ΙΚυ: Έναρξη προγράμματος για δημιουργία Κέντρου Αριστείας Προσομοίωσης και Επιστήμης Δεδομένων


Εγκαινίασε τη Δευτέρα σε ειδική τελετή, το ανταγωνιστικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «TEAMING»

Με στόχο την ανάπτυξη ενός Κέντρου Αριστείας στην Προσομοίωση και την Επιστήμη των Δεδομένων, το Κυπριακό Ινστιτούτο εγκαινίασε τη Δευτέρα σε ειδική τελετή, το ανταγωνιστικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «TEAMING».
Το έργο που έλαβε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Horizon 2020, ήταν μεταξύ περίπου διακοσίων άλλων προγραμμάτων στο πλαίσιο της δράσης "TEAMING" της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προκειμένου να προετοιμάσει ένα βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης για το έργο, το Ινστιτούτο Κύπρου θα είναι σε στενή συνεργασία με το μεγαλύτερο γερμανικό υπολογιστικό κέντρο (Forschungszentrum Jülich) και τους τοπικούς εταίρους στο έργο, που είναι τα Τμήματα Αρχαιοτήτων και Μετεωρολογίας και το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας , καθώς και δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η Hyperion Systems Engineering και η Signal GeneriX που συνδέουν το κέντρο απευθείας με εμπορικές εφαρμογές.
Η αναβάθμιση του Ερευνητικού Κέντρο Υπολογιστικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ινστιτούτου θα παρέχει πρόσβαση σε υποδομή υπολογιστών, εκπαίδευση, ειδική υποστήριξη και υπηρεσίες στην Κύπρο και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η συντονίστρια του έργου Καθηγήτρια Κωνσταντία Αλεξάνδρου εξήγησε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στην τελετή έναρξης, τη σημασία της επιστημονικής έρευνας μέσω της προσομοίωσης. Όπως είπε, η προσομοίωση έχει καθιερωθεί ως βασικό στοιχείο για την επίλυση των πιο δύσκολων προβλημάτων του κόσμου.
Πρόσθεσε ότι το Κέντρο Αριστείας θα διερευνήσει τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τη σύγκλιση της επιστήμης των μεγάλων δεδομένων σε υπερ-υπολογιστές και των τεχνολογιών υπολογιστικού νέφους (cloud computing).
Ο κ. Αλεξάνδρου δήλωσε ότι το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ισχυρών υπερ-υπολογιστών στην Κύπρο, προκειμένου να ακολουθήσει στην υπόλοιπη Ευρώπη στην τεχνολογική πρόοδο, να ενισχύσει τις επιστημονικές δυνατότητες και την ανταγωνιστικότητα στην Κύπρο, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση και να ενισχύσει τον ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό, πρόσθεσε, θα επιτευχθεί μέσω της συνεργασίας με το Κέντρο Ερευνών Jülich το οποίο διαθέτει ένα από μεγαλύτερα κέντρα υπερ-υπολογιστών στον κόσμο.
Επεσήμανε παράλληλα ότι το όραμα του Ινστιτούτου είναι να χρησιμοποιήσει την προσομοίωση και την επιστήμη των δεδομένων για να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις που αφορούν τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την πρόβλεψη της αλλαγής του κλίματος, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξατομικευμένη ιατρική. Επίσης να παρέχει μια υπολογιστική υποδομή αιχμής στην Κύπρο και να εμπλέξει περισσότερους ερευνητές και τεχνικό προσωπικό στο έργο.
Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου καθηγητής Κώστας Παπανικόλας, είπε ότι χωρίς το κατάλληλο ερευνητικό κέντρο, η Κύπρος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μείνει πίσω από τον υπόλοιπο κόσμο στην αξιοποίηση των ευκαιριών που επέφεραν οι επιστήμες των δεδομένων και της προσομοίωσης.
Το έργο, πρόσθεσε, ευθυγραμμίζεται με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες και αποσκοπεί στην ενσωμάτωση της Κύπρου στον ευρωπαϊκό οδικό χάρτη.
Πρόσθεσε ότι η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την έναρξη μιας προσπάθειας ενός χρόνου που στοχεύει να εμπλέξει τις ερευνητικές κοινότητες, τους κυβερνητικούς θεσμούς και τη βιομηχανία για την προετοιμασία ενός οδικού χάρτη που θα περιγράφει τα βήματα που πρέπει να ληφθούν για την ίδρυση του Κέντρου Αριστείας.
Το αναβαθμισμένο κέντρο, πρόσθεσε, θα παρέχει πρόσβαση σε υπολογιστική υποδομή αιχμής, θα εκπαιδεύσει την επόμενη γενιά επιστημόνων και θα αναπτύξει τα εργαλεία και τις υπηρεσίες για τις ακαδημαϊκές, βιομηχανικές και επιχειρηματικές κοινότητες, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης και της βιομηχανίας.
Στην ομιλία του, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας, Βασίλης Τσάκαλος, δήλωσε ότι το έργο προσφέρει νέες δυνατότητες  ώστε να δημιουργηθούν νέα υπολογιστικά εργαλεία, νέοι δρόμοι στην έρευνα για την πολιτιστική κληρονομιά, την ενέργεια, την υγεία και άλλες επιστήμες, ενώ δίνει περισσότερες δυνατότητες για αναλύσεις στοιχείων για ιδιωτικές εταιρείες και δημόσιες υπηρεσίες αναλυθούν περισσότερα στοιχεία για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημιουργεί νέες ευκαιρίες για εκπαίδευση και καινοτομία.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











174