Η πρόταση της ΔΗΚΙ Δασκάλων για το το Νεο Ωρολόγιο Πρόγραμμα


Στη βάση εισηγήσεων της Επιστημονικής Επιτροπής, της Τελικής Πρότασης για Αναδόμηση/ Αναδιαμόρφωση του Ωρολογίου Προγράμματος και των διακηρυγμένων θέσεων της ΔΗ.ΚΙ. από το 2009,   η ΔΗΚΙ Δασκάλων και Νηπιαγωγών καταθέτει τα πιο κάτω:

«Πιστεύουμε ότι η νέα πρόταση (ΝΩΠ) κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και δηλώνουμε έτοιμοι, μέσα από ένα ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο να μπορέσουμε να συνδιαμορφώσουμε τις τελικές  προτάσεις, που θα οδηγήσουν στην εφαρμογή των ΝΩΠ από την νέα σχολική χρονιά, αφού ταυτόχρονα ξεκαθαρίσουν και οδηγηθούν προς επίλυση τα πιο κάτω:

  • Ø Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των ΝΑΠ, με σκοπό βεβαίως όχι την απόσυρση τους αλλά τη βελτίωσή τους, ώστε να στηρίζουν πραγματικά το διδακτικό έργο και τον εκπαιδευτικό.
  • Ø Η μείωση της ύλης πρέπει να διασφαλιστεί σε συνδυασμό με τη βελτίωση των ΝΑΠ, όπως και η διαμόρφωση των διδακτικών εγχειριδίων
  • Ø Υλοποίηση της πολιτική υποδοχής των αλλόγλωσσων (αξιολόγηση και εντοπισμό ιδιαίτερων  αναγκών κάθε μαθητή,  τμήματα υποδοχής, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, διαμόρφωση/παραγωγή κατάλληλου υλικού,  πιστοποίησης ελληνομάθειας των αλλοδαπών, κτλ.), χωρίς να διαφοροποιείται το εργασιακό καθεστώς των δασκάλων.
  • Ø Υλοποίηση της συμφωνίας για το θεσμό του Υπευθύνου Τμήματος στην Δημοτική και η επέκτασή της στην Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση, γιατί δρα καταλυτικά ως προς την αποτελεσματικότερη άσκηση του παιδευτικού και κοινωνικού ρόλου του εκπαιδευτικού.
  • Ø Επαναφορά των ωρών ενισχυτικής διδασκαλίας.
  • Ø Η ανάπτυξη της κατάλληλης υποδομής και στήριξης (αύξηση συμβουλευτικού έργου, θεσμοθέτηση του χρόνου για συντονιστικό χρόνο Η.Υ.) για ενσωμάτωση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας με τρόπο που να έχει προσθετική αξία στη διδασκαλία και να δικαιολογεί ή να ελέγχει τα κονδύλια που δαπανούνται για αγορά και συντήρηση σχετικού εξοπλισμού για κάθε σχολική μονάδα.

Συγκεκριμένα όσον αφορά το προτεινόμενο από το ΥΠΠ  Ωρολόγιο  Πρόγραμμα:

