ΙΚυ: Ερευνητές από εννέα χώρες συμμετείχαν στην πρώτη Ετήσια Σχολή για την Ηλιακή Τεχνολογία


Από τις 7 μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, νέοι ερευνητές προερχόμενοι από εννέα χώρες, από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Χιλή και τη Νότια Αφρική, παρακολούθησαν την Ετήσια Σχολή σε θέματα τεχνολογικής αιχμής στην Ηλιακή Θερμική Ενέργεια (STE). H σχολή διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με τους εταίρους του, τα  Ευρωπαϊκά ιδρύματα ΕΝΕΑ (Ιταλία), CIEMAT-PSA (Ισπανία), CNRS-Promes (Γαλλία) και RWTH-Aachen(Γερμανία ), τα οποία αναγνωρίζονται ως Κέντρα Αριστείας στον τομέα της Ηλιακής Θερμικής Ενέργειας.

Η διενέργεια της Σχολής, η οποία απέσπασε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος ‘Networking Excellence for Solar Thermal Energy Research (NESTER), το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει ως κύριο στόχο την αναβάθμιση της απόδοσης του Ινστιτούτου Κύπρου σε θέματα επιστήμης και καινοτομίας στον τομέα της Ηλιακής Θερμικής Ενέργειας.

Η υλοποίηση της Ετήσιας Σχολής για την Ηλιακή Τεχνολογία συνέβαλε στην επίτευξη του στόχου που τέθηκε, συγκεντρώνοντας 30 νέους ερευνητές από τέσσερις διαφορετικές ηπείρους, συμπεριλαμβανομένων δεκατριών Κύπριων ερευνητών, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν Τουρκοκύπριοι. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας εξετάστηκαν γενικά θέματα για την έρευνα στην Ηλιακή Θερμική Ενέργεια, ενώ την δεύτερη εβδομάδα παρουσιάστηκαν δύο εξειδικευμένα θέματα: η Ηλιακή Οπτική και η Ηλιακή Αφαλάτωση. Συνολικά δέκα διεθνείς ομιλητές και εννέα καθηγητές από το Ινστιτούτο Κύπρου παρουσίασαν τριάντα διαλέξεις και υλοποίησαν πέντε εντατικές απογευματινές πρακτικές εργασίες.

Οι συμμετέχοντες και οι διεθνείς ομιλητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις  του πρωτοποριακού Εργαστηρίου Ηλιακών Εφαρμογών «ΠΡΩΤΕΑΣ» του Ινστιτούτου Κύπρου στο Πεντάκωμο, της μονάδας κάτοπτρων Fresnel για το δομημένο περιβάλλον στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου στην Αθαλάσσα και του Εργαστηρίου Αποθήκευσης θερμικής Ενέργειας (TESLA).

Η εκδήλωση λειτούργησε ως καταλύτης για την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των ερευνητικών ιδρυμάτων που συμμετέχουν στην ανάπτυξη τεχνολογιών STE και μεταξύ των νέων επιστημόνων που συμμετείχαν. Η Σχολή έλαβε θετικά σχόλια τόσο από τους συμμετέχοντες όσο και από τους ομιλητές. «Ευχαριστώ πολύ το Ινστιτούτο Κύπρου και τους άλλους εταίρους του προγράμματος NESTER για αυτή τη φανταστική Σχολή. Κάνατε μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία  ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και επιτυχημένη» δήλωσε ένας από τους διεθνείς συμμετέχοντες.

Η επόμενη σχολή του προγράμματος NESTER θα διοργανωθεί το Φθινόπωρο του 2017 στο Ινστιτούτο Κύπρου, για την περαιτέρω προώθηση της Κύπρου ως περιφερειακό κέντρο για καινοτόμες τεχνολογίες ηλιακής ενέργειας.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Γιώργος Κίρκος: g.kirkos@cyi.ac.cy; www.cyi.ac.cy




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










173