Η Συντεχνία του Ακαδημαϊκού Προσωπικού ΤΕΠΑΚ καταγγέλλει την Πρύτανη για την επιστολή της στον ΠτΔ


Η Συντεχνία Ακαδημαϊκού Προσωπικού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, με ανακοίνωσή της που υπογράφει ο Γραμματέας Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος καταγγέλλει την Πρύτανη ότι παραγνώρισε τη Σύγκλητο στέλνοντας επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα του διορισμού Προέδρου του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου.  

Η ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ  κατηγορεί την Πρύτανη «ότι ενέργησε ετσιθελικά και με μυστικότητα και έστειλε επιστολή (βλ. συνημμένο) προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια προσπάθεια της να προκαταλάβει τη συζήτηση και την απόφαση της επόμενης συνεδρίας της Συγκλήτου». Η Συντεχνία σημειώνει ότι  «αποτελεί τεράστιο ολίσθημα και πράξη αντιδεοντολογική και εκτός των ακαδημαϊκών θέσμιων η ενέργεια της, δήθεν στο όνομα της Συγκλήτου, χωρίς καμιά εξουσιοδότηση, ούτε καν ενημέρωση, σχολιάζοντας μάλιστα θετικά και αρνητικά εν δυνάμει υποψήφιους για την Προεδρία του Συμβουλίου και προσθέτει «Η επιστολής Πρυτάνεως προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποτελεί ουσιαστικά διαβούλευση εκ μέρους της Συγκλήτου στην απουσία της Συγκλήτου».

Σημειώνεται ότι η κ. Κεραυνού στην επιστολή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 28 Δεκεμβρίου ανέφερε ότι «κατά την άποψή μας, ο κύριος Λεωνίδου δεν είναι κατάλληλος για τη θέση αυτή (του Προέδρου του Συμβουλίου) αφού εν πολλοίς δεν πληροί τα κριτήρια. Ταυτόχρονα εισηγείτο το διορισμό της κ. Ινώς Χατζηπαύλου.  

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ:

«Η ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ έχοντας πλήρη συναίσθηση της σοβαρότητας και κρισιμότητας που θα έχει για την πορεία του ΤΕΠΑΚ στο άμεσο μέλλον ο διορισμός του νέου Προέδρου του Συμβουλίου, έκδωσε στις 3/1/2014 ανακοίνωση για να καταδικάσει τις έντονες πιέσεις που δέχονται οι συνάδελφοι ακαδημαϊκοί, τις υπόγειες διαβουλεύσεις και τη διαπλοκή, για να υποστηρίξει τη διαδικασία διαβούλευσης μεταξύ υπουργικού Συμβουλίου και Συγκλήτου και για να καλέσει όλα τα μέρη να τη σεβαστούν. 

Δυστυχώς, η σοβαρότητα και η υπεύθυνη στάση που επιδεικνύει η συντεχνία μας δεν φαίνεται να υιοθετούνται από την Πρύτανη. Η Πρύτανης για ακόμη μια φορά επέλεξε να αγνοήσει και να παρακάμψει τη Σύγκλητο, το ανώτατο ακαδημαϊκό σώμα του πανεπιστημίου, και ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Καταγγέλλουμε την Πρύτανη στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στην κοινωνία ότι ενέργησε ετσιθελικά και με μυστικότητα και έστειλε επιστολή (βλ. συνημμένο) προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια προσπάθεια της να προκαταλάβει τη συζήτηση και την απόφαση της επόμενης συνεδρίας της Συγκλήτου. Αποτελεί τεράστιο ολίσθημα και πράξη αντιδεοντολογική και εκτός των ακαδημαϊκών θέσμιων η ενέργεια της, δήθεν στο όνομα της Συγκλήτου, χωρίς καμιά εξουσιοδότηση, ούτε καν ενημέρωση, σχολιάζοντας μάλιστα θετικά και αρνητικά εν δυνάμει υποψήφιους για την Προεδρία του Συμβουλίου. Η επιστολής Πρυτάνεως προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποτελεί ουσιαστικά διαβούλευση εκ μέρους της Συγκλήτου στην απουσία της Συγκλήτου.

Οι εξελίξεις αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας την ορθότητα της υπεύθυνης στάσης που υιοθέτησε η ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ με την χθεσινή της ανακοίνωση. Η Πρύτανης, με τις πράξεις και τις παραλήψεις της, γίνεται η ίδια μέρος του παρασκηνίου και της διαπλοκής και προσθέτει έντονη πίεση στους συνάδελφους ακαδημαϊκούς-μέλη της Συγκλήτου. Οι ευθύνες της είναι τεράστιες και έχει χάσει πλέον κάθε έξωθεν καλή μαρτυρία σε σχέση με την εκπροσώπηση της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΤΕΠΑΚ και την επικοινωνία του πανεπιστημίου με τις κρατικές αρχές.

Συνάδελφοι,

Η ακαδημαϊκή κοινότητα στο ΤΕΠΑΚ αναγκάζεται να λειτουργεί με δοτές Πρυτανικές Αρχές από την ίδρυσή του και μέχρι το 2015. Είμαστε υποχρεωμένοι από τη νομοθεσία να δεχόμαστε εσαεί δοτό Πρόεδρο, δοτό Αντιπρόεδρο και δοτό ένα μεγάλο κομμάτι του Συμβουλίου του πανεπιστημίου. Το αποτέλεσμα είναι δυστυχώς, μέχρι σήμερα, τραγικό: σκάνδαλα, κακοδιαχείριση, διασπάθιση δημόσιου χρήματος, λανθασμένες προτεραιότητες, κάκιστες επιλογές, θυματοποίηση ακαδημαϊκών, καυτά ερωτήματα για παρανομίες από την Γενική Ελέγκτρια και από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Η ίδια νομοθεσία όμως δίνει τώρα, για πρώτη φορά, την ευκαιρια στην ιδια τη Σύγκλητο να αποφασισει δημοκρατικά και να εκφράσει τη θεση της σε σχέση με τη διοίκηση του πανεπιστημίου μέσω της διαδικασίας της διαβούλευσης. Ας μην την απεμπολήσουμε και ας επιμένουμε σε μια πραγματική διαβούλευση. Χρειάζεται προσοχή από όλους του συνάδελφους που θα συμμετέχουν στην επόμενη συνεδρία της Συγκλήτου να μην υποκύψουν σε πιέσεις και να μην παρασυρθούν σε δήθεν “τετελεσμένα” και ψευδό-“διλήμματα”.

Απαιτούμε μια σωστή διαδικασία μέσω της οποίας η Σύγκλητος θα έχει την ευκαιρία να εξετάσει προσεκτικά και διεξοδικά την πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου και μέσω τις οποίας θα μπορέσει να λάβει ελεύθερα και δημοκρατικά την απόφασή της, στη βάση αρχών και αξιών όπως εκφράζονται μέσα από την ακαδημαϊκή δεοντολογία. 

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Γραμματέας 5 Ιανουαρίου 2014»

Η επιστολή της Ελπίδας Κεραυνού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πιο κάτω έγγραφο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










137