Η στρατηγική του Υπουργείου Παιδείας για αντιμετώπιση της παραβατικότητας


Μετά από ενημέρωση που το Paideia-News είχε από το Υπουργείο Παιδείας  παραθέτουμε στη στρατηγική του του υπουργείου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας. Στο τέλος της εβδομάδας θα εκδοθεί ενημερωτική εγκύκλιος που θα σταλεί στα σχολεία.

«Βασικός άξονας της στρατηγικής του ΥΠΠ για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας στις σχολικές μονάδες είναι η ενεργοποίηση και η παράλληλη στήριξη των σχολικών μονάδων να αναπτύσσουν και να εφαρμόζουν σχέδιο δράσης πρόληψης της παραβατικότητας το οποίο να είναι αποδεκτό από τους μαθητές και το προσωπικό του σχολείου και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του σχολείου αλλά και παράλληλα να αξιοποιεί ευκαιρίες συνεργασίας με τους γονείς την κοινότητα και άλλους φορείς.                                 

Για τη στήριξη των σχολείων στην ανάπτυξη προληπτικών ενεργειών το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προβαίνει στις ακόλουθες ενέργειες:

Επιμορφώσεις Εκπαιδευτικών Οργανώνονται συστηματικά επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών μας σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης της παραβατικότητας στο σχολείο (πρόγραμμα σχολικής διαμεσολάβησης, επίλυσης συγκρούσεων, σχολικού εκφοβισμού  κτλ) 

Επιχορηγήσεις Δράσεων των σχολικών μονάδων Το ΥΠΠ επιχορηγεί δράσεις που αφορούν στη πρόληψη της παραβατικότητας που αναπτύσσουν οι σχολικές μονάδες. Οι δράσεις που επιχορηγούνται στοχεύουν στην ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων όπως αυτοί έχουν αναδειχθεί για το κυπριακό συγκείμενο, αλλά και διεθνώς: καλλιέργεια προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, δεξιοτήτων διαχείρισης των συναισθημάτων, ανάπτυξη της αυτο-εκτίμησης, βελτίωση του ψυχοκοινωνικού κλίματος του σχολείου, στήριξη της οικογενειακής επάρκειας.

Λειτουργία της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης (ΟΑΠ) Συστάθηκε επιτελική Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης  για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων  και φαινομένων παραβατικότητας μαθητών. Η Ομάδα απαρτίζεται από εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτικούς ψυχολόγους και συνεργάζεται εκεί που υπάρχει ανάγκη με  το Γραφείο Ευημερίας, τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, τη Σχολή Γονέων, τον Οργανισμό Νεολαίας, Συνδέσμους Σχολείων, Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς και άλλους κοινωνικούς φορείς. Η Ομάδα αυτή εργάζεται για την ανάπτυξη, προώθηση και παρακολούθηση σχεδίου δράσης με σκοπό την ολιστική προσέγγιση για λύση του προβλήματος που προκύπτει. Η ΟΑΠ παρεμβαίνει επίσης για την ενδυνάμωση και ψυχοεκπαίδευση της οικογένειας ευάλωτων μαθητών, και με παροχή επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και μαθητών εντός του σχολικού πλαισίου.

Λειτουργία του Παρατηρητηρίου για τη Βία στα σχολεία Το Παρατηρητήριο ερευνητικά μετρά την έκταση και τις μορφές βίας στο σχολείο και προωθεί σχετικές εισηγήσεις για την ενδυνάμωση της πολιτικής του ΥΠΠ στην αντιμετώπιση του θέματος.  Στα πλαίσια αυτά έχουν ετοιμαστεί εγκύκλιες οδηγίες για την πρόληψη και διαχείριση των περιστατικών σχολικού εκφοβισμού από τους εκπαιδευτικούς  οι οποίες θα καθορίζουν από την  επόμενη σχολική χρονιά την πολιτική του ΥΠΠ μας για το θέμα αυτό. Το Παρατηρητήριο επίσης έχει προχωρήσει στην δημιουργία του Δικτύου ενάντια στη Βία στο σχολείο στο οποίο λαμβάνουν μέρος φορείς κυβερνητικοί και μη, ώστε να ενδυναμωθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινόμενου της Βίας στο σχολείο.

Αναλυτικά προγράμματα/ Μάθημα Αγωγής Υγείας Η αγωγή υγείας αποτελεί την ενδεδειγμένη προληπτική προσέγγιση στο χώρο της εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση αριθμού κοινωνικών προβλημάτων που αφορούν μεταξύ άλλων και την παραβατικότητα. Η αγωγή υγείας στοχεύει κυρίως στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών καθώς και στην ενεργοποίησής τους να συμβάλλουν ως ενεργοί πολίτες στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων. Επιπλέον, η αγωγή υγεία όπως προσεγγίζεται στα αναλυτικά προγράμματα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προαγωγή της αυτοεκτίμησης, τη διαχείριση των συναισθημάτων, στην ανάπτυξη θετικών διαπροσωπικών σχέσεων καθώς και στην πολιτότητα.

Διορισμός αριθμού δασκάλων για ενίσχυση των σχολικών μονάδων με παραβατικότητα Στη Δημοτική εκπαίδευση έχουν από την περσινή σχολική χρονιά διοριστεί 10 δάσκαλοι οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε σχολεία  που αντιμετώπιζαν προβλήματα παραβατικότητας ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια των σχολικών μονάδων για την αντιμετώπιση του φαινόμενου.

Εγκύκλιος για την αντιμετώπιση της Παραβατικότητας και εκφοβιστικής συμπεριφοράς. Την επόμενη βδομάδα θα σταλεί στα σχολεία. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











133