Η συμβολή του Πανεπιστημίου Κύπρου στην έγκαιρη πρόγνωση της πετρελαιοκηλίδας στον κόλπο Αμμοχώστου


 

To πρωτοπόρο έργο MEDESS-4MS (Mediterranean Decision Support System for Marine Safety) που συγχρηματοδοτείται κατά 85% από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος Med και κατά 15% από Εθνικούς Πόρους, αφορά στη δημιουργία ενός Μεσογειακού συστήματος λήψης αποφάσεων για την θαλάσσια ασφάλεια, ειδικότερα στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού συστήματος πρόγνωσης πετρελαιοκηλίδων για ολόκληρη την Μεσόγειο, για χρήση τόσο από τις Μεσογειακές χώρες μέλη της ΕΕ όσο και των χωρών μη μέλη της ΕΕ.

Το σύστημα MEDESS-4MS  με την ολοκλήρωση του  θα  συνδεθεί με το νέο δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης CSN-CleanSeaNet της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ναυτιλιακής Ασφάλειας (EMSA-European Maritime Safety Agency) καθώς και με υφιστάμενες περιφερειακές πλατφόρμες όπως το REMPEC και τις εθνικές πλατφόρμες παρακολούθησης, οι οποίες κάνουν χρήση των αποτελεσμάτων των επιχειρησιακών καθιερωμένων μοντέλων πρόγνωσης πετρελαιοκηλίδων, όπως αυτό που έχει αναπτυχθεί από τους επιστήμονες του Ωκεανογραφικού Κέντρου, διεθνώς γνωστό ως MEDSLIK μετά την χρήση του κατά την διάρκεια της μεγαλύτερης ρύπανσης στην Ανατολική Μεσόγειο το 2006 στον Λίβανο. Επίσης το σύστημα MEDESS-4MS θα συζευχθεί με το σύστημα παρακολούθησης πλοίων AIS-Automatic Identification of the ships και θα χρησιμοποιεί δεδομένα κατάστασης θαλάσσης από το Marine Service του Copernicus (πρώην GMES) και από τα συζευγμένα με αυτό εθνικά ωκεανογραφικά προγνωστικά συστήματα, όπως αυτό του Κυπριακού Επιχειρησιακού Συστήματος Ωκεάνιων προγνώσεων, διεθνώς γνωστό ως CYCOFOS.

Για την υλοποίηση του συστήματος MEDESS-4MS συνεργάζονται 21 εταίροι-φορείς από επτά Μεσογειακές χώρες, μέλη της ΕΕ, με γενικό συντονιστή το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων και το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου ως επιστημονικό συντονιστή, έχοντας συνολική  χρηματοδότηση πάνω από 6 εκ. ευρώ.

Το σύστημα MEDESS-4MS θα υποβοηθά τις υπηρεσίες ανταπόκρισης, καταπολέμησης και λήψεων αποφάσεων σε περιστατικά πετρελαιοκηλίδων μέσω τριών υπηρεσιακών σεναρίων. Το πρώτο σενάριο θα παρέχει άμεση επιχειρησιακή πρόγνωση διασποράς πετρελαιοκηλίδων κατόπιν λήψης προειδοποιητικού μηνύματος από δορυφορικά δεδομένα ή από πλατφόρμες παρακολούθησης. Το δεύτερο σενάριο θα αφορά την παροχή προσομοιώσεων διασποράς πετρελαιοκηλίδων κατόπιν αιτήματος και εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Το σενάριο αυτό θα δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε περιβαλλοντικά δεδομένα και μοντέλα και να συμβουλευτούν ιστορικά δεδομένα, λαμβάνοντας έτσι σημαντικές πληροφορίες για τον προσδιορισμό του πλοίου η της πλατφόρμας  που προκάλεσε την ρύπανση. Τέλος, το τρίτο σενάριο θα αποτελεί το Σύστημα Λήψης Αποφάσεων  το οποίο θα υποβοηθά τις υπηρεσίες ανταπόκρισης και καταπολέμησης στην διαχείριση επειγόντων περιστατικών, παρέχοντας πιθανά σενάρια με βάση τις επικρατούσες συνθήκες θαλάσσης και τις δυνατότητες επέμβαση στην περιοχή που έχει ρυπανθεί.

Η χρησιμότητα του συστήματος MEDESS-4MS διαφάνηκε και κατά το πρόσφατο περιστατικό της πετρελαιοκηλίδας στην περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου στις 15/07/2013.  Το περιστατικό αυτό προκάλεσε την εκροή 100 τόνων περίπου αργού πετρελαίου από πλοίο στο βόρειο μέρος του κόλπου της Αμμοχώστου.

Το Ωκεανογραφικό Κέντρο Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας (ΤΕΝ) και το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ), στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και του συστήματος MEDESS-4MS, παρείχε προγνώσεις διασποράς των πετρελαιοκηλίδων, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για το πότε και ποιες περιοχές θα επηρεάζονταν. Οι προγνώσεις επιβεβαιώνουν ότι εάν οι κατοχικές δυνάμεις είχαν δεχθεί  την βοήθεια που πρόσφεραν έγκαιρα το ΤΑΘΕ και το ΤΕΝ και  γίνονταν άμεσες ενέργειες για την καταπολέμηση της πετρελαιοκηλίδας, το μεγαλύτερο μέρος της πετρελαιοκηλίδας θα μπορούσε να είχε περιοριστεί στις πρώτες  12-18 ώρες από τη στιγμή της αναφοράς του περιστατικού. Επίσης, η πρόγνωση κατέδειξε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος παράσυρσης της πετρελαιοκηλίδας στην περιοχή Παραλιμνίου, εκτός από ίχνη πού βυθίστηκαν  και παρασύρθηκαν από τα θαλάσσια ρεύματα, αφού δεν έγινε έγκαιρη προσπάθεια καταπολέμησης της ρύπανσης από τις κατοχικές δυνάμεις.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










130