Η Σχολή Αιγαία συμμετείχε με έργα φοιτητών της στον Διαγωνισμό Εικαστικών Τεχνών


Η Σχολή διαθέτει ένα εξοπλισμένο εργαστήριο Χαρακτικής και συχνά δέχεται επισκέψεις από δημόσια σχολεία

Με αφορμή το σεμινάριο που οργανώθηκε από το γραφείο του Επιθεωρητή Τέχνης Μέσης Εκπαίδευσης με θέμα τον φετινό Διαγωνισμό Εικαστικών Τεχνών, η Σχολή Αιγαία παρουσίασε αποτελέσματα από διάφορες εργασίες φοιτητών, με την καθηγήτρια Ελένη Παναγίδου για τον κλάδο της Χαρακτικής και του Καλλιτεχνικού Βιβλίου.

Στα πλαίσια του διαγωνισμού, οι καθηγητές και καθηγήτριες των εικαστικών τεχνών και της φωτογραφίας μπορούν να συνεργαστούν με καθηγητές και φοιτητές της Σχολής Αιγαία, με στόχο την εξέλιξη και υλοποίηση κοινών ιδεών, όπως επίσης και για την εκμάθηση τεχνικών για τη δημιουργία χαρακτικών έργων και καλλιτεχνικών βιβλίων.

Έμφαση δόθηκε στα πιο κάτω σημεία:

  • Το καλλιτεχνικό βιβλίο ως αντικείμενο τέχνης και ως μέσο έκφρασης και δημιουργίας.
  • Οι ποικίλες μορφές που μπορεί να έχει το βιβλίο (παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές κατασκευής και δεσίματος, μέγεθος, σχήμα, μορφή).
  • Η σχέση του καλλιτεχνικού βιβλίου με τη Χαρακτική.
  • Οι διάφορες απλές τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους, πέραν της λινογραφίας, όπως κολλαγραφία, σφραγίδες, μονοτυπίες.

Η Σχολή Αιγαία διαθέτει ένα εξοπλισμένο εργαστήριο Χαρακτικής και συχνά δέχεται επισκέψεις από ομάδες από δημόσια σχολεία  (Μέσης και Δημοτικής εκπαίδευσης) στα πλαίσια εκπαιδευτικών προγραμμάτων που οργανώνει και προσφέρει κάθε ακαδημαϊκή χρονιά. Τα προγράμματα πάντα περιλαμβάνουν Χαρακτική και Βιβλιοδεσία.

‘Οποιοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν με ομάδες μαθητών στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Σχολής Αιγαία, μπορούν να διευθετήσουν ραντεβού με τη διεύθυνση της Σχολής στο τηλ. 22445757.

Χαρακτική και Σχολή Αιγαία

Στα πλαίσια της δημιουργικής εκπαίδευσης που προσφέρει η Σχολή Αιγαία για περισσότερο από μια δεκαετία, σημαντική θέση κατέχει ο κλάδος της «Χαρακτικής Τέχνης» στην οποία προσφέρεται εξειδικευμένη διδασκαλία με προγράμματα σπουδών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σύντομες σειρές εξειδικευμένων μαθημάτων και ολόχρονα μαθήματα χαρακτικής για όλες τις ηλικίες και επίπεδα.

Τα μαθήματα Χαρακτικής της Σχολής Αιγαία, έχουν σκοπό να μεταδώσουν στους συμμετέχοντες σφαιρική γνώση γύρω από τις πιο δημοφιλείς τεχνικές της Χαρακτικής και να τους δώσουν την ευκαιρία για πειραματισμό και εφαρμογή των τεχνικών αυτών, διευρύνοντας την προσωπική καλλιτεχνική ταυτότητά τους.

Η σχέση της Σχολής Αιγαία με τη «Χαρακτική Τέχνη», εξελίσσεται και προδιαγράφεται στους διάφορους σταθμούς σχετικών εργαστηρίων, διαλέξεων, συνεργασιών, εκθέσεων, συμμετοχής σε διαγωνισμούς και βραβεύσεων φοιτητών. 

Στο φετινό Δ’ Διαγωνισμό Εικαστικών Τεχνών Τηλέμαχου Κάνθου, ο οποίος διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ίδρυμα Τηλέμαχος Κάνθος, φοιτητές της σχολής Αιγαία βραβεύθηκαν για τη συμμετοχή τους με έπαινο. Συγκεκριμένα ο Μάριος Τουφεξής πήρε έπαινο στη Χαρακτική και η Μαρία Ανδρέου έπαινο για νεαρούς καλλιτέχνες. Και οι δύο φοιτητές συμμετείχαν με χαρακτικά έργα.

Αυτή δεν είναι η πρώτη βράβευση φοιτητών της σχολής στο διαγωνισμό ΤηλέμαχουΚάνθου. Το 2014 η μαθήτρια της Σχολής Βερόνικα Χατζηστεφάνου βραβεύθηκε για τη συμμετοχή της με χαρακτικό έργο, με το πρώτο βραβείο για νεαρούς καλλιτέχνες.

Τον Οκτώβριο 2014, η Αιγαία σε συνεργασία με το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, διοργάνωσε την έκθεση «Χαρακτική και Βιβλίο», η οποία φιλοξενήθηκε στους εκθεσιακούς χώρους της Σχολής. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης έγιναν εργαστήρια και διαλέξεις που αφορούσαν τη χαρακτική και το βιβλίο, σαν ένα σημαντικό συναπάντημα «λόγου και εικόνας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










217