Ηγέτες που μας ανεβάζουν ή ηγέτες που μας βουλιάζουν;


TOY ΘΕΟΔΩΡΟΥ (ΑΚΗ) ΗΛΙΑ*

Ζούμε σε καιρούς αβεβαιότητας, σύγχυσης και πολλαπλών προκλήσεων. Όλα όσα είχαμε συνηθίσει και θεωρούσαμε δεδομένα ανατρέπονται, ενώ ο κόσμος γύρω μας αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Τα ηγετικά πρότυπα που κάποτε μας οδηγούσαν ψηλά ανοίγοντας νέους δρόμους έχουν πλέον εκλείψει. Δυστυχώς, πολλοί από αυτούς αποδείχθηκαν μικρά ανθρωπάκια χωρίς όραμα, χωρίς ηθική και χωρίς δημιουργική σκέψη. Στάθηκαν ανίκανοι να διαχειριστούν τα προβλήματα και τις φουρτούνες. Δημιούργησαν τα κλειστά κομματικά τους κάστρα και μέσα από αυτά ισοπέδωσαν τα πάντα και τους πάντες. Πρόδωσαν τις αξίες τους, άλλαξαν το νόημα των λέξεων και μας οδήγησαν στηδιαφθορά και την αναξιοκρατία. Οι εσφαλμένες αποφάσεις τους μας οδήγησαν στον βυθό αντί να μας απογειώνουν και να μας ανεβάζουν ψηλότερα. Έτσι χάσαμε την υπερηφάνεια, την αξιοπρέπειακαι την εμπιστοσύνη μας.

Σ΄ αυτή τη χαώδη κατάσταση η πρόκληση για τον καθένα μας είναι να βγάλουμε στην επιφάνεια τις απεριόριστες δυνάμεις που βρίσκονται σε λήθαργο μέσα μας. Μόνο αν αναλάβουμε τις ευθύνες μας, καλλιεργώντας και αναπτύσσοντας τα κρυμμένα μας ταλέντα, θα μπορέσουμε να ζήσουμε μια ζωή με νόημα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι διαθέτουμε απεριόριστη εσωτερική και ψυχική δύναμη. Ο καθένας από εμάς μπορεί να έχει ψηλές προσδοκίες και να πετυχαίνει δύσκολους στόχους. Ο καθένας μπορεί να έχει ξεκάθαρες αξίες και να μπορεί να διακρίνει τα σημαντικά από τα ασήμαντα. Ο καθένας μπορεί να έχει αυτοπεποίθηση, θάρρος, υπομονή και πειθαρχία.

Ηγέτες δεν είναι μόνο οι πολιτικοί, ούτε και κάποιος που έχει μια διευθυντική θέση σε μια εταιρεία ή σ΄ ένα οργανισμό. Καθημερινά γύρω μας συναντάμε σπουδαίους ηγέτες, οι οποίοι δεν κατέχουν κανένα αξίωμα. Ηγέτης είναι ο οικογενειάρχης, ο φοιτητής, ο μαθητής στην παρέα του, ένας επιστήμονας στην ομάδα του ή μια μητέρα στο σπίτι. Ηγέτης είναι ο καθένας από εμάς που σέβεται τον εαυτό του. Για να μπορέσουμε να βρούμε τον προσανατολισμό μας και να ξεπεράσουμε τις φοβίες μας, οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να αναπτύξουμε τον ηγέτη που κρύβουμε μέσα μας.

Ηγέτης λοιπόν είναι ο καθένας από εμάς ανεξάρτητα από τη θέση ή τον τίτλο που κατέχει. Όλοι έχουμε συναντήσει σπουδαίους ηγέτες που εμπνέουν, παρακινούν, έχουν ξεκάθαρο όραμα και σχέδιο δράσης, δρουν με βάση αρχές και αξίες και τέλος, έχουν ένα ιδιαίτερο και σπουδαίο χαρακτηριστικό. Κερδίζουν τις καρδιές, εμπνέουν εμπιστοσύνη και ανοίγουν νέα μονοπάτια. Αυτά δεν είναι εύκολα πράγματα. Ούτε όμως ακατόρθωτα. Θέλει υπομονή, επιμονή και κυρίως να ζούμε τη ζωή μας μαθησιακά.Δηλαδή, να μαθαίνουμε και να αναπτυσσόμαστε μέσα από την καθημερινή μας δράση. 

Για να ζήσουμε τη ζωή μας όπως εμείς επιθυμούμε, θα πρέπει να βρούμε τη δύναμη να μην παρασυρόμαστε από τα εύκολα συνθήματα και τις σειρήνες που σίγουρα θα βρίσκονται συνεχώς γύρω μας. Η ατομική αλλαγή και συνεχής βελτίωση αποτελεί εγγύηση για καλύτερη ποιότητα στη ζωή μας. Γιατί ως γνωστό, αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι ποιότητα και όχι ποσότητα. Οι αλλαγές δε θα προέλθουν ούτε από τους πολιτικούς ηγέτες, ούτε από άλλους “χαρισματικούς” μεσσίες. Αυτά είναι μύθος και μας προσφέρουν την εύκολη λύση για να κατηγορούμε τους άλλους, αποφεύγοντας να αναλάβουμε την ευθύνη μας.

Ας γίνουμε λοιπόν ηγέτες που επιδιώκουν τα ψηλάκαι όχι ηγέτες που βουλιάζουν. Αρκετά μας έχουν βουλιάξει αυτοί που εσφαλμένα προσδοκούσαμε να μας ανεβάσουν. Μόνο, αν καθημερινά αλλάζουμε μέσα μας και βελτιωνόμαστε, θα δημιουργήσουμε την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Μόνο αν μετατρέψουμε τα προβλήματα σε ευκαιρίες για διάκριση θα μπορέσουμε να γίνουμε ολυμπιονίκες στη ζωή μας. Μόνο τότε θα απελευθερώσουμε τον ηγέτη που κρύβουμε μέσα μας και θα πάρουμε τα ηνία της ζωής μας.

*Διευθυντής Τεχνικής Σχολής Πάφου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










136