ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ*
Η αναστολή της λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπως προτάθηκε από τον ΔΗ.ΣΥ. στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κι υποστηρίζεται από διάφορους φορείς της κοινωνίας είναι μια άποψη χωρίς επαρκή αιτιολόγηση και μια κίνηση σπασμωδική, όσο κι αν το κράτος μας βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης.
Το ερώτημα κατά πόσον μια Ιατρική Σχολή στην Κύπρο είναι απαραίτητη απαντάται όχι μόνο από τις ανάγκες του κράτους στο να παράγει ιατρούς για τον ίδιο πληθυσμό αλλά και από τις φιλοδοξίες για δημιουργία ενός αξιόπιστου και επιτυχούς περιφερειακού ιατρικού κέντρου στην Κύπρο. Πρέπει, επίσης, να ληφθεί υπόψη η ανάγκη για εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού που θα συνδράμει στη διεθνή βιβλιογραφία της βιοϊατρικής έρευνας και στην εξέλιξη του κυπριακού συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η Ιατρική Σχολή δεν εκπαιδεύει απλά, αλλά παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες στην κοινωνία, πέρα από το εργαστήριο ή την κλίνη του ασθενούς. Η ένδεια ιατρικής βιβλιογραφίας για ασθένειες και πρακτικές υγείας που αφορούν το κράτος μας μπορεί, εύκολα να εξηγηθεί, από την έλλειψη Ιατρικής Σχολής.
Όσοι επιχειρηματολογούν υπέρ της αναστολής της λειτουργίας Ιατρικής Σχολής, φέρνοντας μπροστά το επιχείρημα του κόστους του εγχειρήματος. Αυτό που, βέβαια, δε λέγεται είναι το κόστος που έχει το κράτος μη έχοντας Ιατρική Σχολή που να προωθεί την ιατρική εκπαίδευση στην Κύπρο, πολιτικές μεταρρύθμισης των πρακτικών που εφαρμόζονται από τους επαγγελματίες υγείας σε διοικητικό κι επιστημονικό επίπεδο και που θα αποτελέσει τον μοχλό για εφαρμογή της πρώτιστης προτεραιότητας αναδόμησης του κράτους μας, του Γενικού Συστήματος Υγείας. Αυτό που αγνοούμε επιδεικτικά πως κάθε ευρώ στην παιδεία αποφέρει τα πολλαπλάσια στο κράτος σε φόρους και δουλειές.
Μια Ιατρική Σχολή θα βοηθούσε το σύστηµα υγείας στην Κύπρο να αντιµετωπίσει κάτω από τέτοιες αντίξοες συνθήκες τις προκλήσεις που δηµιουργεί η οικονομική κρίση, η συνεχής τεχνολογική πρόοδος (µε τη συνεπακόλουθη αύξηση του κόστους) κι η αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών υγείας λόγω γήρανσης του πληθυσµού. Ένας τέτοιος τρόπος, για παράδειγµα, φιλοδοξεί να είναι το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ) που η απόφαση για την εισαγωγή του έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετά χρόνια, όµως δεν έχουν γίνει σχεδόν καθόλου βήµατα για την υλοποίησή της. Τέτοια ερωτήματα απασχολούν όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου, κι είναι η Ιατρική Σχολή Κύπρου που θα συμβάλλει όσο κανείς στην εξεύρεση των κατάλληλων απαντήσεων για το κράτος μας και τους πολίτες του μέσω του ΓΕΣΥ. Ένα Γενικό Σύστημα Υγείας που πρέπει να δώσει τη φόρμουλα για αύξηση της αποτελεσματικότητας των κρατικών υπηρεσιών υγείας ώστε ούτε οι πολίτες να φορολογηθούν περαιτέρω αλλά ούτε και να μειωθεί η ποιότητα ή και η ποσότητα των δημόσιων υπηρεσιών υγείας. Που θα δώσει διέξοδο και απαντήσεις στον ιδιωτικό τομέα της υγείας πώς να μην είναι ακριβότερος πολλές φορές απ’ την Ελβετία και που έχει την Κύπρο μοναδική χώρα που δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ιδιωτικά ιατρεία και κλινικές η ευρωπαϊκή κοινοτική κάρτα υγείας. Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή για ένα ΓΕΣΥ και γι’ αυτό πρέπει να καμφθούν όσες φωνές για αναστολή της λειτουργίας της.
Η διοίκηση του Πανεπιστημίου Κύπρου, όσο κι αν παλαιότερα είχα στηλιτεύσει, έχει σαφείς προθέσεις για την τελική επιτυχή έναρξη λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αφού προθύμως και αυτοβούλως προχώρησε σε πολλές συνέργειες σε θέματα διδασκαλίας αλλά κτιριακών υποδομών ώστε η λειτουργία της Σχολής να μη συνδέεται με την κακή κατάσταση των δημοσιονομικών του κυπριακού κράτους.
Η ίδρυση Ιατρικής Σχολής στην Κύπρο είναι μια επένδυση μικρή σε κόστος για το κράτος, αλλά υψηλού κι εθνικού στρατηγικού σκοπού που μπορεί να προωθήσει την οικονομία και την κοινωνία της γνώσης της Κύπρου στο επόμενο επίπεδο.
Η λειτουργία Ιατρικής Σχολής στην Κύπρο θα αποδείξει αν είμαστε έτοιμοι για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας στη χώρα μας μέσω ενός μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού σχεδιασμού, αν επιδιώκουμε να εκμεταλλευτούμε τις τεράστιες προοπτικές ιατρικού τουρισμού που ανοίγονται στην ενωμένη Ευρώπη και στο παγκοσμιοποιημένο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας κι αν θέλουμε να θεσμοθετήσουμε όσο γρηγορότερα γίνεται ένα δικαιότερο κι αποτελεσματικότερο Γενικό Σύστημα Υγείας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ένα άλμα πέρα απ’ τη φθορά;
*Πρόεδρος Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Αθήνας (Ε.Φ.Ε.Κ.) Αθήνας, Φοιτητής Ιατρικής