Ιατρικός Επισκέπτης: Ένα πρωτοποριακό επάγγελμα στο KES College


Με τρεις κλάδους Ιατρικών Επισκεπτών λειτουργεί φέτος το KES College. Φέτος προστίθεται και ο Κλάδος Ιατρικός Επισκεπτών που είναι τριετούς διάρκειας και  προσφέρει Ανώτερο Δίπλωμα. Για τον κλάδο Ιατρικών Επισκεπτών στο KES College μιλά στο Paideia-News η υπεύθυνη του Κλάδου Μαρίνα Μαρκίδου:

 ΕΡ: Τι ακριβώς περιλαμβάνει το επάγγελμα του Ιατρικού Επισκέπτη;

ΑΠ: Ο Ιατρικός Επισκέπτης είναι ο εξειδικευμένος επιστημονικός συνεργάτης μιας Φαρμακευτικής εταιρείας ή βιομηχανίας, ο οποίος επισκέπτεται ιατρούς, οδοντίατρους, φαρμακοποιούς, νοσοκομεία και κέντρα υγείας για να τους ενημερώσεικαι να προωθήσει τα προϊόντα/φάρμακα της εταιρείας του. Εργάζεται εντός ή εκτός γραφείου με εξωτερικές μετακινήσεις και αναλαμβάνει ένα συγκεκριμένο αριθμό ιατρών τους οποίους επισκέπτεται κάθε μήνα στο χώρο εργασίας τους. Η επίσκεψη σε κάθε ιατρό διαρκεί λίγα λεπτά με σκοπό να τον ενημερώσει για τα προϊόντα της εταιρείας που αντιπροσωπεύει.

ΕΡ: Υπάρχουν κριτήρια εισδοχής στον Κλάδο Ιατρικών Επισκεπτών;

ΑΠ: Για να μπορέσει ένα άτομο να κάνει εγγραφεί στον Κλάδο των Ιατρικών Επισκεπτών θα πρέπει να είναι κάτοχος απολυτήριου Δημόσιας ή Ιδιωτικής Σχολής Μέσης Παιδείας, Τεχνικής Σχολής ή κάτοχος άλλων ισοδύναμων προσόντων.

ΕΡ: Πόση διάρκεια έχουν οι Κλάδοι Ιατρικών Επισκεπτών που προσφέρετε;

ΑΠ: Το KES College προσφέρει τρεις διαφορετικούς Κλάδους Ιατρικών Επισκεπτών:

  • Κλάδος Ιατρικών Επισκεπτών (2 χρόνια, Δίπλωμα)

Αξιολογημένος κλάδος. – Κρατική Χορηγία σε δικαιούχους μέχρι €3,420

  • Κλάδος Ιατρικός Επισκεπτών (3 χρόνια, Ανώτερο Δίπλωμα)

(Νέος Κλάδος)

  • Κλάδος Ιατρικός Επισκεπτών (4 χρόνια, Πτυχίο)

Εγγεγραμμένος Κλάδος στο μητρώο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

ΕΡ: Με βάση ποια κριτήρια αποφασίστηκε η δημιουργία του τριετούς και του τετραετούς κλάδου; 

ΑΠ: Το επάγγελμα του Ιατρικού Επισκέπτη θεωρείται ως ένα παραϊατρικό επάγγελμα, το οποίο απαιτεί από το άτομο που το ασκεί συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση για τα νέα φάρμακα που διατίθενται στην αγορά από την εταιρεία του, καθώς και από τους ανταγωνιστές. Θα πρέπει το άτομο αυτό να είναι ικανό να αναλύει μειονεκτήματα/πλεονεκτήματα αναδεικνύοντας και προωθώντας τα φάρμακα της εταιρείας του. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζει τη στρατηγική προώθησης και πωλήσεων των ανταγωνιστών και θα πρέπει να είναι ικανός να αναπτύσσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες.

       Γι’ αυτό, ο νέος Τριετής Κλάδος των Ιατρικών Επισκεπτών του KES College προετοιμάζει τους φοιτητές για άμεση εργοδότηση και τους δίνει όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να διακριθούν στον τομέα τους. Επίσης λόγω της πρακτικής άσκησης που υπάρχει, οι απόφοιτοι μπορούν να εγγραφούν άμεσα στο Μητρώο των Ιατρικών Επισκεπτών χωρίς να χρειαστεί να παρακαθίσουν στις γραπτές εξετάσεις Νομοθεσίας οι οποίες προαπαιτούνται για την εγγραφή τους στο Μητρώο.

