Η ψευδαίσθηση του δημόσιου σχολείου και η ουτοπία της ανθρωποκεντρικής παιδείας


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΣΚΥΛΛΟΥΡΙΩΤΗ*

Η βελτίωση του Δημόσιου Σχολείου και της Παιδείας γενικότερα, αποτελεί μείζον προβλήμα της κοινωνίας μας, ταλαιπωρώντας μας εδώ και δεκαετίες. Παρολα αυτά όμως, με την πάροδο του χρόνου, το επίπεδό της ολισθαίνει όλο και περισσότερο, απομακρύνοντας την Παιδεία μας και γενικότερα την κοινωνία μας από τις ανθρωποκεντρικές αξίες.

Παρούσα Κατάσταση : Αποκορύφωμα αποτελούν τα πρωτόγνωρα  κι ατέρμονα δεδομένα που κυριαρχούν στην καθημερινότητα της χώρας μας εδώ και δυο μήνες, τα οποία δεν συμβάλλουν στη ανάκαμψη του κατήφορου του Δημοσίου Σχολείου. Ακόμη κι αν αποφευχθεί η απεργία των εκπαιδευτικών, αυτό δεν εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της σχολικής χρονιάς σε μια περίοδο μεταρρύθμισης, όπου ενώ βρίσκεται στον τέταρτο χρόνο εφαρμογής της, τα προβληματα στοιβαστηκαν με τα προυπαρχοντα. Η τρίτη χρόνια - πρώτοι απόφοιτοι, χαρακτηρίστηκε από μείζονες  προχειρότητες, ελλείψεις, αδυναμίες και σοβαρά λάθη εις βάρος (πάντοτε) των μαθητών, τα οποία βεβιασμένα καλύφθηκαν την υστάτη με ημίμετρα, ενώ δεδομενη παρέμεινε η αποτυχία εφαρμογής της νέας μεταρρύθμισης.

Ακόμη πιο παράδοξο γεγονός αποτελεί όμως, ότι ενώ έγιναν αντιληπτές οι δυσκολίες και οι αδυναμίες από όλους τους εμπλεκόμενους και ότι ενώ η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής προώθησε την αναβολή της πλήρους εφαρμογής τετραμήνων, ώστε να δοθεί χρόνος για την απαιτούμενη υποδομή, παρατηρούμε έκπληκτοι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επικαλείται αναπομπή του νόμου της αναβολής. Όλα αυτά βεβαίως μέσα στην ήδη αναστατωμένη ατμόσφαιρα του οικονομικού εξορθολογισμού των εκπαιδευτικών.

Υποσκάπτεται το Δημόσιο Σχολείο : Υποσκάπτεται  σαφώς ακόμη περισσότερο το κύρος, η  ομαλή λειτουργία και η εμπιστοσύνη του Δημοσίου Σχολείου.  Διερωτώμαι λοιπόν Πρόεδρε γιατί η αναπομπή της αναβολής, που μόνο επιπλεόν  ζημιά μπορεί να επιφέρει; Έιναι ευραίως αντιληπτό πως τα κενά και οι παραλείψεις της νομοθεσίας που προηγήθηκαν, δεν καλύπτονται με αναπομπές.

Δραματική εικόνα αποτελεί η συνέχιση του ξεπεσμού του Δημοσίου Σχολείου. Αιωρούνται αδιάψευστες οι δηλώσεις του κομματάρχη που στηρίζει την Κυβέρνηση, για επιχορήγηση των ιδιωτικών σχολείων. Κανένας κυβερνώντας δεν μπήκε στον κόπο να τοποθετηθεί σχετικά, αλλά αντίθετα τα ημίμετρα τους, οδηγούν στην περαιτέρω άνθιση των ιδιωτικών σχολείων και της παραπαιδείας. Αναμφισβήτητα, οι ελλείψεις στην παιδεία, ανθίζουν την παραπαιδεία ,με αποτέλεσμα να υποσιτίζονται οι ρίζες της κοινωνίας και η πολιτεία να «ξεραίνεται». Ως κράτος, δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε ένα στάδιο πριν την ολική ξηρασία σε αυτό της σαπίλας και της δυσοσμίας. Εαν θέλουμε πραγματικά να διατηρήσουμε οποιαδήποτε ελπίδα αυτό λέγεται ΠΑΙΔΕΙΑ, που διαπερνά μέσα από ένα υγιές δημόσιο σχολείο το οποίο θα ανθίσει την κοινωνία κάνοντας το κράτος να καρποφορήσει.

