Το Λύκειο Βεργίνας Λάρνακας διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: Έστιν ουν τραγωδία… Η αρχαία ελληνική τραγωδία και η σημασία της τη σημερινή εποχή.
Στην ημερίδα συμμετείχαν με εισηγήσεις τους ο κ. Αντώνης Τσακμάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Πρόεδρος του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου, και η κ. Αννίτα Σαντοριναίου, Ηθοποιός. Παρακολούθησαν μαθητές Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου με επιλεγόμενο μάθημα τα Αρχαία Ελληνικά ή/και τα Λατινικά ή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο αρχαία δράμα από τα Λύκεια της Λάρνακας, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους. Εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού παρέστη ο κ. Π. Δαπόλας, ΕΜΕ Φιλολογικών.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015. Ξεκίνησε με παρουσίαση των δύο εισηγητών και με προβολή ταινίας που ετοίμασαν οι μαθητές του Λυκείου Βεργίνας. Οι μαθητές διενήργησαν μικρή έρευνα η οποία έφερε στην επιφάνεια τόσο τον προβληματισμό τους σχετικά με την αρχαία τραγωδία, όσο και το θέμα της αναγνώρισης ή μη της σημασία της, από τους σημερινούς μαθητές.
Η εισήγηση του κ. Τσακμάκη είχε τίτλο “Η τραγωδία και η πόλις”. Προσεγγίζοντας βιωματικά το θέμα του, ο ομιλητής παρουσίασε τη σχέση της τραγωδίας με την αρχαία πόλη. Συνέδεσε την αρχαία τραγωδία με την πραγματικότητα της εποχής της και τόνισε τον θρησκευτικό αλλά και μαζικό και συμμετοχικό χαρακτήρα της, προβάλλοντας έτσι βασικές αξίες, μηνύματα και προβληματισμούς που έθετε η αρχαία τραγωδία τότε και συνεχίζει να θέτει και σήμερα.
Η κ. Σαντοριναίου με την υποβλητική της παρουσία αναφέρθηκε σε πανανθρώπινα και διαχρονικά θέματα της τραγωδίας υποστηρίζοντάς τα με ανάγνωση σχετικών αποσπασμάτων από διάφορες τραγωδίες. Η εισήγησή της κορυφώθηκε και δημιούργησε κλίμα μυσταγωγίας, όταν η κ. Σαντοριναίου διάβασε υποκριτικά τον μονόλογο-θρήνο της Εκάβης στον μικρό Αστυάνακτα από τις Τρωάδες του Ευριπίδη, αφιερώνοντάς τον στα μικρά παιδιά-θύματα όλων των εποχών.
Μετά από κάθε εισήγηση οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήσεις στους δύο ομιλητές, πράγμα που έδωσε τη δυνατότητα να λυθούν απορίες αλλά και να επικοινωνήσουν άμεσα ομιλητές και μαθητές. Ο επιστημονικός λόγος του κ. Τσακμάκη και η θεατρική προσέγγιση της κ. Σαντοριναίου, κέρδισαν το ενδιαφέρον των μαθητών και τους πρότειναν έναν νέο τρόπο “ανάγνωσης” της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.
Πόπη Πούγιουρου, Φιλόλογος, ΒΔ, Λύκειο Βεργίνας Λάρνακας