Η σύνθεση της Επιτροπής για τη Διδασκαλία των Αγγλικών και οι όροι εντολής από τον Καδή


Στις 21 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής διόρισε την Επιτροπή  η οποία θα ασχοληθεί με τη διδασκαλία του μαθήματος των Αγγλικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι η Μαίρη Κουτσελίνη και Μέλη: Πανεπιστημιακοί του μαθήματος των Αγγλικών, Επιθεωρήτρια Αγγλικών Μέσης Εκπαίδευσης, Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης, Συνταξιούχος Επιθεωρήτρια Αγγλικών Μέσης Εκπαίδευσης, Πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Καθηγητών Αγγλικών (ΠΑΣΥΚΑ - ΟΕΛΜΕΚ), μάχιμοι εκπαιδευτικοί.

Οι  όροι εντολής της Επιτροπής όπως δόθηκαν στα μέλη της επιτροπής είναι:

«Μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος, και για προώθηση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών, αποφασίστηκε η σύσταση ειδικής Επιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί με τη διδασκαλία του μαθήματος των Αγγλικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η απόφαση για τη σύσταση της Επιτροπής συμπίπτει με την έναρξη της εφαρμογής, από τη φετινή σχολική χρονιά 2015-16, του Νέου Ωρολογίου Προγράμματος στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση, και των αναδιαμορφωμένων, στη βάση Δεικτών Επιτυχίας και Δεικτών Επάρκειας, Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών. Στο πλαίσιο της γενικότερης επιδίωξης για ενίσχυση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών και για προσαρμογή, κατά το δυνατόν, στην πολιτική της πολυγλωσσίας που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκινά προσπάθεια για υιοθέτηση εξέτασης για διεθνή πιστοποίηση του επιπέδου κατοχής της Αγγλικής γλώσσας από τους αποφοίτους του Λυκείου.

Η υπό σύσταση Επιτροπή αναμένεται – σε καθορισμένα χρονοδιαγράμματα – να μελετήσει και να υποβάλει εισηγήσεις για τα εξής:

1)    την υιοθέτηση επιπέδων στη διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας, βάσει διεθνών εξετάσεων (π.χ. επίπεδα Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες, Πανεπιστημίου του Cambridge κτλ),

2)    την προσαρμογή (με βάση το Νέο Ωρολόγιο)των αναδιαμορφωμένων Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών, τόσο της Δημοτικής όσο και της Μέσης εκπαίδευσης, ανά τάξη και ανά επίπεδο, προκειμένου αυτά να δίνουν τη δυνατότητα στους αποφοίτους Λυκείου να συμμετέχουν σε συγκεκριμένη διεθνή εξέταση πιστοποίησης του επιπέδου κατοχής της Αγγλικής γλώσσας. Εννοείται ότι, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητος ο συνυπολογισμός του συνόλου των ωρών διδασκαλίας των Αγγλικών στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης,

3)    την αντιστοιχία του επιπέδου με τις σχολικές τάξεις(με βάση το Νέο Ωρολόγιο),

4)    το οικονομικό κόστος της συμμετοχής στις διεθνείς εξετάσεις και το ποιος θα το επωμιστεί,

5)    τις προϋποθέσεις εφαρμογής των πιο πάνω εισηγήσεων (π.χ. επιλογή προσοντούχων εκπαιδευτικών, επιμόρφωση, σχολικές υποδομές, τεχνολογικό εξοπλισμό, διδακτικό υλικό κτλ).

Η ολοκλήρωση και εφαρμογή των πιο πάνω διαδικασιών θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της διδασκαλίας του μαθήματος της Αγγλικής γλώσσας, τόσο στη Δημοτική όσο και στη Μέση Εκπαίδευση. Αυτό αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της παραπαιδείας.

Η Επιτροπή αναμένεται να εργάζεται για υλοποίηση των πιο πάνω με βάση συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, να ενημερώνει και να βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τον Υπουργό για τους περαιτέρω χειρισμούς».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











122