Πραγματοποιήθηκε, με εξαιρετική επιτυχία, η ημερίδα «Φιλαναγνωσία: Ανοίγοντας ένα Παράθυρο στον Κόσμο», στις 31 Οκτωβρίου 2017, από τις 8:00 μέχρι τις 16:00, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία. Η Ημερίδα διοργανώθηκε από τις Διευθύνσεις Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επιτροπή Προώθησης της Φιλαναγνωσίας στο Σχολείο και την Κοινωνία) και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Την Ημερίδα παρακολούθησαν 300 εκπαιδευτικοί Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, καθώς και στελέχη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Θέμα της ήταν η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας στα σχολεία και η δημιουργία κοινοτήτων αναγνωστών. Εστίασε σε πρακτικές με τις οποίες οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να εισαχθούν στον κόσμο του βιβλίου και να δημιουργήσουν μια σταθερή σχέση με την ανάγνωση.
Χαιρετισμό στην Ημερίδα απηύθυνε η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου-Ευριπίδου, η οποία κήρυξε και την έναρξη των εργασιών της. Η Ημερίδα περιλάμβανε τρεις κύριες εισηγήσεις και επτά παράλληλες συνεδρίες/βιωματικά εργαστήρια.
Η Καθηγήτρια Teresa Cremin, του Open University του Ηνωμένου Βασιλείου, στην εισήγησή της με θέμα «TeachersasReaders: Buildingcommunitiesofengagedreaders» ανέπτυξε το θέμα της ανάγνωσης για ευχαρίστηση και τόνισε τη σημασία να αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα των σχολείων μας. Αναφέρθηκε σε έρευνές της που έδειξαν τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι εκπαιδευτικοί και τι πρέπει να κάνουν, για να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν εσωτερικά κίνητρα για ανάγνωση βιβλίων και για να δημιουργήσουν κοινότητες αναγνωστών στα σχολεία. Έδειξε ότι η σχέση των ίδιων των εκπαιδευτικών με το βιβλίο είναι καταλυτική για τη σχέση των παιδιών με το βιβλίο.
Η Ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, στην εισήγησή της «Η φιλαναγνωσία στη σχολική πράξη» ανέπτυξε τον ρόλο της ανάγνωσης στην πολύπλευρη διαμόρφωση των παιδιών, και κυρίως τη σχέση του παιδιού με το βιβλίο στον σχολικό χώρο. Μέσα από πολλά παραδείγματα, εστίασε στις τρεις βασικές παραμέτρους με τις οποίες μπορούμε να προσεγγίσουμε τα βιβλία: Στον συγγραφέα, στο κείμενο και στον αναγνώστη. Παρουσίασε παιγνιώδεις δημιουργικές δραστηριότητες που σχετίζονται άμεσα με τις παραπάνω παραμέτρους, όπως εφαρμόστηκαν σε σχολεία.
Ο Επίκουρος Καθηγητής Γιάννης Παπαδάτος, από το Πανεπιστήμιου του Αιγαίου, μέσα από την εισήγησή του «Η Λέσχη Ανάγνωσης. Η σύστασή της. Δραστηριότητες και η σχέση της με τη φιλαναγνωσία και τη δημιουργική γραφή» παρουσίασε τον τρόπο σύστασης και λειτουργίας των λεσχών ανάγνωσης τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η λειτουργία Λεσχών Ανάγνωσης στα σχολεία, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τη δημιουργία κοινοτήτων αναγνωστών.
Τις παρουσιάσεις ακολούθησαν επτά παράλληλες συνεδρίες/βιωματικά εργαστήρια κατά τη διάρκεια των οποίων οι εκπαιδευτικοί εξοικειώθηκαν με τον σχεδιασμό φιλαναγνωστικών πρακτικών. Εισηγητές/τριες των παράλληλων συνεδριών/βιωματικών εργαστηρίων ήταν: ο Επίκουρος Καθηγητής Γιάννης Σ. Παπαδάτος, οι εκπαιδευτικοί Μαρίνα Γεωργίου Μωριά, Ήρα Παπαγεωργίου, Δήμητρα Χαραλάμπους,Φωτεινή Θεοδούλου, Φρίξος Μιχαηλίδης και ο Βιβλιοθηκονόμος, Ανδρέας Κ. Ανδρέου.
Την Οργανωτική Επιτροπή της Ημερίδας αποτελούσαν τα μέλη της Επιτροπής Προώθησης της Φιλαναγνωσίας στο Σχολείο και την Κοινωνία: Δρ Δήμητρα Μέσσιου (Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης) (πρόεδρος), κ. Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου (Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης), Δρ Λεωνίδας Γαλάζης (Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης), Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους (Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης) και κ. Ξένιος Σωτηρίου (Επιθεωρητής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης) και από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, η Δρ Έλενα Χατζηκακού, Πρώτη Λειτουργός Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και η Δρ Μαριλένα Παντζιαρά, Λειτουργός του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.