  1. 1.     Συμφωνούμε με την κατάργηση της Εμπέδωσης και την επιστροφή των ωρών στα Ελληνικά και τα Μαθηματικά.
  2. 2.     Συμφωνούμε με την αύξηση των  ωρών των Ελληνικών και μελετούμε την αλλαγή του ονόματος από «Γλώσσα και Πολιτισμός»  σε «Ελληνικά», που θα μπορούσε να ήταν «Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός», για να δίνεται έμφαση και στη διάσταση του Πολιτισμού.
  3. 3.     Συμφωνούμε με την αύξηση ωρών Μαθηματικών  αλλά παράλληλα πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει παράλληλα αναθεώρηση των ΝΑΠ,  όπου πρέπει, ξεκαθάρισμα του περιεχομένου και της δομής των διδακτικών εγχειριδίων και μελετημένη μείωση της ύλης.
  4. 4.     Στα κοινωνικά θέματα, σύμφωνα με το προτεινόμενο από την Επιστημονική Επιτροπή ωρολόγιο πρόγραμμα, εντάσσονται η Ιστορία, η Γεωγραφία και η Αγωγή Ζωής, χωρίς να υπάρχει συνάφεια περιεχομένου, γι΄αυτό  εισηγούμαστε να επανέλθουν ως ήταν  και να είναι διακριτά θέματα σε αυτό το στάδιο. Τα θέματα Ιστορίας  στην Α΄ και Β΄ Τάξη καλύπτονται από την Πατριδογνωσία που εμπίπτει στη διαθεματική προσέγγιση του μαθήματος «Γνωρίζω τον κόσμο μου» που ισχύει σήμερα.
  5. 5.     Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, σύμφωνα με το προτεινόμενο από την Επιστημονική Επιτροπή ωρολόγιο πρόγραμμα, εντάσσεται στην Επιστήμη (+1 στην Ε΄και Στ΄ Τάξη), χωρίς να υπάρχει συνάφεια ως προς το περιεχόμενο ή τη μεθοδολογία. Σημειώνουμε σχετικά ότι η  ύπαρξη ξεχωριστών Αναλυτικών Προγραμμάτων αλλά και η διαφορετική διδακτική προσέγγιση κάποιων θεμάτων δεν επιτρέπει πακετοποίηση μαθημάτων (π.χ. Επιστήμη, Περιβαλλοντική Εκπ.).
  6. 6.     Η Αγωγή Ζωής και πάλι σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής, εντάσσεται στα Ελληνικά και στα Κοινωνικά Θέματα (Α΄-Δ΄). Αφαιρείται από την Ε΄και Στ΄  Τάξη και θεωρητικά εντάσσεται στα Ελληνικά. Με βάση τα δεδομένα αυτά ως θέση αρχής υποστηρίζουμε ότι κάποια μαθήματα θα μπορούν να συγχωνεύονται στα πλαίσια του Ωρολογίου, όταν οι συγκλίσεις και η τομή των θεμάτων είναι ξεκάθαρη στα Αναλυτικά τους προγράμματα και όταν υπάρχει μεθοδολογική συνάφεια, ώστε  οι εκπαιδευτικοί να προχωρούν χωρίς παρανοήσεις στην επίτευξη των στόχων.
  7. 7.     Ο Σχεδιασμός και Τεχνολογία/Αγωγή Υγείας/ Οικιακή Οικονομία,  μπορούν να παραμείνουν ως ήταν αλλά σε επίπεδο περιεχομένου θα ήταν καλό να αυξηθούν οι  ενότητες που αφορούν στην Οικιακή Οικονομία.
  8. 8.     Επιπρόσθετα εισηγούμαστε τη δημιουργία Ευέλικτης Ζώνης(Αγωγή  Ζωής,  Περιβαλλοντική Αγωγή και Δραστηριότητες), όπου ο εκπαιδευτικός θα έχει την ευελιξία να δώσει έμφαση στο ένα ή στο άλλο αντικείμενο, ανάλογα με τις δράσεις και τους στόχους της τάξης και του σχολείου. Θα αποτελέσει τον χρόνο που θα γίνεται προγραμματισμός και συντονισμός με τους μαθητές για κάποιες σχετικές δράσεις, οι οποίες έτσι κι αλλιώς γίνονται σε πολλά σχολεία. Οι στόχοι του μαθήματος θα καταγράφονται στον δεκαπενθήμερο προγραμματισμό, ώστε  να υλοποιούνται οι στόχοι των μαθημάτων αυτών. Στις Δραστηριότητες θα υπάρχει η ευχέρια για προετοιμασία χορών, ή συντονισμό μαθητών, π.χ. για κάποιο συνέδριο και δε θα μπορεί να ξεπερνά τη μια διδακτική περίοδο.
  9. 9.     Συμφωνούμε με την αύξηση των Αγγλικών στην Α΄και Β΄ Τάξη (+1).

10. Θα μπορούσαμε να συναινέσουμε στην αύξηση των ωρών της Φυσικής Αγωγής, εφόσον το επέτρεπε η υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων μας, κάτι που δεν ισχύει σήμερα.

11.Όσον αφορά στην Προδημοτική Εκπαίδευση απαιτείται η κατάθεση ενός ξεκάθαρου Αναλυτικού  Προγράμματος  και να ακολουθήσει μια συζήτηση για το Ωρολόγιο Πρόγραμμα αν χρειάζεται.

12.Χρειάζεται προσεκτική μελέτη για το Ωρολόγιο Πρόγραμμα  των μικρών σχολείων, για να μην παρατηρηθούν ξανά οι στρεβλώσεις που υπάρχουν σήμερα.

Η ΔΗ.ΚΙ. συνεχίζει να στηρίζει με κάθε τρόπο την προσπάθεια αυτή, αλλά και κάθε άλλη προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού για υλοποίηση μιας πραγματικής και ολοκληρωμένης Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











145