        Ο Τετραετής Κλάδος αποτελεί ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό βήμα για τα δεδομένα της Κύπρου αλλά και της Ευρώπης και περιλαμβάνει πρόγραμμα σπουδών που συνδυάζει την άριστη ακαδημαϊκή κατάρτιση με την απόκτηση των απαραίτητων ικανοτήτων για την επιτυχία στον εργασιακό χώρο. Δίνει επίσης τη δυνατότητα επαγγελματικής καταξίωσης και ανέλιξης στο χώρο της υγείας σε άτομα με φιλοδοξίες.

ΕΡ: Ποιοι είναι οι στόχοι του διετούς Κλάδου Ιατρικών Επισκεπτών, ποιοι του τριετούς και ποιοι του τετραετούς;

ΑΠ: Ιατρικοί Επισκέπτες (2 χρόνια, Δίπλωμα): Ο διετής κλάδος Ιατρικών Επισκεπτών βασικά στοχεύει στην προσφορά ικανοποιητικών επιστημονικών γνώσεων στο αντικείμενο του κλάδου, αλλά και βασικών γνώσεων στο Μάρκετινγκ και την Προώθηση των πωλήσεων των φαρμακευτικών ειδών.

Με αυτά τα εφόδια, ο Ιατρικός Επισκέπτης θα μπορεί να παρέχει ακριβείς και πλήρεις πληροφορίες σχετικά με τα φάρμακα που παρουσιάζει. Επίσης, πολύ σημαντική είναι η καλλιέργεια τέτοιας συμπεριφοράς, ούτως ώστε να μπορεί ο κάθε απόφοιτος να εξασκεί το επάγγελμα του με βάση την επαγγελματική δεοντολογία και σχετική νομοθεσία. Ένας από τους βασικούς  στόχους του κλάδου επίσης, είναι να προετοιμαστούν κατάλληλα οι φοιτητές έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ανώτερο επίπεδο.

       Ιατρικοί Επισκέπτες (3 χρόνια, Ανώτερο Δίπλωμα): Ο τριετής κλάδος περιλαμβάνει όλους του βασικούς στόχους του διετούς, επιπρόσθετα όμως ο κλάδος στοχεύει στην  προσφορά των αναγκαίων γνώσεων και δεξιοτήτων στον τομέα της Διοίκησης και Διαχείρισης, δίνοντας ταυτόχρονα και την ευκαιρία στους φοιτητές να έχουν πρακτική εξάσκηση.

Πολύ σημαντική επίσης είναι η ευκαιρία που δίνει ο κλάδος μέσω της πρακτικής εξάσκησης για επαφή των φοιτητών  με συναδέλφους τους σε ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο, με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνικών πληροφοριών που είναι χρήσιμες για την αποτελεσματική άσκηση του επαγγέλματός τους. Στόχος  του κλάδου επίσης, είναι η κατάλληλη προετοιμασία των φοιτητών για να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ανώτατο επίπεδο.

        Ιατρικοί Επισκέπτες (4 χρόνια, Πτυχίο): Ο τετραετής κλάδος περιλαμβάνει όλους τους στόχους του διετούς και του τριετούς, επιπρόσθετα όμως στοχεύει στο να προετοιμάσει Διοικητικά στελέχη που θα μπορούν να ηγηθούν μικρής ομάδας Ιατρικών Επισκεπτών από τη θέση του Υπευθύνου Τμήματος σε Φαρμακευτική Εταιρεία / Βιομηχανία.

ΕΡ: Γιατί να επιλέξει κάποιος/α να σπουδάσει Ιατρικός Επισκέπτης στο KES College;

ΑΠ: O διετής Κλάδος των Ιατρικών Επισκεπτών στο KES College λειτουργεί από το 1999 και συμπληρώνει φέτος 14 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας.  Είναι αξιολογημένος κλάδος  και εξασφαλίζει έτσι κρατική χορηγία σε δικαιούχους μέχρι €3,420.

Εγγύηση για το επίπεδο σπουδών του Κλάδου Ιατρικών Επισκεπτών του KES College αποτελούν οι δεκάδες απόφοιτοι του Κλάδου, που για 14 χρόνια τώρα διαπρέπουν σε διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες και βιομηχανίες αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο την άριστη ποιότητα της εκπαίδευσης που έτυχαν στο Κολλέγιο.

 ΕΡ: Η φοίτηση περιλαμβάνει πρακτική εξάσκηση ή οποιασδήποτε άλλης μορφής επαφή με τη Φαρμακευτική Βιομηχανία;

ΑΠ:Οι φοιτητές οποιουδήποτε  Κλάδου  Ιατρικών Επισκεπτών του KES College έχουν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια σπουδών τους να έρθουν σε επαφή με τις Κυπριακές Φαρμακευτικές Βιομηχανίες αλλά και με διεθνείς εταιρίες του τομέα, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Πραγματοποιούνται  επισκέψεις των φοιτητών και ενημερώσεις από  φαρμακευτικές βιομηχανίες. Η πρακτική εξάσκηση επίσης για τον τριετή και τετραετή κλάδο,  δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να εξοικειωθούν με το επαγγελματικό περιβάλλον και τον τρόπο λειτουργίας των φαρμακευτικών εταιρειών.

ΕΡ: Ποια διαδικασία ακολουθείται για εγγραφή των απόφοιτων στο Μητρώο Ιατρικών Επισκεπτών της Κυπριακής Δημοκρατίας;

ΑΠ:Οι φοιτητές του διετούς Κλάδου προετοιμάζονται κατάλληλα για τις εξετάσεις που διενεργούνται με βάση την υφιστάμενη Νομοθεσία για την εγγραφή τους στο Μητρώο των Ιατρικών Επισκεπτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι εξετάσεις οργανώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου και περιλαμβάνουν γραπτό εξεταστικό δοκίμιο που καλύπτει τον Περί Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης Νόμο και τον Περί Ιατρικών Επισκεπτών Νόμο. Όταν ο απόφοιτος επιτύχει στις πιο πάνω εξετάσεις και παρουσιάζοντας το Δίπλωμα Ιατρικού Επισκέπτη μπορεί να εγγραφεί στο Μητρώο των Ιατρικών Επισκεπτών.

Οι απόφοιτοι του τριετούς και τετραετούς κλάδου μπορούν να εγγραφούν στο Μητρώο Ιατρικών Επισκεπτών της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς να παρακαθίσουν σε εξετάσεις. Υποβάλλουν αίτηση καταθέτοντας ταυτόχρονα αντίγραφο του τίτλου σπουδών τους.

Σύμφωνα με το Νόμο, για να  εξασκήσει κάποιος  το επάγγελμα του Ιατρικού Επισκέπτη, θα πρέπει  να διαθέτει Πτυχίο στον Κλάδο των Ιατρικών Επισκεπτών ή  σε συναφή κλάδο, ή Ανώτερο Δίπλωμα ή Δίπλωμα στον Κλάδο των Ιατρικών Επισκεπτών.

ΕΡ: Ποιες ευκαιρίες εργοδότησης έχουν οι απόφοιτοι του Κλάδου;

ΑΠ: Οι απόφοιτοι του Κλάδου έχουν την ευκαιρία να εργαστούν σε:

  • Φαρμακευτικές εταιρείες
  • Φαρμακευτικές βιομηχανίες
  • Αντιπροσωπείες ιατρικών και εργαστηριακών αναλώσιμων
  • Αντιπροσωπείες ιατρικών μηχανημάτων
  • Αντιπροσωπείες καλλυντικών
  • Ιδιωτικούς οργανισμούς που ασχολούνται με θέματα υγείας

ΕΡ: Ποιες ευκαιρίες έχουν οι απόφοιτοι του Κλάδου για συνέχιση των σπουδών τους;

ΑΠ: Οι απόφοιτοι του διετούς και του τριετούς  Κλάδου των Ιατρικών Επισκεπτών έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο KES College είτε στον τομέα, φοιτώντας σε κλάδο ανώτερου επιπέδου, είτε να εγγραφούν στον Αξιολογημένο Κλάδο των Βοηθών (Τεχνικών) Φαρμακείων του KES College, όπου με μόνο 1 χρόνο επιπλέον φοίτησης έχουν τη δυνατότητα  να αποκτήσουν Δίπλωμα Βοηθού (Τεχνικού) Φαρμακείου, διευρύνοντας έτσι τους επαγγελματικούς τους ορίζοντες.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










405