Ιρλανδός ο πρωταθλητής του FameLab 2013


Ο Fergus McAuliffe από την Ιρλανδία στέφθηκε Διεθνής Πρωταθλητής FameLab 2013 την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013, με την παρουσίαση του «Τι κι αν δεν χρειαζόμασταν μια παλλόμενη καρδιά για να είμαστε ζωντανοί; » Ο Fergus εξήγησε πώς ο δεντροβάτραχος ‘wood frog’ μπορεί να σταματήσει την καρδιά του, χωρίς να πεθάνει. Στο τέλος της παρουσίασής του, ο Fergus, δήλωσε: «Ο δεντροβάτραχος είναι τόσο κρύος που δεν θα μπορούσε καν να αναποκριθεί στο φιλί μιας πριγκίπισσας»! Ο Fergus McAuliffe αποφοίτησε από το University College Cork με πτυχίο στην Επιστήμη του Περιβάλλοντος πριν από την έναρξη του διδακτορικού του στο UCC.

Τη δεύτερη θέση πήρε η εκπρόσωπος από την Κροατία, Andrea Gelemanovic η οποία μίλησε για το γεγονός ότι τα περισσότερα κύτταρα στο σώμα μας δεν είναι καν ανθρώπινα.

Από την πρώτη εμφάνιση του το 2005, το FameLab έχει εξελιχθεί ως ο κορυφαίος διαγωνισμός στον κόσμο για την επικοινωνία της επιστήμης. Φέτος στον Διεθνή Τελικό διαγωνίστηκαν εθνικοί νικητές από Ισπανία, Κύπρο, Νότιο Αφρική, Χονγκ Κονγκ, Λιθουανία, Μάλτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Πολωνία και Κροατία.
Την Κύπρο εκπροσώπησε ο νεαρός νευροεπιστήμονας Νίκος Κωνσταντίνου. Η παρουσίαση του Νίκου στηρίχθηκε σε αιώνες από ταχυδακτυλουργικά κόλπα και σε πιο πρόσφατα ψυχολογικά  φαινόμενα (όπως Τύφλωση Αλλαγής / Change Blindness και Τύφλωση Αποπροσανατολισμού / Inattentional Blindness) για να καταδείξει τα όρια της ανθρώπινης αντίληψης καθώς και το πως η υποκειμενική αντίληψη που έχουμε για τον κόσμο μπορεί να διαφέρει σημαντικά από αυτή του διπλανού μας ανάλογα με το που εστιάζουμε την προσοχή μας. Ο Νίκος έλαβε το διδακτορικό του στις Γνωστικές Νευροεπιστήμες (Cognitive Neuroscience) από το University College London  το 2011. Είναι σήμερα μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Εφαρμοσμένων Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. 

Ο διαγωνισμός κρίθηκε από μια διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα επικοινωνίας της επιστήμης.

΄Οπως κάθε χρόνο, υπήρχε το βραβείο για τη ψήφο του κοινού το οποίο μοιράστηκε από κοινού οι εκπροσώποι από την Ιρλανδία και το Χονγκ Κονγκ. Επιπλέον, οι συμμετέχουσες χώρες ενθάρρυναν και φέτος προηγούμενους FameLabers να παρακολουθήσουν μαζί τον τελικό ζωντανά και να στείλουν μια ψήφο από κάθε χώρα. Το βραβείο αυτό κέρδισε ο εκπρόσωπος από την Ιρλανδία.

Ο εθνικός διαγωνισμός διοργανώθηκε τον περασμένο Απρίλιο από το Βρετανικό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου. Συνδιοργανωτής ήταν το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και χορηγοί το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τop Kinisis. Το διαγωνισμό στήριξαν επικοινωνιακά το ΡΙΚ και η εφημερίδα Πολίτης.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Κα Νάτια Καραγιάννη                              Kα ‘Ελενα Χαραλαμπίδου

Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου                            British Council

+357 22894315                                        +357 22585265

Karayianni.nadia@ucy.ac.cy                            elena.charalambidou@cy.britishcouncil.org

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










162