Η Σύνοδος των Πρυτάνεων Κύπρου στηρίζει το ΥΠΠ για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος


Σημαντικές εξελίξεις δρομολογήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της 20ης Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων. Οι εργασίες της Συνόδου έλαβαν χώρα στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της Συνόδου των Πρυτάνων:  

«Η σύνοδος, με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου και λόγου της στα εκπαιδευτικά ζητήματα της Κύπρου, έλαβε σημαντικές αποφάσεις ώστε η χώρα - μέσα από την ποιότητα, την αριστεία στη γνώση και την καινοτομία - να αξιοποιήσει, καλλιεργώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις, τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που προσφέρει η εποχή.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων, λειτουργώντας όπως και οι αντίστοιχες Σύνοδοι των Ευρωπαϊκών κρατών, αποτελεί συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό μηχανισμό του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού αλλά και των φορέων της κυπριακής Πολιτείας.

Κατά τη διάρκεια της 20ης Συνόδου συμμετείχε και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστας Καδής , ο οποίος αποτύπωσε στην ομιλία του τις πολιτικές που δρομολογεί και εφαρμόζει το Υπουργείο για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. «Οι προσπάθειες που καταβάλλουμε τα δύο τελευταία χρόνια για εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, άρχισαν να αποδίδουν καρπούς. Από την τρέχουσα σχολική χρονιά αρκετές από τις πολιτικές μας πέρασαν από το στάδιο της εξαγγελίας στο στάδιο της υλοποίησης», τόνισε ο Υπουργός αναφέροντας, μεταξύ άλλων, το Νέο Σύστημα Διορισμών, την κατάργηση του Ενιαίου Λυκείου, τη λειτουργία του Φορέα Πιστοποίησης της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, τα νέα αναλυτικά προγράμματα και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών». Σύμφωνα με τον κ. Καδή «το εκπαιδευτικό σύστημα του τόπου μας χρειάζεται κι άλλες βελτιώσεις και αλλαγές για να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των νέων και της κοινωνίας μας». Συνεχίζοντας την παρέμβασή του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού σημείωσε με έμφαση πως «ο στόχος της αναβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης είναι κοινός. Κοινή πρέπει να είναι και η δράση για την επίτευξή του. Η στήριξη της Συνόδου των Πρυτάνεων στις προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για την αναβάθμιση της Παιδείας το τόπου είναι πολύτιμη και ενθαρρυντική».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος υπογράμμισε πως «τα Πανεπιστήμια της Κύπρου στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας». Επιπλέον ο Καθηγητής Γουλιάμος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «έχοντας κοινούς στόχους, μπορούμε συλλογικά να δημιουργήσουμε το μέλλον μας επενδύοντας στη γνώση ως μοντέλο ανάπτυξης αλλά στις δυνάμεις και τις δυνατότητες της πανεπιστημιακής κοινότητας. Διαθέτουμε ως χώρα ένα καλό υπόβαθρο ποιότητας και αριστείας και, εφόσον αυτό το υπόβαθρο το εμπεδώσουμε και το καλλιεργήσουμε μεθοδικά και συστηματικά , μπορούμε να εξελιχθούμε επί της ουσίας σε εκπαιδευτικό προορισμό».

Για πρώτη φορά στη Σύνοδο των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων συμμετείχε και το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Το Προεδρείο - Καθηγητής Γ. Πετράκος και Καθ. Α. Ζαπράνης - αποδεχόμενο πρόσκληση του Προέδρου της Συνόδου των Πρυτάνεων της Κύπρου Καθ. Κ. Γουλιάμου, συμμετείχε στις εργασίας. Συμφωνήθηκε μάλιστα όπως στο επόμενο διάστημα υπογραφεί και ειδικό σύμφωνο συνεργασίας των δύο φορέων».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











128