ΙΚυ: Νέο Ερευν. Πρόγραμμα για Στήριξη της Γεωργικής Παραγωγής και Μεταποίησης στην Περιοχή Τροόδους


Η οροσειρά του Τροόδους προσφέρει πολλές ευκαιρίες για γεωργική παραγωγή και επεξεργασία τροφίμων. Ωστόσο, οι ορεινές περιοχές δεν είναι ένα εύκολο περιβάλλον για γεωργικής παραγωγή. Μια κοινοπραξία ερευνητών, μικρών επιχειρήσεων και αγροτικών οργανώσεων ξεκίνησε ένα νέο ολοκληρωμένο ερευνητικό πρόγραμμα, με την επωνυμία 3PRO-TROODOS, για τη στήριξη του τομέα γεωργικής παραγωγής και μεταποίησης στην περιοχή του Τροόδους. Το νέο αυτό τριετές πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και συντονίζεται από το Ινστιτούτο Κύπρου. Η συντονίστρια του έργου, Καθηγήτρια Adriana Bruggeman του Ινστιτούτου Κύπρου, εξήγησε ότι το έργο θα ενσωματώσει επιστημονικές και πρακτικές γνώσεις που θα συμβάλουν στη διατήρηση και τη παραγωγικότητα των όμορφων τοπίων του Τροόδους.

Το έργο 3PRO-TROODOS στοχεύει στην ανάπτυξη ενός σήματος πιστοποίησης ποιότητας για τα προϊόντα που παράγονται στο Τρόοδος, σε συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγούς και μεταποιητές. Ο Σάββας Μαλιώτης της Φιλαγροτικής Συμβουλευτικής, ο οποίος ηγείται της προσπάθειάς αυτής, τόνισε ότι η σήμανση και πιστοποίηση ποιότητας των προϊόντων του Τροόδους θα υποστηρίξει τους αγρότες της οροσειράς αναβαθμίζοντας την αξία των τοπικών προϊόντων. Ο Πέτρος Χατζηκώστας, διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους, τόνισε ότι η διασύνδεση της επωνυμίας (branding) με το Γεωπάρκο Τροόδους, θα ωφελήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στην περιοχή.

Η γεωργία στην οροσειρά του Τροόδους ασκείται κυρίως σε αναβαθμίδες που υποστηρίζονται από τοίχους ξερολιθιάς. Η αρχιτέκτονας Αντωνία Θεοδοσίου θα οργανώσει εκπαιδευτικά εργαστήρια ανοικτά προς το κοινό για τη συντήρηση των αναβαθμίδων. Τόνισε ότι η διατήρηση ξερολιθιών αποτελεί σημαντική πτυχή της αγροτικής ανάπτυξης και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Τροόδους.

Στα πλαίσια του προγράμματος, το Ινστιτούτο Κύπρου θα διερευνήσει εναλλακτικές επιλογές για την αειφόρο χρήση του νερού άρδευσης στο παρόν και το μέλλον, αφού η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους υδάτινους πόρους στο Τρόοδος. Η Sigint Solutions, εταιρεία τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών, θα συνεργαστεί με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Κύπρου στην εφαρμογή ασύρματων αισθητήρων για τη βελτίωση του προγραμματισμού άρδευσης. Ο Λοΐζος Κανάρης της Sigint Solutions προσδοκά στην υιοθέτηση έξυπνων τεχνολογιών και στην δυνατότητα που δίνουν στους γεωργούς να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις. Ο Ανδρέας Στυλιανού του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών τόνισε τη σημασία της καινοτομίας στο γεωργικό τομέα. Ερευνητές του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών θα αξιολογήσουν τη χρήση προστατευτικών διχτυών για οπωροφόρα δένδρα σε συνεργασία με γεωργούς στη περιοχή του Τροόδους. Επίσης, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών θα διενεργήσει εθνοβοτανική έρευνα σχετικά με τη χρήση φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών στο Τρόοδος. Τα επιλεγμένα είδη φυτών θα δοκιμαστούν από αγρότες της περιοχής. Ο Χάρης Χριστοφόρου του Συνδέσμου Βιοκαλλιεργητών Κύπρου εξήγησε ότι αρκετά αρωματικά φυτά προσελκύουν ευεργετικά έντομα, και η καλλιέργεια αυτών των φυτών κατά μήκος των οπωροφόρων δέντρων και άλλων καλλιεργειών μπορεί να στηρίξει ένα βιολογικό περιβάλλον παραγωγής.

Το έργο 3PRO-TROODOS (INTEGRATED/0609/061) συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Δρα Χρίστο Ζουμίδη, c.zoumides@cyi.ac.cy ή στο τηλ. 22208607




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










390