Η Τουρκία «επαναλειτουργεί» το ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο χωρίς να έχει μαθητές!!!


Η τουρκική εφημερίδα Vatan, στις εσωτερικές σελίδες της, «παρουσιάζει» τους πρώτους μαθητές του ελληνικού σχολείου στην Ίμβρο. Στο δημοσίευμα γράφει ότι το ρωμαίικο Δημοτικό περιμένει μετά από 49 χρόνια τους μαθητές που θα φοιτήσουν, αλλά στο Ζεϊτινλί, όπου βρίσκεται, ο μέσος όρος ηλικίας είναι 85 ετών.

Αναφέρει ακόμα πως το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας, προ ημερών, έλαβε ιστορική απόφαση για την επαναλειτουργία του σχολείου. Το σχολείο είχε κλείσει το 1964 επειδή έμεινε χωρίς μαθητές, λόγω της απαγόρευσης της εγγραφής μαθητών, λόγω της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο.

Στο σχολείο αυτό είχε φοιτήσει και ο Πατριάρχης Φαναρίου Βαρθολομαίος.

Τώρα η απόφαση για την επαναλειτουργία του χαροποίησε τους κατοίκους του χωριού, όμως δημιουργεί πρόβλημα το γεγονός ότι δεν υπάρχουν παιδιά που να μπορέσουν να φοιτήσουν στο σχολείο αυτό.

Ο πιο ηλικιωμένος του χωριού, ο κ. Αναστασιάδης, είναι 97 ετών και έχει δύο εγγόνια, που είναι στην Αθήνα, αλλά ο ίδιος ζει στο νησί. Όμως θέλει πολύ να δει να φοιτούν στο σχολείο και τα εγγόνια του.

Στο νησί του βορείου Αιγαίου, στην έξοδο των Στενών των Δαρδανελλίων, λειτουργούσαν ελληνικά δημοτικά σχολεία σε έξι από τα επτά ελληνικά χωριά, στην Παναγία, τα Αγρίδια, το Σχοινούδι, το Γλυκί, τους Αγίους Θεόδωρους και το Κάστρο. Λειτουργούσε επίσης και ένα κεντρικό Γυμνάσιο.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










525