Ημερίδα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας στο Α΄Δημοτικό Σχολείο Γεροσκήπου


Η Κύπρος, μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ), συμμετέχει στο έργο European Schoolnet Living SchoolsLab (LSL) (http://lsl.eun.org/)από τον Οκτώβριο του 2012. Το πρόγραμμαείναι διετές και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συντονίζεται από το European Schoolnet. Σε αυτό συμμετέχουν 14 εταίροι εκ των οποίων 12 είναι Υπουργεία Παιδείας από την ΕΕ.

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου και αναπτυσσόμενου δικτύου σχολείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οργανωμένων σε περιφερειακές ομάδες (regionalhubs), τα οποία θα επιδεικνύουν και θα διαμοιράζονται βέλτιστες πρακτικές και τρόπους αποτελεσματικής ενσωμάτωσης των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στη μαθησιακή διαδικασία, σε όλο το φάσμα των προγραμμάτων σπουδών και του σχολείου γενικότερα (“awholeschoolapproach).

Το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Γεροσκήπου αποτελεί το πρώτο σχολείο από τη Δημοτική Εκπαίδευση που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LSL ως AdvancedSchool (AS1).Το δίκτυο άρχισε να δημιουργείται με τη σύσταση του βασικού πυρήνα, εντάσσοντας δύο ακόμη δημοτικά σχολεία, ως AdvancedPractitionerSchools (AP1): το Ενιαίο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Ερήμης και το KΗ΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού.  Στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει επέκταση του δικτύου με την εμπλοκή κι άλλων δημοτικών σχολείων.

Την Τρίτη, 28 Μαΐου 2013, πραγματοποιήθηκε στο Α΄ Δημοτικό Σχολείο Γεροσκήπου Συνέδριο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών των τριών πιο πάνω σχολείων, που συναποτελούν την περιφερειακή ομάδα συνεργασίας των δημοτικών σχολείων (Regional HubMeeting – Cyprus Primary Schools).

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας κ. Στέλιος Στυλιανού, ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Ελπιδοφόρος Νεοκλέους, ο Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης Πάφου κ. Λαυρέντιος Πολυκάρπου, ο οικείος Επιθεωρητής του σχολείου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Γεροσκήπου κ. Άριστος Ηροδότου, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του σχολείου κα Γεωργία Παπαπέτρου και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στο πρώτο μέρος του συνεδρίου, μέρους του ΥΠΠ ο Δρ Κώστας Χαμπιαούρης,Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης και Εθνικός Συντονιστής (National Coordinator) και ο Δρ Χρίστος Ρουσιάς, Project Lead, παρουσίασαν το σκοπό, τη φύση και την πορεία του προγράμματος. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί που ηγούνται του προγράμματος στα δημοτικά σχολεία (LeadTeachers) παρουσίασαν τις δικές τους δράσεις και το σχεδιασμό-πλάνο εργασίας του σχολείου τους (S.T.E.P.S.Plan). Συγκεκριμένα, παρουσίασαν οι εκπαιδευτικοί Σκεύη Δημητρίου από το Α΄Δημοτικό Γεροσκήπου, Έλενα Κατσουνωτού από το Ενιαίο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Ερήμης και Αναστασία Περίκκου από το ΚΗ΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού.

Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου, μαθητές του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Γεροσκήπου παρουσίασαν, σε σταθμούς εργασίας, τρόπους αξιοποίησης των ΤΠΕ. Ακολούθησε περιήγηση στις τάξεις του σχολείου και ολιγόλεπτη παρακολούθηση μαθημάτων με τη χρήση των ΤΠΕ.

Με το τέλος του συνεδρίου έγινε ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών για θέματα που αφορούν στην ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία. Διαπίστωση όλων ήταν ότι για την επιτυχία του προγράμματος απαιτείται η αγαστή συνεργασία ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και τις διευθύνσεις όλων των σχολείων. Παράλληλα, εκφράστηκε η ανάγκη για διεύρυνση του δικτύου με την εμπλοκή και άλλων σχολείων, προσφέροντας στους εκπαιδευτικούς ευκαιρίες για συνεχή επαγγελματική επιμόρφωση και ανάπτυξη.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










169