Οικονομικός Εξορθολογισμός: Η οικονομική στενότητα, οδηγεί στον εξορθολογισμό των εκπαιδευτικών. Όντως απαιτείται. Ναι υπερβολική η αναλογία 5-6 μαθητες για 1 εκπαιδευτικό, ενώ οι τάξεις είναι των 25 μαθητών, ξεκάθαρα κάτι πάει λάθος που χρήζει βελτίωσης. Ξέρετε όμως κύριοι εκλελεγμένοι  της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτά τα κεκτημένα, εσείς τους τα προσφέρατε διαχρονικά… Ζητούμε τώρα εξορθολογισμό και συμμάζεμα, ωραία ελάτε παρουσιάστε το όραμα σας πρώτα. Παρουσιάστε και εφαρμόστε μια ανθρωποκεντρική παιδεία που δεν απαιτεί παραπαιδεία και καλέστε τους να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα. Το να  φωνάζουμε και να διατυμπανίζουμε ότι ήρθε η ώρα να επιχορηγήσουμε το ιδιωτικό σχολείο παραπέμπει σε άλλα μηνύματα .

Στρατηγική Εξοικονόμησης Δαπανών: Αλήθεια ,εφ’ όσον υπάρχει τόση πολλή οικονομική ανάγκη στη χώρα μας, προς τί η μείωση της στρατιωτικής θητείας; Ποιό το κόστος; Δεν πιστεύω ότι ο κάθε γονιός ή έφηβος δεν θα προτιμούσε να παραμείνει η θητεία ως είχε και να αποφορτιζόταν το κόστος της παραπαιδείας. Σαφώς προσφορά με κοινωνικές υπηρεσίες προς το κράτος (π.χ αστυνομία, πυροσβεστική, νοσοκομεία, σχολεία, κτλ) όπως και σε άλλες  χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να προσφέρουν και τα κορίτσια. Συμβάλλοντας έτσι στην οικονομία νέες δαπάνες αλλά και προς όφελος της ενηλικίωσης και αυτονομίας τους.

Δυστυχώς είναι μια μεγάλη αλήθεια η υπερπροστασία των παιδιών μας μέσα από την οικογενειακή παιδεία. Μια υπερπροστασία που τους στερεί την άνεση να λειτουργήσουν αυτόνομα, ειδικά τον πρώτο χρόνο σπουδών τους περισσότερο σε όσους φεύγουν στο εξωτερικό. Αποτέλεσμα τα συχνά ταξίδια των γονιών, αλλα και αμέτρητες ώρες σε τηλεδιασκέψεις για στήριξη. Επιπλέον αυτής της αντιπαραγωγικότητας, το διάλειμμα  ενός έτους από την μελέτη θα βοηθούσε τους νέους ποικιλιτρόπως. Θα μπορούσαν πιο ώριμοι ,μετά από την κοινωνική υπηρεσία  να επιλέξουν κλάδο σπουδών ή εργασίας, με περισσότερες εμπειρίες κι ηρεμία.

Εξετασιοκεντρική Παιδεία: Επανέρχομαι όμως στην λειτουργία των σχολείων μας και την εξετασιοκεντρική παιδεία. Σαφώς και υπάρχουν αρκετές εξωδιδακτικές δραστηριότητες των μαθητών,για τις οποίες και  απαλλάσσονται κάποιες ώρες διδασκαλίας οι εκπαιδευτικοί. Δραστηριότητες πολύ σημαντικές για ανθρωποκεντρική παιδεία. Ποιά είναι όμως η αλήθεια κύριοι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού; Σε ποιες ώρες οι μαθητές θα δραστηριοποιηθούν; Παράλληλα με τις ώρες διδασκαλίας. Ξέρετε κύριοι τεχνοκράτες του ΥΠΠ, όλες αυτές οι γιορτές,εκδηλώσεις σχολικοί διαγωνισμοί, παγκύπριοι και διεθνείς, συμμετοχές σε ευρωπαϊκά προγράμματα και κοινοβούλια,που συχνά πυκνά καλείστε να παρακολουθήσετε, οι μαθητές που τις πλαισιώνουν έχουν γίνει γιο-γιο μεταξύ μαθημάτων και διαλειμμάτων για να ανταποκριθούν σε όλα αυτά. Εννοείται βεβαίως ότι και οι εκπαιδευτικοί που αφιερώνονται σε αυτές τις δραστηριότητες αναλώνουν πολλαπλάσιες ώρες απο όσες τους αφαιρούνται, επιτελώντας έργο.

Μετά βεβαιότητας σας πληροφορώ, μέσα από την πολυετή μου πείρα ως οργανωμένος γονιός και ενεργός στα σχολικά δρώμενα, ότι οι μαθητές που στηρίζουν όλα αυτά τα προγράμματα είναι το 10% σε όσα σχολεία βεβαίως οι διευθύνσεις καταφέρνουν να εφαρμόσουν τις εγκυκλίους. Οι μαθητές  που στηρίζουν αυτά τα προγράμματα είναι οι φιλότιμοι και πειθαρχημένοι μαθητές που δεν αποσκοπούν μονο σε ότι θα τους εξασφαλισει βαθμο όπως προάγει το σύστημα μας. Εννοειται βεβαίως ότι το ποσοστό συμμετοχής των τελειοφοίτων είναι μηδαμινό, διότι αυτοί γίνονται γιο-γιο μεταξύ σχολείου και φροντιστηρίων προκειμένου να πετύχουν τον «μέγα στόχο» του συστήματος μας, τον βαθμό απόλυσης και τις εξετάσεις πρόσβασης. Ενας στόχος που κυριαρχεί στις 3 τάξεις του Λυκείου.

Οπόταν οι προσεγγίσεις του εξορθολογισμού, αφαιρώντας τέτοιες δραστηριότητες δεν ταυτίζονται με το όραμα της Ανθρωποκεντρικής Παιδείας που διαμηνύετε Υπουργέ Παιδείας. Αντί να βρείτε τρόπους εμπλοκής όλων των μαθητών σε εξωδιδακτικές δραστηριότητες, προσπαθείτε να τις εξαλείψετε.

Επιδείνωση Παραπαιδείας: Επιπλέον παρατηρούμε την αυταρχική και άμεση εφαρμογή των τετραμήνων χωρίς να έχετε εξασφαλίσει την στοιχειώδης υποδομή . Χωρίς να καταφέρετε να ξεπεράσετε τις φετινές δυσκολίες, κατευθύνεστε με αναπομπές ανεβάζοντας έτσι και άλλο τον πήχυ των δυσκολιών. Κύριοι κυβερνώντες που οδηγείται το Δημοσιο Σχολειο; Σε 100% παραπαιδεία;Μια στοιχειώδης έρευνα θα σας έδειχνε ότι μόνο για τη Γ Λυκείου δαπανήθηκαν φέτος €30,000,000 για παραπαιδεία όσα και η μισθοδοσία των ωρών διδασκαλίας. Καθόλου υπερβολική η προσέγγιση ότι στις 6 τάξεις της Μέσης Εκπαιδεύσης δαπανόνται 100 εκατομύρια για παραπαιδεία, το 50% της μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών. Αν προσθέσουμε και τις άλλες απογευματινές  δραστηριότητες των μαθητών, εκμάθηση ξένων γλωσσών, μουσικής, τέχνης, αθλητισμού κτλ τότε εξισώνουμε απόλυτα τον κρατικό προυπολογισμό. Ξέρετε κύριοι όλα αυτά τα ταλέντα που χαρίζουν πολιτισμό και διακρίσεις στην χώρα μας δεν είναι μέσα από τα 2ωρα μαθήματα του Γυμνασιακού Κύκλου και της Δημοτικής Εκπαίδευσης που αναπτύσσονται. Σημαντική η καινοτομία των ειδικών Λυκειων (Μουσικών, Αθλητικών) όμως τα παιδιά αυτά που εξασφαλίζουν τα κριτήρια εισδοχής, έχουν διαμορφωθεί κι αναρριχηθεί σε αυτά τα επίπεδα μέσα από τις δαπάνες των γονιών στις απογευματινές τους δραστηριότητες. Στον αθλητισμό υπάρχουν βεβαίως και οι δαπάνες του ΚΟΑ-Υπουργείου Παιδείας, αλλά δεν θα επεκταθώ σε αυτά και στο κόστος των Ποδοσφαιρικών Σωματείων για το κράτος. Ένα τεράστιο απόστημα. Επιπλέον, λοιπόν όλης αυτής της παραπαιδείας είναι και η ανυπολόγιστη οικονομική συνεισφορά  των Συνδέσμων Γονέων προς τα Δημόσια Σχολεία των Παιδιών τους. Με όλες αυτές τις δαπάνες των γονιών για ποιο «Δημόσιο Σχολείο» αναφερόμαστε;

