Η Κύπρος θα ανακάμψει και θα αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της


ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΝΔΡΕΟΥ*

Ζούμε σε μια κοινωνία η οποία φέρνει πάντα στο προσκήνιο άτομα, τα οποία απλά προσπαθούν να εξυπηρετήσουν με μικροπολιτικές και λαικισμούς τα κομματικά τους συμφέροντα και τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, αφήνοντας το λαό να γίνεται έρμαιο στις ορέξεις του οποιουδήποτε. Την ώρα λήψης αποφάσεων για το μέλλον της πατρίδας μας, αυτοί οι δήθεν ηγέτες δηλώνουν απών και η μόνη τους έγνοια είναι το αν η πολιτική παράταξη, στην οποία ανήκουν, θα γίνει δημοφιλέστερη και τα ποσοστά της θα αυξηθούν. Ξεχνούν όμως αυτοί οι κύριοι όμως ότι για να έχεις εξουσία και δυνατό κόμμα σε μια χώρα πρέπει αυτή η χώρα να υπάρχει.

Τη στιγμή που η χώρα μας βρισκόταν ένα βήμα πριν την χρεωκοπία, στην οποία αυτοί οι ίδιοι μας έφεραν, αντί να δείξουν έστω και ένα ίχνος υπευθυνότητας και σοβαρότητας, αυτοί διοργάνωναν διαδηλώσεις εναντίον ενός Προέδρου, ο οποίος είχε αναλαβει τα καθήκοντα του ένα δεκαπενθήμερο πρίν. Οι προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη ήταν και είναι τεράστιες για σωτηρία της Κύπρου, έστω και αν κάποιοι φρόντιζαν να τον αποκαλούν «yes man». Απορώ πώς ακούστηκαν τόσα «όχι» στο Eurogroup από έναν άνθρωπο που τον αποκαλούν με τέτοιο χαρακτηρισμό.
Από την μέρα που το Εurogroup αποφάσισε ότι η Κύπρος μας για να αποφύγει την χρεοκωπία πρέπει να επέλθει κούρεμα στις καταθέσεις του Κυπριακού λαού γεμίσαμε οικονομολόγους, πολιτικούς αναλυτές και τραπεζίτες. Οποιονδήποτε Κύπριο και αν ρωτούσαμε θα ακούγαμε και μια διαφορετική άποψη για το πώς μπορούμε να ξεφύγουμε από το κούρεμα και το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρεθήκαμε.

Η εμπιστοσύνη προς τους πολιτικούς χάθηκε από τους πολίτες και κατα την άποψη μου δικαιολογημένα, όμως πρέπει να δούμε και ποιός ευθύνεται γι΄αυτό. Ποιός διοικόυσε αυτό τον τόπο τα τελευταία χρόνια; Ποιός πηγαινοερχόταν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια για δήθεν διαπραγματεύσεις; Ποιός δεν ήθελε να επομισθεί την ευθύνη υπογραφής του μνημονίου και αργοπορούσε χάνοντας πολύτιμο χρόνο που στο τέλος αποδείκτηκε ήταν καθαρή αυτοκτονία; Μήπως αυτοί που σήμερα διαδηλώνουν στους δρόμους και πουλούν πατριωτισμό στον εργαζόμενο κόσμο που χάνει τα λεφτά του, τα οποία με κόπο και μόχθο μάζεψε; Μήπως αυτοί που σε τέτοιο κρίσιμο σημείο για την Κύπρο, αντί να δώσουν ελπίδα στον κόσμο ζητούν παραίτηση του Προέδρου και δημοψηφίσματα; Αλήθεια, δημοψήφισμα μεταξύ τι; Μεταξύ του μνημονίου και του πόσο ωραίοι είμαστε;
Την μέρα της απόρριψης του μνημονίου είδαμε μια Κανταφική Βουλή στην οποία όλοι σχεδόν οι βουλευτές την είδαν επαναστάτες και υπερασπιστές των συμφερόντων του λαού. Είπαν ένα, κατά την άποψη τους ηχηρό «όχι» στο κούρεμα 10%, όμως κανένας δεν μίλησε για εναλλακτική λύση. Είχαμε δύο επιλογές. Ή το κούρεμα ή την άτακτη χρεοκωπία. Το να απορρίπτεις και να μιλάς για προδοσίες είναι εύκολο. Το δύσκολο είναι να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου, το πολιτικό κόστος που σου αναλογεί και το να προτείνεις λύσεις. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρέθηκε προ τετελεσμένων αποφάσεων και λειτούργησε όσο καλύτερα μπορούσε με βάση τα δεδομένα που είχε μπροστά του λόγω των κακών χειρισμών της προηγούμενης κυβέρνησης και στο τέλος κατάφερε να απεγκλωβίσει, όσο μπορούσε τη Κύπρο από το αδιέξοδο.
Βιώσαμε τις συνέπειες τόσων κακών χειρισμών τα τελευταία χρόνια και δεν ακούσαμε, έστω και ένα συγνώμη από αυτούς που κρατούσαν την τύχη μας στα χέρια τους και απλά μας πέταξαν στον γκρεμό. Τώρα εμφανίστηκαν σαν σωτήρες και υπρασπιστές των δικαιωμάτων μας. Βλέπουμε να διαδηλώνουν εναντίον του μνημονίου και της Τρόικα ενώ είναι γνωστό ότι οι ίδιοι έιναι αυτοί που την έφεραν στο νησί μας.
Η Κύπρος στο σημείο που βρίσκεται χρειάζεται σοβαρότητα, ενότητα, ομόνοια και συνεργασία. Χωρίς αυτά το μέλλον μας δεν θα είναι μακρινό. Δείξαμε και στο παρελθόν ότι ο Ελληνισμός αντέχει και ξεπερνά τα δύσκολα μόνο όταν είναι ενωμένος. Ελπίζω κάποιοι να βάλουν επιτέλους το συμφέρον της πατρίδας τους πάνω από το προσωπικό και να βοηθήσουν και αυτοί στη προσπάθεια σωτηρίας της χώρας. Η Κύπρος θα ανακάμψει και θα αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της, γιατί αυτό το νησί έχει μάθει στα δύσκολα.

*Υπεύθυνος Φοιτητικών Θεμάτων Φ.Π.Κ. Πρωτοπορίας Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Γενικός Οργανωτικός Φοιτητικής Ένωσης Πανεπιστημίου Λευκωσίας (ΦΕΠΑΛ)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










164