Η ψυχολογία του χρώματος


ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*

Ένας κόσμος χωρίς χρώμα θα ήταν θαμπός και θλιβερός. Μια ασπρόμαυρη ζωγραφιά θα ήταν απλώς ένα σκίτσο με άχρωμα συναισθήματα και απαισιοδοξία.  Το χρώμα είναι ζωή. Γι’αυτό και το χρώμα είναι αναγκαίο και στον κόσμο του Μάρκετινγκ. Το χρώμα βρίσκεται στα λογότυπα εταιρειών, στις ετικέτες των προϊόντων, στις συσκευασίες, στα διάφορα μέσα διαφήμισης, καθώς και στα εξωτερικά και εσωτερικά διακοσμητικά στοιχεία των καταστημάτων. Λόγω του γεγονότος ότι το Mάρκετινγκ επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη ψυχολογία του καταναλωτή, το χρώμα έρχεται σαν ισχυρό πρόσθετο συστατικό που προκαλεί συναισθήματα, καθώς ξυπνάει την αίσθηση της όρασης και έτσι μπορεί να προσελκύσει την προσοχή και το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Η Αμερικανίδα Jennifer Aaker, Κοινωνική Ψυχολόγος, συγγραφέας και καθηγήτρια Μάρκετινγκ, ανέπτυξε το κλασσικό πλέον, θεωρητικό πλαίσιο "Διαστάσεις της προσωπικότητας της μάρκας" (Aaker, 1997) για να βοηθήσει στον εντοπισμό και την περιγραφή των «προσωπικοτήτων» των μαρκών. Πρότεινε πέντε προσωπικότητες που έχουν χρησιμοποιηθεί και εφαρμοστεί από Διαφημιστές και εταιρίες από το 1997. Οι προσωπικότητες του πλαισίου, τις οποίες εφαρμόζουν άμεσα ή έμμεσα οι εταιρείες είναι: Ειλικρινής, Ενθουσιώδης, Ικανή, Εκλεπτυσμένη και Ανθεκτική.  Αυτή η προσωποποίηση μάρκας θα μπορούσε να βοηθήσει τους καταναλωτές να αναγνωρίσουν τις μάρκες καλύτερα, δεδομένου ότι θα μπορούν οι ίδιοι να συσχετιστούν με παρόμοιές τους προσωπικότητες. Επιπρόσθετα, κάθε μία από τις πέντε προσωπικότητες μαρκών μπορεί γενικά να συσχετιστεί και να αντικατοπτριστεί σε χρώματα. Για παράδειγμα:

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΡΚΑΣ

ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ

ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΗΣ

ΙΚΑΝΗ

ΕΚΛΕΠΤΥΣΜΕΝΗ

ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Προσγειωμένη, οικογενειακή, φιλική, φρέσκια

Μοντέρνα, νέα, ευφάνταστη/ εφευρετική, ανεξάρτητη, δροσερή, ενημερωμένη

Αξιόπιστη, εργατική, επιτυχημένη, ηγέτης, υγιής

Λαμπερή, γοητευτική, θηλυκή, μαλακή

Υπαίθρια, δυνατή, αρρενωπή, οργανική, γήινη

ΧΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ

ΜΠΛΕ

ΚΟΚΚΙΝΟ

ΠΡΑΣΙΝΟ

ΜΩΒ

ΚΑΦΕ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΑΡΚΩΝ

Walmart, Oreo, Facebook, Pfizer, American Express, Ford, Paypal, Oral B,

 

H & M, Coca-Cola, McDonalds, KFC, Kellogg’s, LEGO, Honda, Toyota,  CNN, YouTube

JOHN DEERE, Starbucks, Heineken, Land Rover, Lacoste, BP, Vitalite

FedEx, Cadbury, Purple Cow Ice Cream, Milka, TACOBELL, Curves

UPS, UGG, Hollister, Hershey’s, Gloria Jean’s, Louis Vuitton

Τα χρώματα γενικά συσχετίζονται με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, ωστόσο, προσωπικές προτιμήσεις και εμπειρίες των καταναλωτών θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αντίληψη του γενικού χρωματικού συσχετισμού και έννοιας.

Το χρώμα προσθέτει ζωή και προσωπικότητα στις μάρκες.  Επίσης, το χρώμα προσθέτει ζωή και νόημα στο περιβάλλον μας.  Ας το ζωγραφίσουμε λοιπόν, ας ζωγραφίσουμε τη ζωή μας για να γίνει βαρυσήμαντη.   Είμαστε, εξάλλου,  μιμητές της μεγαλύτερης ζωγράφου, της Μητέρας Φύσης, η οποία μπορεί να μας διδάξει πολλά.

*Επίκουρη Καθηγήτρια Μάρκετινγκ

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

P.A. College




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










225