Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, με απώτερο στόχο τη συνεχή προσπάθεια που καταβάλλει για ποιοτική βελτίωση και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και έχοντας ως πρώτιστο μέλημά του το καλώς νοούμενο συμφέρον και την πρόοδο των παιδιών, μελετά το θέμα της ηλικίας πρώτης εγγραφής των παιδιών στην προδημοτική τάξη και στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου.Σημειώνεται ότι το όριο ηλικίας, με βάση τους περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης Κανονισμούς του 2008 έως 2012, καθορίζεται κάθε φορά με σχετική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Τα υφιστάμενα όρια ηλικίας καθορίστηκαν, το 2004 και το 2000, στην ηλικία των 4 χρονών και 8 μηνών για την υποχρεωτική προδημοτική τάξηκαι 5 χρονών και 8 μηνών για τηνΑ΄ τάξη του δημοτικού σχολείου, αντίστοιχα.
Τα ερευνητικά δεδομένα από διάφορες πηγές, καθώς και η εμπειρία των εκπαιδευτικών και των γονέων, συνηγορούν στο γεγονός ότι στην ηλικία αυτή ορισμένα παιδιά, στην πλειοψηφία τους αγόρια, είναι μαθησιακά και συναισθηματικά ανώριμα να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα του δημοτικού σχολείου, ενώ η μαθησιακή τους ετοιμότητα, καθώς και η σωματική και γνωστική τους ανάπτυξη ποικίλλουν σημαντικά. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την έκθεση «Υποχρεωτική εκπαίδευση στην Ευρώπη – 2016/17» (Ευρυδίκη, 2016) από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε 17 χώρες το όριο ηλικίας για εγγραφή στην Α΄ τάξη καθορίζεται στα 6 χρόνια, σε οκτώ χώρες στα 7 χρόνια και σε μόνο τρεις σε μικρότερη ηλικία (στη Μάλτα και στο Ηνωμένο Βασίλειο στα 5 χρόνια και στην Κύπρο στα 5 χρόνια και 8 μήνες). Έχοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εξετάζει την επέκταση της ηλικίας πρώτης εγγραφής στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου και, συνακόλουθα, στην προδημοτική τάξη και για τον σκοπό αυτό έχει ετοιμάσει σχετικό Κείμενο Πολιτικής. Τα οφέλη που θα προκύψουν για τους μαθητές από την αλλαγή αυτή, η οποία λαμβάνει υπόψη αποκλειστικά και μόνο το δικό τους συμφέρον, αναμένεται στο μέλλον να είναι πολλαπλά. Η προτεινόμενη επέκταση του ορίου ηλικίας προωθείται για εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς και μόνο λόγους, αφού θα δώσει τη δυνατότητα στα επηρεαζόμεναπαιδιά να φοιτήσουν τόσο στην προδημοτική όσο και, κυρίως, στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου, έχοντας μεγαλύτερη μαθησιακή και συναισθηματική ετοιμότητα και ωριμότητα. Αυτό θα τα βοηθά, καθόλη τη διάρκεια της μαθητικής τους διαδρομής, στην αποτελεσματικότερη παρακολούθηση του αναλυτικού προγράμματος. Ειδικότερα στην περίπτωση των παιδιών που θα επαναλάβουν την προδημοτική τάξη, θα μπορούσε το αναλυτικό πρόγραμμα να εμπλουτιστεί, ώστε να προσφέρει στα παιδιά νέες μαθησιακές εμπειρίες.Η αλλαγή αυτή αποτελεί και ένα από τα μέτρα πρόληψης που μπορούν να υιοθετηθούν, ώστε τα ποσοστά των μαθητών με μεγάλη πιθανότητα να παραμείνουν γλωσσικά και μαθηματικά αναλφάβητα να μειωθούν και να προωθηθεί η σχολική επιτυχία σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό μαθητών.
Με σκοπό την παρουσίαση της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και την ανταλλαγή απόψεωνπραγματοποιήθηκε σύσκεψη σήμεραΠαρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017, στην οποία κλήθηκαν να παραστούν η Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων, ηΠαγκύπρια Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Γονέων και Κηδεμόνων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων και η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες.