ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Α. ΖΕΝΙΟΥ*
Οι εθνικές οικονομίες είναι όπως τις οικογένειες. Μέχρι τώρα πήγαμε εξαιρετικά καλά, υπό τις περιστάσεις. Αλλά αν δεν αντλήσουμε τα σωστά διδάγματα, στρώνουμε τον δρόμο για μια νέα κρίση που θα μας κτυπήσει πριν το 2018.
Για να αντιληφθούμε πόσο καλά πήγαμε, ας δούμε από πόσο άσχημη θέση ξεκινήσαμε.
Ωστόσο πολλά πετύχαμε μεσα στα τρια χρόνια:
Δικαιούμαστε ως χώρα ένα μικρό διάλειμμα για να χαρούμε για αυτά. Παρά την κριτική που ασκώ συχνά προς το πολιτικό σύστημα, θεωρώ ότι στην προκειμένη περίπτωση οφείλουμε εύσημα στον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση για το έργο, και στην αντιπολίτευση αναγνώριση για την εποικοδομητική στάση.
Στον Υπουργό Οικονομικών αξίζουν συγχαρητήρια για την τόλμη να αναλάβει χωρίς αμφιταλαντεύσεις την ιδιοκτησία του προγράμματος και να ιεραρχεί τα σημαντικά. Η αποστασιοποίηση από τις παλινδρομήσεις του γραφικού Έλληνα ομόλογου του ήταν, κατά την άποψη μου, αξιοθαύμαστη. Ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ αποδείχθηκε πολυμήχανος στο να βρίσκονται συναινετικές λύσεις, να εγκρίνονται τα νομοσχέδια και να μένει το τραίνο της οικονομίας στις ράγες. Το ΔΗΚΟ συνεργάστηκε εποικοδομητικά και με φαντασία με το κυβερνών κόμμα για να μην εκτροχιαστεί το πρόγραμμα. Το ΑΚΕΛ μας θύμισε τον παλιό καλό του εαυτό να αντιπολιτεύεται υπεύθυνα. Παρά την απαξίωση που υπέστη λόγω της θλιβερής διακυβέρνησης Χριστόφια διατηρούσε αρκετές δυνάμεις για κινητοποιήσεις που θα δυσκόλευαν τα πράγματα. Έδειξε αυτοσυγκράτηση και θα το εισπράξει θετικά.
Το πιο δυνατό χειροκρότημα, ωστόσο, το δικαιούνται οι Πολίτες. Με την στωικότητα μας αποδείξαμε ότι είμαστε άξιοι απόγονοι του στωικού φιλόσοφου Ζήνωνα.
Αλλά ο ρόλος μου δεν είναι να απονέμω επαίνους. Ως ενεργός πολίτης προβληματίζομαι και προειδοποιώ όταν βλέπω κινδύνους.
Ο άξονας της πολιτικής μας πρέπει να στραφεί προς τα χρόνια προβλήματα που παρεμποδίζουν την βιώσιμη έξοδο από την κρίση μέσω της ανάπτυξης.
Παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι. Το χρέος είναι εύθραυστο και χώρες που αντιμετώπισαν κρίσεις πολλές φορές καταλήγουν σε "κατά συρροή πτωχεύσεις" (serialdefaulters).Με το δημόσιο χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας να βρίσκεται στο 107% ΑΕΠ και επιτόκια δανεισμού 4.25% χρειαζόμαστε ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 4.25% μόνο για να μείνουμε στάσιμοι. Τέτοιους ρυθμούς δεν βλέπουμε. Ο χαμηλός πληθωρισμός δεν βοηθά, οι δε καλύτερες οικονομίες της Ευρώπης είχαν ανάπτυξη μεταξύ 2.8--4.2%. Μόνο η Ιρλανδία έχει ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης. Ομοίως, το χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων παραμένει το ψηλότερο στην Ευρώπη. Σε σταθερές και μόνιμες επενδύσεις (GrossFixed Capital formation, υποδομή, εργοστάσια, ξενοδοχεία κλπ), που μετρούν την ικανότητα για μελλοντική πρόοδο η κρίση μας πήρε πίσω. Πήγαμε από το 25% AEΠ στο 12και υστερούμε της ΕΕ που βρίσκεται στο 19%. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας προέκυψε κυρίως μέσω μείωσης εργατικού κόστους αντί μέσω βελτίωσης της παραγωγικότητας. To Net International Investment Position (ΝΙΙP) διπλασιάστηκε από -70% σε -140% ΑΕΠ.
Η οικονομία μας είναι ευαίσθητη και στις αναπόφευκτες διεθνείς κρίσεις που ήδη διαφαίνονται στον ορίζοντα. Υπάρχουν τρείς σαφείς και άμεσοι κίνδυνοι:
Tο κυπριακό success story
Το κυπριακό πρόγραμμα θεωρείται γενικά ως succes sstory. Αλλά έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε για να σφραγίσουμε την επιτυχία μας.
Έκλεισε ο κύκλος των διορθώσεων, μπαίνουμε στον κύκλο των μεταρρυθμίσεων.
Η Κύπρος μπορεί να είναι παρούσα. Ανακτήσαμε την ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ μας, ας την χρησιμοποιήσουμε για να αποκτήσουμε μια νέα δυναμική που να σφραγίσει το success story.
ΥΓ. Γιατί θεωρώ το 2018 σταθμό; Διότι μέχρι το 2017 το χρέος που λήγει είναι περιορισμένο και οι ανάγκες μας από τις αγορές μικρές. Το 2018-2019 λήγουν σημαντικά ομόλογα, και ακολουθούν τα 2.5 δις. του ρωσικού δανείου. Αν ως τότε δεν είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, θα έχουμε επανάληψη του Μαΐου 2011 και θα γραφτούμε στα βιβλία ως ακόμη ένα παράδειγμα «κατά συρροή πτωχεύσαντες».
*Καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Norwegian School of Economics, Senior Fellow, the Wharton School, University of Pennsylvania.