Η Κύπρος ψηλά στο παγκόσμιο χάρτη της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη


Σημαντική διάκριση για την Κύπρο, συνιστά η τελική έκθεση αξιολόγηση της Unesco (2014), για την πορεία εφαρμογής της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ), παγκόσμια. Η συγκεκριμένη αξιολόγηση διενεργήθηκε με στόχο να αποτυπώσει σε παγκόσμιο επίπεδο, τα βήματα προόδου που έχουν συντελεστεί στο πεδίο της ΕΑΑ κατά τη Δεκαετία 2005-2014, σε όλα τα επίπεδα και πεδία της Εκπαίδευσης, προκειμένου να καθορισθούν οι άξονες προτεραιότητάς της για τη δεκαετία 2015-2024.

Δεδομένου του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη έκθεση επικεντρώνεται στην ανάδειξη των επιτευγμάτων που έχουν συντελεστεί παγκόσμια, σε επίπεδο για την ΕΑΑ, η αναφορά της Κύπρου στη συγκεκριμένη έκθεση ως καλό παράδειγμα πρακτικής διεθνώς σε επίπεδο τυπικής και μη-τυπικής εκπαίδευσης έχει ιδιαίτερη αξία, η σημασία της οποίας προσαυξάνεται, αν ληφθεί υπόψη ότι η Κύπρος δεν ακολούθησε την πορεία εξέλιξης της ΕΑΑ που ίσχυσε διεθνώς, αφού την εισήγαγε στην εκπαίδευση τυπική, μη-τυπική και άτυπη σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ειδικότερα, σημειώνεται η Κύπρος ως παράδειγμα αναφοράς για τις άλλες χώρες ως προς την ενσωμάτωση στο εκπαιδευτικό της σύστημα της ΕΑΑσημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι χώρες όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ιταλία, παρά το συγκεντρωτικό εκπαιδευτικό τους σύστημα, έχουν θέσει την ΕΑΑ ψηλά στις εκπαιδευτικές τους προτεραιότητες. Ανάλογη αναφορά, γίνεται στην Ανώτατη Εκπαίδευση της Κύπρου σε σχέση με την ενσωμάτωση στα προγράμματα σπουδών τους της ΕΑΑ, όπως επίσης και την προσφορά μεταπτυχιακών σπουδών στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Αξιοσημείωτη όμως είναι η έμφαση που δίδεται για την Κύπρο ως παράδειγμα καλής πρακτικής για την ΕΑΑ στον άξονα διασύνδεση της μη-τυπικής εκπαίδευσης και τυπικής εκπαίδευσης με έμφαση τη στήριξη των σχολείων. Συγκεκριμένα στην έκθεση σημειώνεται ότι η Κύπρος κατά τρόπο ουσιαστικό διασυνδέει την τυπική με τη μη-τυπική εκπαίδευση, αναγνωρίζοντας τη στενή σχέση τους. Αυτή η διασύνδεση επιτυγχάνεται μέσα από την ανάπτυξη και την προώθηση σχετικών προγραμμάτων σε κοινότητες, μέσω του Κρατικού Δικτύου Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Μέσα από τα προγράμματα του Δικτύου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν διάφορα ζητήματα αειφόρου ανάπτυξης, σε κοινότητες, εμβαθύνοντας σε αυτά στη συνέχεια μέσα στο σχολείο τους (ολόκληρο το απόσπασμα αναφέρεται στη σελ. 134 της έκθεσης).

Η συμπερίληψη της Κύπρου ως παράδειγμα καλής πρακτικής για την ΕΑΑ, σε τόσο σημαντικά κείμενα, δεν είναι η πρώτη, δεδομένου ότι η Κύπρος έχει ήδη διακριθεί, μαζί με τον Καναδά, ως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα πρακτικής διεθνώς σε επίπεδο Αναλυτικού Προγράμματος για την ΕΑΑ, από την επιτροπή United Nations Commission for Europe (UNECE).

 

Ολόκληρο το κείμενο της αξιολογικής έκθεσης το οποίο ανέρχεται στις 198 σελίδες βρίσκεται διαθεσίμο στον ιστότοπο της UNESCO (http://www.unesco.org/new/en/unesco-world-conference-on-esd-2014/esd-after-2014/desd-final-report/




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











111