Η Λογοτεχνία στο επίκεντρο του χθεσινού συνεδρίου της ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορίας στη Λεμεσό


Συνεχίστηκε χθες το «10ήμερο Εκπαιδευτικού» που διοργανώνει η ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία με θέμα «Το μάθημα της Λογοτεχνίας στο δημοτικό σχολείο: Αισθητική Απόλαυση… και όχι μόνο!». Εισηγήτρια ήταν η Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης, Δρ Δήμητρα Μέσσιου (φωτογραφία πάνω). Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο ΚΣΤ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού.

Το συνέδριο ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον πρόεδρο της Ε.Ε. ΠΑΔΕΔ Λεμεσού Αντώνη Βρασίδα.

Ο πρόεδρος του Επαρχιακού Γραφείου Λεμεσού της ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορίας, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της ΠΟΕΔ Λεμεσού, Μάριος Παντελή, ευχαρίστησε στη συνέχεια για τη στήριξη στις εκδηλώσεις φιλανθρωπικού σκοπού που διοργάνωσε η ΠΟΕΔ Λεμεσού με την Ομοσπονδία Γονέων Δημοτικής εκπαίδευσης. Το ποσό των €7000 έχει ήδη παραδοθεί στο Μητροπολίτη, όπως δήλωσε, για ενίσχυση του φιλανθρωπικού καθημερινού έργου της Μητρόπολης Λεμεσού.

«Σύμφωνα με τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα Λογοτεχνίας, είπε ο κ. Παντελή, η Λογοτεχνία καθιστά τους μαθητές ικανούς να παίρνουν κριτική θέση απέναντι σε ζητήματα της ατομικής και κοινωνικής ζωής». Αναφέρθηκε επίσης στον ανατρεπτικό χαρακτήρα της Λογοτεχνίας ως μέσο για ενίσχυση της περιέργειας και της αμφισβήτησης από τους μαθητές, χαρακτηριστικά που απαιτεί η κοινωνία μας για τη δημιουργία κριτικά σκεπτόμενων και ανατρεπτικών πολιτών. «Η επένδυση στην παιδεία και άρα στο μέλλον των παιδιών μας, τόνισε, είναι η λύση της εξόδου από την κρίση».

Η παρουσίαση εστίασε στο μάθημα της Λογοτεχνίας στο δημοτικό σχολείο, τις εμφάσεις του Προγράμματος Σπουδών της Λογοτεχνίας και στο Σχεδιασμό διδακτικής ενότητας.

«Η Λογοτεχνία, η οποία μαζί με τη Θεατρική Αγωγή και τη Νέα Ελληνική Γλώσσα, εντάσσεται στο μάθημα της Γλώσσας και Πολιτισμού, αποκτά τώρα δικό της Πρόγραμμα Σπουδών αποδεικνύοντας την έμφαση που αποκτά η Λογοτεχνία σαν μάθημα στο δημοτικό σχολείο», σημείωσε η Δρ Μέσσιου. Επίσης, κατά  τη διάρκεια της παρουσίασης ανακοίνωσε τη δημιουργία τριών καινούργιων Ανθολογίων το 2014-2015, τα οποία θα συγκεντρώνουν κείμενα για κάθε θεματική ενότητα.

Με στόχο να καταστεί το μάθημα της Λογοτεχνίας ως «Αισθητική Απόλαυση… και όχι μόνο» παρουσιάστηκαν με πολλά παραδείγματα οι Εμφάσεις του Προγράμματος Σπουδών οι οποίες εντοπίζονται στους θεματικούς άξονες και ενότητες, στο γνωστικό-αξιακό περιεχόμενο των κειμένων, στις δεξιότητες λογοτεχνικού γραμματισμού, στη συνεξέταση και αντιπαραβολή κειμένων και τέλος στη δημιουργική γραφή.

Η Δρ Μέσσιου αφού ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς της ομάδας υποστήριξης Προγράμματος Σπουδών της Λογοτεχνίας Μιχάλη Μάρκου, Ελένη Μηνά-Ματθαίου και Άννα Κουππάνου, δέχτηκε ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες. Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με Βιωματικά Εργαστήρια για το Σχεδιασμό Διδακτικής Ενότητας (πρώτη φωτογραφία κάτω) .

Αξίζει να σημειωθεί πόσο μεγάλη ήταν και σήμερα η ανταπόκριση από τους συμμετέχοντες σχετικά με τις εθελοντικές εισφορές σε τρόφιμα, χρήματα και ήδη πρώτης ανάγκης, αντί δικαιώματος συμμετοχής, που θα δοθούν για ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Μητρόπολης Λεμεσού.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










191