Το Paideia-News δημοσιεύει λογοδοσία του προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρη Ταλιαδώρου που διαβάστηκε στην Τακτική Συνεδρία της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης των Γενικών Αντιπροσώπων της Οργάνωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2016.
Τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχόλησαν το Κ.Δ.Σ. την περίοδο Ιουνίου 2016 - Δεκεμβρίου 2016 –είναι τα εξής:
I) ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡYΘΜΙΣΗΣ
Η Οργάνωσή μας την περίοδο αυτή διαχειρίστηκε πέντε βασικά ζητήματα που έθεσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
1. Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση, 2. Διαμόρφωση Ενιαίας Πολιτικής για την Επαγγελματική Μάθηση των Εκπαιδευτικών Λειτουργών, 3. Νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα, 4. Παγκύπριες Εξετάσεις και 5. Κανονισμοί Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.
H ΟΕΛΜΕΚ αναμένει από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού,σε σχέση με την εφαρμογή του νέου συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών, να υλοποιήσει τη δέσμευσή του και να προχωρήσει εντός του Ιουνίου 2017 στην παραχώρηση τουλάχιστον211μόνιμων θέσεων. Αναμένουμε, επίσης, στις θέσεις αυτές να προστεθούν και οι κενωθείσες θέσεις που προέκυψαν κατά την περίοδο 2015-2017, όπως είχε δεσμευτεί ενώπιον της Βουλής ο Υπουργός Παιδείας.
Δυστυχώς, ενώ έχουν παρέλθει δεκαεπτά (17) ολόκληροι μήνες από την ψήφιση του Νόμου για το νέο σύστημα διορισμού στην Εκπαίδευση (9 Ιουλίου 2015), το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δεν προχώρησε ακόμη στην κατάθεση στη Βουλή των δύο Κανονισμών που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία (Κανονισμοί για τη θεματοθέτηση/εξέταση των διορισίμων και για τη διαδικασία μονιμοποίησης των επί δοκιμασία εκπαιδευτικών που θα διοριστούν με το νέο σύστημα).
Σε σχέση με το θέμα της κατανομής των θέσεων κατά ειδικότητα αναμένουμε να υπάρξει σχετικός διάλογος με τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης. Η Οργάνωσή μας εμμένει στη θέση της ότι για σκοπούς διαφάνειας θα πρέπει να της δίνονται όλα τα αριθμητικά δεδομένα που καθορίζουν την κατανομή των θέσεων στις διάφορες ειδικότητες.
Θεωρούμε απαράδεκτο και παράτυπο το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προχώρησε στις διαδικασίες της επιλογής και επιμόρφωσης των υποψηφίων θεματοθετών για τις Εξετάσεις των Διορισίμων χωρίς να υπάρχουν οι σχετικοί Κανονισμοί, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Υπάρχει μια αταξία στο θέμα, αφού δεν προηγήθηκε η θεσμοθέτηση σαφών Κανονισμών για το θέμα. Θεωρούμε ότι όλες οι διαδικασίες που ακολουθεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού υπονομεύουν το αδιάβλητο και αξιόπιστο των σημαντικών αυτών εξετάσεων.
Αναμένουμε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να προχωρήσει σε διάλογο με τους εκπαιδευτικούς εταίρους για τη θέσπιση των δύο Κανονισμών που προβλέπονται από τη σχετική Νομοθεσία του νέου συστήματος διορισμού στην Εκπαίδευση.
Ολόκληρο το κείμενο της λογοδοσίας στο πιο κάτω έγγραφο: