Ηλίας Μαρκάτζιης: Αυξάνεται το ποσοστό των μαθητών που ακολουθούν την Τεχνική


Αυτό ανέφερε στη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, μαζί με τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργο Δημοσθένους,, ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Ηλίας Μαρκάτζιης. Ο Μαρκάτζιης ανακοίνωσε τη διοργάνωση από τη Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2012 τη συνάντηση των Γενικών Διευθυντών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης DGVET . Ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι πρόκειται για συνάντηση υψηλού επιπέδου που γίνεται κάθε εξάμηνο και φιλοξενείται από την προεδρεύουσα χώρα.

Μιλώντας για το θέμα της μείωσης του ποσοστού της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου είπε ότι οι παιδαγωγικές δυνατότητες της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης μπορούν να καταστήσουν τη μάθηση πιο ενδιαφέρουσα και «χειροπιαστή» έτσι ώστε οι μαθητές να μπορούν να κατανοήσουν πρακτικά ακόμα και τις θεωρητικές έννοιες.

Συνεχίζοντας ανέφερε:

Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις

«Είναι φανερό ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ως μία δράση που θα οδηγήσει στη μείωση της ανεργίας μεταξύ των νέων, αφού χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία και η Αυστρία, οι οποίες έχουν επιτυχημένα συστήματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, είναι μεταξύ των χωρών με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων. Μεταρρύθμιση ενδείκνυται και στη γενικότερη αντιμετώπιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης καθώς εξακολουθεί να θεωρείται, αν και λανθασμένα, ως κατώτερης κοινωνικής υπόστασης εκπαίδευση σε σύγκριση με την Μέση Γενική Εκπαίδευση.

Προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και ειδικότερα της Διεύθυνσης Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης είναι μέσα από συντονισμένη δράση να περιοριστεί η προκατάληψη που υπάρχει. Ζητούμε στην προσπάθεια μας αυτή την συνδρομή και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

 

Στο 14% οι μαθητές που ακολουθούν Τεχνική

Το ποσοστό των μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης που ακολουθούν Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση στην Κύπρο είναι γύρω στα 14% και βρίσκεται μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τραγική σύμπτωση ή τραγική πραγματικότητα η Κύπρος με τις υπόλοιπες χώρες που αντιμετωπίζουν σήμερα την τρόικα και το μηχανισμό στήριξης έχουν το χαμηλότερο ποσοστό μαθητών στην Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Τα θετικά στοιχεία.

Υπάρχουν βέβαια και τα θετικά στοιχεία.

Η υλικοτεχνική υποδομή των Τεχνικών Σχολών της Κύπρου μπορεί να συγκριθεί πολύ θετικά με αυτή άλλων Ευρωπαϊκών χωρών πολύ πιο προηγμένων οικονομικά από τη χώρα μας.

Το επίπεδο μόρφωσης των εκπαιδευτικών μας είναι επίσης πολύ ικανοποιητικό και παρατηρείται διάθεση συνεχούς επιμόρφωσης και κατάρτισης.

Πολύ ψηλή είναι και η αφοσίωση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Αυτό όμως που μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους είναι κάποιες περιπτώσεις παιδιών που φτάνουν κοντά μας με τη χαμηλότερη αυτοπεποίθηση και αυτό-εικόνα και στη συνέχεια μέσα από τα προγράμματά μας και τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών μας τα παιδιά αυτά βρίσκουν το δικό τους δρόμο που οδηγεί στην επιτυχία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι περίπου το 50% των αποφοίτων μας συνεχίζουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με πολύ καλά αποτελέσματα. Όλες οι θέσεις που δίνονται στη ΜΤΕΕ ως υπεράριθμες καταλαμβάνονται από αποφοίτους μας αλλά επιπρόσθετα απόφοιτοι μας καταλαμβάνουν θέσεις στα πανεπιστήμια μας με τη ψηλή βαθμολογία τους.

Όμως επιτυχίες παρατηρούνται και σε άλλους τομείς όπως διακρίσεις σε πολλούς διαγωνισμούς τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  

Παραδοξότητες

Το σύστημα Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Κύπρου χαρακτηρίζεται από πλεονεκτήματα και από πολύ εύστοχες πολιτικές όπως είναι η ισοδυναμία του απολυτηρίου της ΜΤΕΕ με το απολυτήριο Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης.

Υπάρχουν όμως και παραδοξότητες στο ευρύτερο εκπαιδευτικό σύστημα που επηρεάζουν αρνητικά τη ΜΤΕΕ, όπως το γεγονός ότι ένα παιδί θα πρέπει να επιλέξει τη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση στην Τρίτη τάξη Γυμνασίου ενώ στα υπόλοιπα παιδιά δίνεται η δυνατότητα να παραμείνουν στη Μέση Γενική Εκπαίδευση και να επιλέξουν τα μαθήματα κατεύθυνσης αργότερα στην Πρώτη τάξη Λυκείου.

Διστακτικότητα από την ΟΕΛΜΕΚ

Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι ως Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση παρακολουθούμε με αγωνία την διστακτικότητα που παρατηρείται από την ΟΕΛΜΕΚ και άλλα οργανωμένα σύνολα της κοινωνίας μας σε σχέση με την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση γιατί θεωρούμε ότι πολλές αδυναμίες στο εκπαιδευτικό μας σύστημα τερματίζονται με την συγκεκριμένη πρόταση.

Αυξητική τάση

Εν πάση περιπτώσει, παρά τις δυσκολίες ο αριθμός των μαθητών που επιλέγουν Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση παρουσιάζει αυξητική τάση τα τελευταία δύο με τρία χρόνια με την αύξηση να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή φέτος.

Εγγραφές Α’ Έτους 2009 – 2010               1075

Εγγραφές Α’ Έτους 2010 – 2011             1167 (αύξηση 8%)

Εγγραφές Α’ Έτους 2011 – 2012               1362 (αύξηση 16.7%)

Εγγραφές Α’ Έτους 2012 – 2013               1376 (εγγραφές Ιουνίου μόνο)

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο συνολικός αριθμός των μαθητών μειώνεται λόγω της υπογεννητικότητας.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










203