Η υποτίμηση της προσχολικής εκπαίδευσης ως αποτέλεσμα των προκλητικών παραδοξοτήτων του Υπ.Παιδείας


ΤΗΣ ΕΛΙΝΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ*

Το μεγαλύτερο ποσοστό των νηπιαγωγείων στην Κύπρο λειτουργεί χωρίς επίσημο διευθυντικό προσωπικό. Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο έχει εφεύρει τη μαγική φόρμουλα όπου η μεγαλύτερη σε ηλικία νηπιαγωγός (που μπορεί να είναι και πρωτοδιόριοστη) αναλαμβάνει χρέη διευθύντριας επονομάζοντάς την ως διευθύνουσα.

Πολλές φορές η νηπιαγωγός που επωμίζεται έτσι αυθαίρετα από το υπουργείο τη διεύθυνση του σχολείου, δεν έχει καμιά γνώση όσον αφορά τη διοίκηση, ενώ το Υπουργείο σφυρίζει αδιάφορα χωρίς να προσφέρει ούτε την ελάχιστη επιμόρφωση. Η προχειρότητα λοιπόν και η υποτίμηση της προδημοτικής εκπαίδευσης στο μεγαλείο της! Ταυτόχρονα η διευθύνουσα πρέπει να γνωρίζει εκ δια μαγείας τα πάντα, επωμίζεται όλες τις ευθύνες του σχολείου και εννοείται πως δεν της δίνεται ο μισθός της διευθύντριας. Μια πρόχειρη λύση που βολεύει οικονομικά το υπουργείο χωρίς να αναλογίζεται καμιά συνέπεια που υπόκεινται οι εκπαιδευτικοί, τα παιδιά, οι γονείς και όλο το σύστημα του σχολείου.

Και ενώ το Υπουργείο φαίνεται ικανοποιημένο (αφού το εφαρμόζει παντού) με τη διοίκηση των νηπιαγωγείων από άτομα χωρίς καμιά καμιά εμπειρία, γνώσεις, επιμόρφωση, στήριξη, σε ανακοίνωση του αναφέρει: “ενημερώνουμε ότι μετά την αξιολόγηση των αιτήσεων για την πλήρωση μιας (1) θέσης Διευθύντριας Δημοτικής Εκπαίδευσης (Προδημοτική Εκπαίδευση), προέκυψε ότι καμία από τις αιτήτριες δεν πληρούσε τα απαιτούμενα από το Σχέδιο Υπηρεσίας για τη θέση προσόντα. Ως αποτέλεσμα καμία αιτήτρια δεν προτάθηκε στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και η θέση ΔΕΝ θα πληρωθεί. Συνεπώς, η έκθεση και ο κατάλογος για τη θέση της Βοηθού Διευθύντριας Δημοτικής Εκπαίδευσης (Προδημοτική Εκπαίδευση) που αναρτήθηκε στις 19/1/17 αποσύρεται”

Εάν το Υπουργείο έκρινε ότι καμιά μόνιμη νηπιαγωγός από τις αιτήτριες, δεν πληρούσε τα προσόντα για διευθύντρια, τότε οφείλει να απαντήσει πως είναι δυνατόν να πληρούν τα κριτήρια οι βοηθοίδιευθύντριες και οι απλές νηπιαγωγοί, πρωτοδιόριστες, με σύμβαση κλπ που τις ανακάζει να εκτελούν χρέη διευθύντριας για χρόνια. Και αν όντως οι αιτήτριες ήταν τόσο ανίκανες όπως αναφέρει το υπουργείο, γιατί δεν προκηρύσσονται οι θέσεις ξανά μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη; Μήπως δεν χρειάζεται να διευθύνονται τα νηπιαγωγεία; Υποσημείωση. Τα νηπιαγωγεία είναι η μόνη βαθμίδα της εκπαίδευσης που δεν έχει ούτε καν τη πολυτέλεια του γραμματειακού προσωπικού στα σχολεία... παρόλα αυτά όλα τα καθήκοντα πρέπει εκ δια μαγείας να γίνουν από κάποιον...

Σημαντική ευθύνη όσον αφορά τη λειτουργία των νηπιαγωγείων όμως φέρει και η ΠΟΕΔ αφού συγκριτικά, στα δημοτικά φαίνεται να διεκδικούνται περισσότερα δικαιώματα σε σχέση με τα νηπιαγωγεία, όπως πχ. σε όλα τα δημοτικά υπάρχει διευθυντικό προσωπικό, γραμματέας, υπεύθυνος τμήματος στην πρώτη τάξη, πρόσβαση στην ΟΑΠ, εφαρμόζεται η ασφαλιστική δικλίδα των 10 αντικαταστάσεων μόνον κλπ...τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχουν στα νηπιαγωγεία. Ενώ ταυτόχρονα οι συνθήκες εκπαίδευσης στα νηπιαγωγεία της Κύπρου έχουν σημαντικά μεγαλύτερη  απόκλιση από την υγιή κατάσταση όπως προνοείταιστη βιβλιογραφία ( τραγικά μικρή αντιστοιχεία ενηλίκων παιδιών για τις ηλικίες 3-6, οι σχολικοί βοηθοί είναι ταυτόχρονα και οι καθαρίστριες του σχολείου κλπ) σε σχέση με την απόκλιση που μπορεί να έχουν τα δημοτικά μας. Δικαιώματα όμως ίσως να διεκδικούνται μόνο για την ομάδα που φέρει τους περισσότερους ψήφους...

*Νηπιαγωγός  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











143