Η σφαίρα


ΤΗΣ ΡΕΒΕΚΚΑΣ ΣΙΕΚΚΕΡΗ*  

Σαν βγεις στον πηγαιμό για το εκλογικό σου κέντρο , προτίμησε να πας με τα πόδια γιατί η τιμή της βενζίνης δεν τρώγεται … Πάρε μαζί σου και δροσομάντηλα γιατί πιθανόν να τα χρειαστείς από τις πάμπολλες χειραψίες που θα κάνεις μόλις φτάσεις και καλό θα είναι να απολυμάνεις τα χέρια σου . Τόσα μικρόβια κυκλοφορούν αυτές τις μέρες … Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να αρπάξεις… Επίσης πάρε και τα γυαλιά σου και μπρος μαρς… Ξανά προς τη δόξα τράβα ενδοξότατε κυπριακέ λαέ… για ακόμα μια φορά απόδειξε το αδύνατο… απόδειξε πόσο προβατάκι είσαι και κτύπα παλαμάκια για ακόμα μια φορά.

Οι ηγέτες σου αγναντεύουν από ψηλά τα τσιφλίκια τους και καλούν τα τσοπανόσκυλα να μαντρίσουν τα πρόβατα γρήγορα, ευέλικτα και αναίμακτα. Οι ανακοινώσεις, οι φαμφάρες και τα πανηγύρια είναι στην ημερησία διάταξη …. Φυσικά αυτή η προεκλογική εκστρατεία έχει και τις διαφορές της από τις προηγούμενες με την έννοια ότι ξέρουν όλοι αυτοί που ζητούν την ψήφο σου χωρίς αιδώ, ότι σε έχουν ξεπουλήσει εσένα, τον κακορίζικο Κύπριο πολίτη, σε πολύ μεγάλο βαθμό.

 Ξέρουν ότι η τσέπη σου είναι τρύπια και το ηθικό σου καταρρακωμένο μπάζει από όλες τις μεριές θυμίζοντας, με περισσότερο από ένα τρόπους, βάρκα στο Αιγαίο Πέλαγος. Ξέρουν ότι μετά τα μπάζα των ομολόγων, σε περιμένουν τα μπάζα των εκποιήσεων … Γνωρίζουν ότι,επίσης, εσύ παρακαλάς νύχτα μέρα να μην αρρωστήσεις γιατί τότε αλίμονο σου στα κρατικά νοσηλευτήρια  (γιατί για την πιθανότητα να πας τα ιδιωτικά ούτε λόγος  να γίνεται). Νιώθουν ότι η πίεση του μέλλοντος βαραίνει την καρδιά  σου όταν σκέφτεσαι πόσες ποδιές πρέπει να φιλήσεις  για να βρουν   εργασία τα παιδιά σου  με μισθούς των 500 ευρώ.

Να μην είμαστε αγνώμονες όμως. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα όπως μας έχουν πει οι πολυπράγμονες ηγέτες μας ο καθένας με τον τρόπο του . Και αν είναι τόσο καλά όσο είναι σήμερα, αυτό οφείλεται αποκλειστικά σε αυτούς ….. ας πούμε τους 56 ανθρώπους και τη σοφία τους.

Σοφία που ένιωσες στην τσέπη σου , στην καθημερινότητα σου, στις αχαλίνωτες τιμές των σουπερμάρκετ , στα καρτέλ, πάντοτε υπό την ευλογία τους ,στις τιμές του γάλακτος, του ψωμιού και της βενζίνης…. Σοφία που αισθάνθηκες ίσως στο βλέμμα του παιδιού σου όταν εσύ , όντας άνεργος, αναγκάστηκες να του ανακοινώσεις  την διακοπή των σπουδών του λόγω της ανεργίας σου. Σοφία που θαύμασες όταν κόποι χρόνων ολόκληρων έγιναν «αέρας ππαράς» με το κούρεμα… όταν οι δόσεις των δανείων της « χρυσής εποχής» των μεγάλων σπιτιών, των ονειρεμένων διακοπών και των γκλαμουράτων πάρτι σε κυνηγούν μέχρι το ανάθεμα, ίσως και ακόμη παραπέρα…. Και όταν σκάνδαλα επί σκανδάλων μάδησαν το τελευταίο σεντ στον τόπο μας αφήνοντας την οικονομία στο έλεος  ελεεινών.

Αύριο αυτή τη πείρα των τελευταίων χρόνων καλείσαι να την χρησιμοποιήσεις. Καλείσαι να δείξεις σε όλους αυτούς , αυτό που είπε κάποτε ο Αβραάμ Λίνκολν , όντας και ο ίδιος πολιτικός αναφερόμενος σε πολιτικούς  «Μπορεί να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό». Έτσι και συ αύριο θα αποδείξεις το αυτονόητο: Ότι δεν είσαι το αρνί που όλοι νόμιζαν ότι είσαι. Αντίθετα, θα αποτινάξεις από πάνω σου αυτή τη ρετσινιά και θα σκεφτείς πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα. Πως φτάνει με την κοροϊδία και την απίστευτη ελαφρότητα που βλέπεις γύρω σου να επιδεικνύουν όλοι αυτοί που έπρεπε να σε προστάτευαν. Αύριο δεν τους χρειάζεσαι και προσπάθησε την ώρα που βάζεις το σταυρουδάκι κάτω από το οποιοδήποτε όνομα του κάθε υποψηφίου να λάβεις υπόψη σου πάλι τα λόγια του Αβραάμ Λίνκολν: «Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν τις αντιξοότητες, αλλά αν θες να δοκιμάσεις τον χαρακτήρα του ανθρώπου, δώσ’ του εξουσία».

Σκέψου φοβερά καλά σε ποιόν δίνεις εξουσία… και γιατί του δίνεις την εξουσία…. Ειδικά τώρα που τα περιθώρια έχουν στενέψει υπερβολικά πολύ… σκέψου το χαλίκι μέσα στο παπούτσι της ζωής σου που σε εμποδίζει να περπατήσεις με άνεση …. Σκέψου πόσο θέλεις να απαλλαγείς από αυτό.  Κάνε την αρχή και περπάτα ελεύθερα.

Τελειώνοντας, πάλι θα αναφερθούμε στον καλύτερο πρόεδρο της Αμερικής και το κλασσικό πια απόφθεγμα του που αποδεικνύεται τόσο χρήσιμο σήμερα:

« Η ψήφος  είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με τη ψήφο μπορείς να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου».

*Εκπαιδευτικός   




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










162