Η πρόταση Θεμιστοκλέους για μεταφορά της Πολυτεχνικής ΠΚ στο ΤΕΠΑΚ προκαλεί αντίδραση Πρωτοπορίας


Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στους φοιτητές της Πρωτοπορίας Πανεπιστημίου Κύπρου η πρόταση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Θεμιστοκλέους για μεταφορά της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου  στο Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου  και συγχώνευση της με τη Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας του ΤΕΠΑΚ

Η πρόταση

Η πρόταση νόμου που κατατέθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ  προνοεί:

α) Για σκοπούς προετοιμασίας της συγχώνευσης παρέχεται ως μεταβατική περίοδος ένα ακαδημαϊκό έτος.

β) Άπαντες, το διδακτικό προσωπικό, οι φοιτητές, το βοηθητικό προσωπικό καθώς και τα εργαστήρια, οι αποθήκες, τα υλικά και ό,τι άλλο αφορά την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου μεταφέρονται στο ΤΕΠΑΚ.

γ) Όσοι από τους εργαζόμενους στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου αρνηθούν τη μετακίνησή τους στο ΤΕΠΑΚ θα τίθενται εκτός εργασίας, χωρίς καμιά αποζημίωση. δ) Κάθε διαδικασία προσλήψεων οποιουδήποτε προσωπικού στο ΤΕΠΑΚ που αφορά στην εν λόγω Σχολή του σταματά και ακυρώνεται.

 ε) Το κόστος που θα επωμισθεί το ΤΕΠΑΚ θα προέλθει από τον ανάλογο προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου.

στ) Όλες οι συμβατικές και νομικές υποχρεώσεις της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου μεταφέρονται ως αντίστοιχες υποχρεώσεις στην αντίστοιχη σχολή του ΤΕΠΑΚ, που θα προκύψει από τη συγχώνευση. Όσον αφορά στους φοιτητές, υπάρχει πρόνοια ώστε: Ο αριθμός των εισακτέων κατά την πρώτη ακαδημαϊκή χρονιά μετά την πλήρη συγχώνευση, να είναι αυτός που ισχύει σήμερα στην υφιστάμενη Σχολή του ΤΕΠΑΚ.

Για τους δε υφιστάμενους φοιτητές της Πολυτεχνικής του Πανεπιστημίου Κύπρου προβλέπεται ότι μετά τη συγχώνευση, όταν αποφοιτήσουν, θα λάβουν πτυχίο από τη Σχολή του ΤΕΠΑΚ που θα προκύψει.

Η αντίδραση της Πρωτοπορίας

Η ΦΠΚ Πρωτοπορία Πανεπιστημίου Κύπρου διαχωρίζει τη θέση της από την πρόταση, η οποία όπως αναφέρει «βρίθει από αντιφάσεις και ανακρίβειες» επίσης σημειώνει ότι  ο συντάκτης της πρότασης, Βουλευτής Α. Θεμιστοκλέους δεν έχει παρά μία αφηρημένη ιδέα για τις τεχνικές και πρακτικές πρόνοιες της πρότασης. «Τα πτυχία της Πολυτεχνικής Σχολής του ΠΚ και της Σχολής Μηχανικής του ΤΕΠΑΚ όχι μόνο δεν ταυτίζονται στους τίτλους σπουδών αλλά διαφέρουν κατά πολύ και στα προγράμματα σπουδών. Η στέγαση τόσο των τμημάτων και των διοικητικών υπηρεσιών αλλά και των χώρων διδασκαλίας του ΤΕΠΑΚ στοιχίζει ένα πακτωλό χρημάτων κάθε χρόνο στο κράτος. Αναλογίστηκε κανένας ποιο θα είναι το κόστος για ενοικίαση αιθουσών διδασκαλίας και εργαστηριακών χώρων από το ΤΕΠΑΚ, ιδιαίτερα δεδομένων των σκανδάλων που είδαν τα φώτα της δημοσιότητας αναφορικά με τις ενοικιάσεις κτιρίων αλλά και τον υπερπληθυσμό που υπάρχει σήμερα στις αίθουσες διδασκαλίας του ΤΕΠΑΚ;»

Ακολούθως κάνει λόγο για  προχειρότητα της πρότασης και τονίζει  ότι «η έλλειψη εμπεριστατωμένης μελέτης αναδεικνύει την πιθανότητα ύπαρξης αλλότριων κινήτρων και βαθειάς εμπάθειας απέναντι στην ακαδημαϊκή αριστεία».

Αναφορικά με τη μείωση του κόστους της λειτουργίας της Σχολής  η Πρωτοπορία αναφέρει ότι «υπάρχουν ενδείξεις πως μια τέτοια κίνηση θα περιλαμβάνει σημαντικό επιπρόσθετο κόστος».

Προοδευτική ΚΦ: "Κακόγουστο αστείο"

 Κακόγουστο αστείο χαρακτηρίζει την πρόταση νόμου, η Προοδευτική ΚΦ, η οποία τονίζει ότι  «μια τέτοια κίνηση θα αποτελεί την πιο παράλογη ενέργεια που έγινε ποτέ στο χώρο της Παιδείας και δει στην Ανώτατη Εκπαίδευση».

Επίσης  επισημαίνει ότι  «με έτος ίδρυση το 2003 η Πολυτεχνική Σχολή του ΠΚ είναι πρώτη και με διαφορά από όλες τις άλλες σχολές του ΠΚ. σε προσέλκυση ερευνητικών προγραμμάτων και κονδυλίων. Ενδεικτικά, πολλές από τις υπόλοιπες σχολές έχουν διπλάσια ηλικία από ότι η Πολυτεχνική Σχολή και μεγαλύτερο ποσοστό ολοκλήρωσης.

Αυτή τη στιγμή ενδεικτικά αναφέρουμε, λειτουργούν δυο από τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα του ΠΚ στη Πολυτεχνική Σχολή. Το Ινστιτούτο ΝΙΡΕΑΣ και το ΚΟΙΟΣ, με παγκόσμιες διακρίσεις, αναγνωρισιμότητα και ακαδημαϊκό κύρος που ξεπερνούν το μικρό μέγεθος του νησιού μας».

Τέλος εκφράζει τη διαφωνία της με τη φιλοσοφία αλλά και την ουσία της πρότασης «καθώς δεν τεκμηριώνεται με κανένα λογικό επιχείρημα είτε ακαδημαϊκού είτε οικονομικού χαρακτήρα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










160