Η ομοσπονδία και η απουσία του ορθολογισμού και της λογικής στη σκέψη


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΒΑΛΑΝΙΔΟΥ*

Η συζήτηση άναψε με την πρώτη ανακοίνωση του Υπ.Π.Π. κ.Καδή, και του εκπροσώπου του ΔΗΣΥ –πρώην Προέδρου της Επ.Παιδεία της Βουλής, κ.Τορναρίτη- οι οποίοι εισηγήθηκαν να εισαχθεί ως μάθημα το θέμα «Ομοσπονδία». Οι αντιδράσεις ενάντια με ποικίλα επιχειρημάτων, προκαλούν μόνο προβληματισμό και απογοήτευση, αλλά και ανησυχία για το «πού οδεύει η Κύπρος».  

Ο Υπουργός Παιδείας μετά τις «αντιδράσεις» διευκρίνισε (ιστοσελίδα Παιδεία 23/07/14) ότι:

  • “δεν πάμε για την ένταξη νέου μαθήματος περί ομοσπονδίας στα σχολεία”  
  • “αυτό που διατυπώσαμε ως θέση είναι ότι θέλουμε να επικαιροποίησουμε και να εμπλουτίσουμε το περιεχόμενο των υφιστάμενων και συναφών μαθημάτων και να περιλαμβάνουν αντικειμενικές και επιστημονικές πληροφορίες τόσο για την ομοσπονδία όσο και για άλλα πολιτειακά συστήματα”  
  • “ο απώτερος σκοπός αυτής της προσέγγισης είναι τα παιδιά μας, οι μαθητές, οι αυριανοί πολίτες να εξοικειωθούν με όρους, τους οποίους ακούν καθημερινά και ενδεχομένως να ακούν για τα επόμενα χρόνια”.

Τα επιχειρήματα που έχουν ακουστεί ενάντια στη διδασκαλία του θέματος της Ομοσπονδίας στα σχολεία και η αναγωγή της προσπάθειας προώθησης της γνώσης σε σχέση με το σύστημα της Ομοσπονδίας σε «κατάρα» και «κύριο» εχθρό του λαού μας, θυμίζει σκοταδιστικές περιόδους περασμένων εποχών και δεν έχει σχέση με τη δημοκρατία και τις αξίες της, αλλά ούτε και με τον ορθολογισμό και τη λογική.  

  • Η καταστροφή του τόπου –από το 1974, με το πραξικόπημα, που έφερε την Τουρκική Εισβολή, τα όσα επακολούθησαν και η πρόσφατη οικονομική τραγωδία- δεν είναι χαρακτηριστικά μιας κουλτούρας που διαπνέεται από ορθολογιστική σκέψη και λογική, γιατί η αυτοκαταστροφή δεν είναι χαρακτηριστικό του ορθολογισμού και της λογικής.
  • Η ορθολογιστική σκέψη και λογική φαίνεται ότι απουσίαζε τότε -και συνεχίζει να απουσιάζει και σήμερα- από ορισμένους πολιτικούς ηγέτες και «οπαδούς» τους, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα ίδια επιχειρήματα του «τότε»  ότι, τάχατες, «θα σώσουν  τον τόπο» με «εθνικές επιχειρήσεις» κάθε μορφής, ξεχνώντας την τραγωδία που έχουν προκαλέσει.

Με την πρόσφατη έξαρση της πολεμικής ενάντια στην Ομοσπονδία, προβληματίζει ιδιαίτερα και η πολιτική κουλτούρα που έχει καλλιεργηθεί τα τελευταία 40 χρόνια, αφού φαίνεται ότι ορισμένοι συνδέουν την πολιτική τους παρουσία και δύναμη με τη συνέχιση του Κυπριακού Προβλήματος, το βαθμό στείρας «άρνησης» σε προσπάθειες για λύση του. Με τις πολιτικές τους συμπεριφορές παραβλέπουν την τραγική πορεία της συνεχούς απώλειας θέσεων και επιχειρημάτων της δικής μας πλευράς, που ενδυναμώνει ανεπανόρθωτα την πορεία για το μόνιμο διαχωρισμό και τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Παρακολουθώντας όλες τις αντιδράσεις στο θέμα «Ομοσπονδία στα Σχολεία» το μόνο που θα έθετα ως προβληματισμό και αίτημα προς τον Υπουργό Παιδείας είναι:

  • Να εντάξει τον ορθολογισμό και τη λογική στα σχολεία, και ως ξεχωριστό μάθημα και με επικαιροποίηση του περιεχομένου όλων των μαθημάτων
  • Να εντάξει τον ορθολογισμό και τη λογική ως μάθημα της επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και διευθυντικών στελεχών των σχολείων και των επιτελών του Υπ.Παιδείας.
  • Να προτείνει –και ως Υπουργός Πολιτισμού- προώθηση μέτρων για εξορθολογισμό της όλης κουλτούρας –και ιδιαίτερα της πολιτικής κουλτούρας. (Οι πολλές «κατάρες» του πρόσφατου και μακρινού παρελθόντος οφείλονταν σε αυτή την «κουλτούρα»).
  • Να αυξήσει τις περιόδους διδασκαλίας της Πολιτικής Αγωγής-ως ξεχωριστού μαθήματος, σε όλες τις τάξεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (σήμερα διδάσκεται μόνο για μια περίοδο σε μια τάξη στο Γυμνάσιο και μια στο Λύκειο)  
  • Να αφαιρέσει τη διδασκαλία του μαθήματος από τους Φιλόλογους, γιατί δεν είναι οι ειδικοί ούτε και είναι επιμορφωμένοι κατάλληλα (σύμφωνα με τη σχετική έρευνα του Δικτύου Ενημέρωσης Ευρυδίκη (Citizenship education in Europe, 2012). Μάλιστα λόγω του ότι είναι «μονόωρο» οι έμπειροι φιλόλογοι -εκπαιδευτικοί «δεν το προτιμούν»!  
  • Να προκηρύξει θέσεις για να προσληφθούν άνθρωποι με τα κατάλληλα προσόντα και επιμόρφωση-πολιτικοί και κοινωνικοί επιστήμονες για να διδάξουν πολιτική αγωγή- τη δημοκρατία και τα πολιτεύματα της(Δεν είναι δυνατό οι Φιλόλογοι Εκπαιδευτικοί να είναι ειδικοί «επί παντός επιστητού»)

*PhD- Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών

Master of Science-SUNY University New York, Albany-USA

Πτυχίο Χημείας -Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Αθήνα

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











167