Υλικοτεχνικός Εξοπλισμός: Προτεραιότητα των σχολείων κύριε Κυβερνητικέ Εκπρόσωπε δεν είναι ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός αλλά η ανθρωποκεντρική Παιδεία, μέσα από την οποία θα επενδύσουμε σε κράτος κοινωνιάς και δικαίου. Προς τιμή σου, αγαπητέ κύριε Προδρόμου είσαι και εσύ γονιός σε δημόσιο σχολείο, οπόταν και γνωρίζεις πολύ καλά τα προβλήματα και κινδύνους της νεολαίας. Προφανώς δεν εκτιμήσαμε, αλλά ούτε τιμήσαμε την Παιδεία που είχε η δική μας γενιά. Μιας παιδεία χωρίς τον απαιτούμενο εξοπλισμό, ούτε λόγος για ταρτάν στα αυτοσχέδια γήπεδα μας.

Συνέπειες: Αναλύοντας προσεκτικά κάποιος την σύγχρονη μας ιστορία, εύκολα θα αντιληφθεί το πως οι εξωτερικοί μηχανισμοί επιδιώκουν την αλλοίωση του κράτους μας . Αλίμονο αν μέσα σ’αυτές τις τάσεις αλλά και την ροή της παγκοσμοιοποίησης ξεπουλήσουμε ότι ποιο πολύτιμο έχουμε, το ποιοί είμαστε, την Παιδεία μας. Όπως ανέφερε και ο νομπελίστας Γ. Σεφέρης το 1954, για την Κύπρο, υπάρχει εδώ ενας μηχανισμός που προσπαθεί να μας αποκόψει από τις ρίζες μας ,κάνοντας μας λουλούδια του θερμοκηπίου.

 Αναρωτήθηκε κανείς αγαπητοί συμπολίτες κι αρμόδιοι τί πραγματικά αντίκτυπο έχει αυτή η εικόνα στους νέους μας; Τί μηνύματα εισπράττουν και τί πρότυπα τους δημιουργούνται εν αντιθέση με αυτά που τους διδάσκουμε; Ποιοί οι λόγοι να θέλουν να συνεχίσουν να ζουν στην Πατρίδα μας που τα πάντα καταρρέουν;

 Ας είναι αφορμή αυτή η κρίση του Δημοσίου Σχολείου, να κτίσουμε κάπου πιο στέρεα την Παιδεία μας και όχι στην άμμο. Προφανώς, ανέκαθεν έπασχε η Παιδεία μας όπως δηλώνει ο Α. Κοραής, ίσως γι ‘αυτό ποτέ δεν ησύχασε η Ρωμιοσύνη ...  Ας δοκιμάσουμε έστω και τώρα να ανανεώσουμε την ταυτότητα μας, παρόλες τις πληθυσμιακές αλλαγές και ξένες επενδύσεις στην χώρα μας     

 *Μέλος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης            




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










155