ενίσχυση της μαθητικής πρόνοιας και  για την απορρόφηση  ευρωπαϊκών κονδυλίων για την παιδεία.   

Το Υπουργείο Παιδείας επανακατάθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση νομοσχέδιο που καθορίζει το νομικό πλαίσιο λειτουργίας Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ίδρυση Φορέα Πιστοποίησης Ποιότητας

Προώθησε την αναβάθμιση της Ιδιωτικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την εξ υπουργών Επιτροπή που έχει συσταθεί όπου θα προχωρήσει στην εκπόνηση εθνικής στρατηγικής όσον αφορά στην προσέλκυση ποιοτικών φοιτητών από το εξωτερικό.

Στόχος της παρούσας Κυβέρνησης είναι η Κύπρος να αναβαθμίσει την Τριτοβάθμια της Εκπαίδευση έτσι ώστε να καταστεί ένα περιφερειακό ακαδημαϊκό κέντρο που θα δώσει μια νέα προοπτική στην εκπαίδευση αλλά και στην οικονομία. 

Είναι πολύ ανησυχητικό το φαινόμενο ενώ οι δαπάνες για την Παιδεία να είναι από τις υψηλότερες  στην Ευρωπαϊκή Ένωση (8,1% του ΑΕΠ) οι μαθητές μας να παίρνουν απροβίβαστο με πολύ χαμηλές  επιδώσεις, συγκριτικά με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες  στην Ανάγνωση, στα Μαθηματικά και στις Θετικές Επιστήμες, βάσει της τελευταίας αξιολόγησης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Είναι ένα μήνυμα προς όλους μας που πρέπει εδώ και τώρα να δούμε και να μελετήσουμε τα αποτελέσματα της επιχειρούμενης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ένα ουσιαστικός εθνικός σχεδιασμός για την παιδεία ούτε  υπήρξε ένα ξεκάθαρο όραμα, αλλά ούτε και  μια σταθερή πολιτική, η οποία  να ακολουθείται διαχρονικά με τις κατάλληλες αναπροσαρμογές και ρυθμίσεις.

Μέσα από τους άξονες της εκπαιδευτικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης στόχος είναι η ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού. Το πρώτο βήμα έχει ήδη τροχιοδρομηθεί  με την προώθηση του νέου συστήματος διορισμών στην εκπαίδευση το οποίο βρίσκεται σε κοινωνικό διάλογο.

*Από την ομιλία του βουλευτή του ΔΗΣΥ και προέδρου της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής στη διάρκεια της συζήτησης των προϋπολογισμών




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










174