Η πρώτη «Σύνοδος Κορυφής για την Εκπαίδευση» διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες


ΒΡΥΕΞΕΛΛΕΣ (ΚΥΠΕ)- Παρουσία 18 Υπουργών Παιδείας, η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο αρμόδιος Επίτροπος Τίμπορ Ναβράτσκις, διοργανώνει την πρώτη «Σύνοδο Κορυφής για την Εκπαίδευση», σήμερα στις Βρυξέλλες,  με στόχο να βάλει τα θεμέλια για έναν "Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης",  σε συνέχεια των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Γκέτεμποργκ.


Η σημερινή σύνοδος θα εστιαστεί στην απάντηση ερωτημάτων όπως: πώς μπορεί η ποιοτική, χωρίς αποκλεισμούς και βασισμένη σε αξίες εκπαίδευση να συμβάλει σε μια επιτυχημένη Ευρώπη· τι ικανότητες χρειάζονται για τις επόμενες δεκαετίες· και πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τις βασικές, ψηφιακές και επιχειρηματικές δεξιότητες.

Οι 18 υπουργοί Παιδείας της ΕΕ, καθώς και επαγγελματίες και εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας από όλη την Ευρώπη θα συναντηθούν και θα συζητήσουν το μέλλον της εκπαίδευσης σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει περισσότερες από είκοσι συνεδριάσεις, εργαστήρια και υψηλού επιπέδου συζητήσεις πάνελ, με περισσότερους από 40 ομιλητές, ενώ καλύπτεται ευρύ φάσμα ζητημάτων: η συμμετοχή των μειονεκτούντων μαθητών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα μένει κανείς στο περιθώριο, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να δοθούν εφόδια στους εκπαιδευτικούς, πώς θα ενισχυθεί η μάθηση μέσω του αθλητισμού, καθώς και η σημασία της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (ΕΤΜΜ) στην εκπαίδευση και ο ρόλος που παίζουν τα παιδιά στον μετασχηματισμό των κοινωνιών.

Σε συνέχεια των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, η Κομισιόν θα παρουσιάσει περαιτέρω πρωτοβουλίες την άνοιξη του 2018. Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε αυτή η ευρωπαϊκή σύνοδος αποτελεί την απαρχή μιας σειράς συνόδων, με τη δεύτερη να ακολουθεί το φθινόπωρο του 2019.

Οι εν λόγω πρωτοβουλίες θα περιλαμβάνουν προτάσεις για την αμοιβαία αναγνώριση των πτυχίων, την εκμάθηση γλωσσών, ένα πλαίσιο ποιότητας για την προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα, μια ευρωπαϊκή ατζέντα για τον πολιτισμό και μια νέα στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία. 

Η Κομισιόν υπενθυμίζει σήμερα πως στο Γκέτεμποργκ, ο Πρόεδρος Γιούνκερ κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να διπλασιάσουν τον αριθμό των νέων της ΕΕ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ έως το 2025, πράγμα που θα απαιτήσει προϋπολογισμό ύψους 29,4 δισ. EUR για την περίοδο 2021-2027. Επιπλέον, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει το έργο για ένα δίκτυο ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και μια νέα ευρωπαϊκή φοιτητική ταυτότητα. Η ταυτότητα αυτή θα κάνει τις σπουδές σε άλλη χώρα της ΕΕ ευκολότερες από ποτέ.

Ενόψει της εκδήλωσης, Επίτροπος Ναβράτσκις δήλωσε πως η εκπαίδευση θα πρέπει να εφοδιάζει τους πολίτες —τόσο τους νέους όσο και τους μεγαλύτερους σε ηλικία— με ικανότητες που θα τους βοηθήσουν να ζουν με πληρότητα και να οικοδομούν κοινότητες. 

"Παρόλο που η εκπαίδευση είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών, πρέπει να εντείνουμε τη συνεργασία μας σε επίπεδο ΕΕ", σημείωσε. "Οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό της εκπαίδευσης για να οικοδομήσουμε ανθεκτικές κοινωνίες, να καλλιεργήσουμε την αίσθηση του ανήκειν και να δώσουμε στους πολίτες τη δυνατότητα να βιώσουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα σε όλη την πολυμορφία της", αναφέρει.

"Για να το επιτύχουμε αυτό, θέλουμε να ενισχύσουμε την εκμάθηση γλωσσών, να διασφαλίσουμε ότι τα πτυχία σας αναγνωρίζονται οπουδήποτε και αν βρίσκεστε στην Ένωση, ότι τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια μπορούν να μεγιστοποιήσουν τη συνεργασία τους και ότι οι σπουδές σε άλλη χώρα της ΕΕ γίνονται ευκολότερες από ποτέ", σημειώνει στο μήνυμά του ο αρμόδιος Επίτροπος.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










111