Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκύπριας Ένωσης Επιστημόνων Χημικών (ΠΕΕΧ), ανακοινώνει ότι μετά από μελέτη της πρότασης της Επιτροπής που διόρισε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για το νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την προκλητική περιφρόνηση της Χημείας ως γνωστικού αντικειμένου και της σημασίας της τόσο στην επιστήμη και την ανάπτυξη όσο και στη μόρφωση του μελλοντικού εργατικού δυναμικού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΕΕΧ:
«Η Κύπρος, βαίνει σε αντίθετη πορεία από ότι οι αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής και αντί να αναβαθμίζει την επιστήμη της Χημείας την υποβαθμίζει.
Σημειώνουμε με απογοήτευση, ότι η κρίση στην απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής δεν τεκμηριώνεται από καμία επιστημονική μελέτη για τη «διαχείριση» των περιόδων διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών (Χημείας, Φυσικής, Βιολογίας) αλλά και από καμία «πρακτική» άλλης χώρας. Η «πρωτοτυπία» αυτή που υποβαθμίζει τη σημασία της Χημείας στη σημερινή ζωή των πολιτών και της κοινωνίας δεν οδηγεί σε αναβάθμιση της ποιότητας της παιδείας ούτε στην ανάπτυξη του τόπου.
Πρακτικές που δε βασίζονται στην επιστημονική και ορθολογιστική τεκμηρίωση, αλλά σε προσωπικές προτιμήσεις και συμφέροντα, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ΠΕΕΧ. Στη βάση αυτή ζητούμε την αναδιαμόρφωση της πρότασης στη βάση επιστημονικής τεκμηρίωσης και ορθολογιστικής προσέγγισης.
Οι θέσεις μας για το θέμα έχουν ως εξής:
Παραδείγματα ερευνών και πρακτικών που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην προσπάθεια βελτίωσης και αναβάθμισης Ωρολογίου Προγράμματος, είναι και τα πιο κάτω:
α) Εξετάσεις – Διαγωνισμοί PISA/ΟΟΣΑ για τις Φυσικές Επιστήμες και η TIMSS, όπου αποφάσισε να συμμετέχει η Κύπρος και των οποίων τα εξεταστικά δοκίμια περιλαμβάνουν ισότιμα ζητήματα που σχετίζονται με Χημεία, Βιολογία και Φυσική.
β) Συγκριτικές μελέτες του Ενημερωτικού Δικτύου EURYDICE της ΕΕ για την δομή-περιεχόμενο Εκπαιδευτικών συστημάτων σε σχέση με τις βασικές Φυσικές Επιστήμες-Φυσική, Χημεία, Βιολογία. (π.χ. Science education in Europe, Science education NOW, A renewed pedagogy for the future of Europe, Science education in Europe - National policies, practices and research, Comparative overview on recommended annual instruction time in full-time compulsory education in Europe, κ.ά).
γ) Αναφορές και αποφάσεις των Υπουργών Παιδείας κρατών μελών της ΕΕ για την αναγκαιότητα προώθησης των απαραίτητων γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών γενικά και ιδιαίτερα σε σχέση με τις Φυσικές Επιστήμες και τη σημασία τους για την ανάπτυξη.