Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου παρευρέθηκε και μίλησε ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής ο Βουλευτής Α’ Πειραιά και Καθηγητής Κώστας Δουζίνας, την Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2016.
Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις σκέψεις ενός παλιού πανεπιστημιακού και πρόσφατου πολιτικού, για τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Καθηγητής Δουζίνας ανέλυσε τις θέσεις των μεγάλων Γερμανών διανοουμένων Γιούργκεν Χάμπερμας και Ούλριχ Μπεκ, οι οποίοι πανηγύριζαν το 2002 για τις επιτυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την επιτυχή εισαγωγή του ευρώ, την επέκταση στην Ανατολική Ευρώπη, την οικονομική ευημερία και υμνούσαν την ανατολή ενός «νέου ευρωπαϊκού αιώνα». Μέσα από φιλοσοφικά, ιστορικά και πολιτικά επιχειρήματα ο ομιλητής υποστήριξε ότι τρεις ομόκεντροι ιστορικοί κύκλοι ακμής και παρακμής οδηγούν την «ιδέα της Ευρώπης» προς το τέλος της.
Σήμερα, όπως ανέφερε ο ομιλητής, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας δυσλειτουργικός οργανισμός που έχει εγκαταλείψει τις ιδρυτικές του αρχές. Ολες οι σημαντικές νεωτεριστικές ιδέες, η λαϊκή κυριαρχία, το έθνος, η δημοκρατία, ο σοσιαλισμός, τα ανθρώπινα δικαιώματα δημιουργήθηκαν αρχικά από διανοούμενους και πολιτικές ελίτ, αλλά αργότερα υιοθετήθηκαν και ενέπνευσαν τους λαούς. Κάτι τέτοιο δεν έγινε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε, προσθέτοντας ότι στην κυπριακή και ελληνική κρίση, οι πολίτες είδαν καθαρά ότι οι μεγάλες αποφάσεις που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους αποφασίζονται από τους ισχυρούς των εθνικών ελίτ στις Συνόδους Κορυφής και στα Eurogroup. Η Ευρώπη λοιπόν, βρίσκεται σε κρίση, σε σταυροδρόμι. «Αλλά η ιδέα της Ευρώπης σε σταυροδρόμι ή σε κρίση δεν είναι νέα. Η Ευρώπη είναι σταυροδρόμι. Το όνομα και η ιδέα της Ευρώπης ήταν εφευρέσεις της Ανατολικής Μεσογείου. Η ετυμολογική ρίζα της λέξης «Ευρώπης» είναι το «έρεβος», το σκοτάδι μετά τη δύση του ήλιου τα ευρωπαϊκά κράτη είναι άρρωστα: η ίδια η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, κατά τα τον γερμανο-εβραίο φιλόσοφο Εντμουντ Χούσερλ το 1935», υπογράμμισε . Η ιδέα της Ευρώπης, εγκαταλείπει τοπικές, περιορισμένες, εθνοτικές ή θρησκευτικές διαφορές και οικοδομεί μια αυθεντικά καθολική ανθρωπότητα.
Στη συνέχεια ο κ. Δουζίνας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Ευρώπη μεταβάλλεται σταδιακά από «πνευματική γεωγραφία» σε απλό γεωγραφικό προσδιορισμό, μια χερσόνησο στην άκρη της μεγάλης Ασιατικής μάζας. Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, τα 30 εκατ.. σύμφωνα με τον ΟΗΕ που κινούνται προς τη γη της επαγγελίας, αποτελούν σύμπτωμα της μακροχρόνιας μεταφοράς του κέντρου βάρους από το Βορρά στο Νότο και από τη Δύση στην Ανατολή. Αποτελούν είτε θύματα των πολέμων, σήμερα των πολέμων δια αντιπροσώπου στη Συρία ή στη Λιβύη, είτε της τεράστιας και αυξανόμενης ανισότητας (1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 50% του παγκόσμιου πλούτου). Από την αρχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχαμε αυτό που ονομάζεται ευφημιστικά «έλλειμα δημοκρατίας». Εχει γίνει Ευρωπαϊκός δήμος, επομένως μια Ευρωπαϊκή δημοκρατία είναι αδύνατη. Η Ε.Ε. δεν έχει «έλλειμα» αλλά απουσία δημοκρατίας. Ζούμε στην εποχή της μεταπολιτικής, της decafeine δημοκρατίας light. Η πολιτική αντιπαράθεση έχει περιθωριοποιηθεί από την υποτιθέμενη αντικειμενική γνώση των οικονομολόγων, των managers και των λογιστών. Οι δυο μεγάλες επιτυχίες της Ε.Ε. ήταν το τέλος των πολέμων και των επιθετικών εθνικισμών και η υπόσχεση καθολικής ευημερίας στηριγμένης στην αλληλεγγύη. Τι γίνεται με την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία, στην οποία οι αγορές δήθεν αριστεύουν; Ευημερία και δικαιοσύνη, με ακραία ανισότητα, είναι το μέλλον που εισάγει η λιτότητα; Για τους Κύπριους, τους Έλληνες, τους Ισπανούς και Πορτογάλους η απάντηση είναι προφανής. Η οικονομική καταστροφή και η συνολική αποτυχία των ψεύτο μάγων οικονομολόγων είναι καθολική. Μήπως το ευρώ έχει κάποιες μαγικές ιδιότητες και συμπυκνώνει το χάρη της Ευρώπης, στα χαρτονομίσματα, την «ιδέα» της Ευρώπης; Μήπως όσοι πιάνουν ένα εικοσάρικο κρατούν στο χέρι τους πιστοποιητικό του Ευρωπαϊσμού τους; Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρεί στα τυφλά. Ο συνδυασμός της συνεχιζόμενης λιτότητας, των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και της ανόδου της ακροδεξιάς οδηγούν σε μια σύνθετη υπαρξιακή κρίση, σε ένα συνδυασμό παραγόντων που οδηγούν στην τέλεια καταιγίδα και το τέλος της Ε.Ε. όπως την ξέρουμε. Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει σύντομα οδηγείται στο τέλος της».
Μετά το πέρας της ομιλίας, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, την οποία συντόνισε ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Καθηγητής Κώστας Κωνσταντίνου.
Στο χαιρετισμό του ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθηγητής Αθανάσιος Γαγάτσης αφού ευχαρίστησε τον κ. Δουζίνα για την παρουσία του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανέφερε ότι ο Καθηγητής Κώστας Δουζίνας υπήρξε μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ίδρυση του Τμήματος Νομικής. Eχει συμμετάσχει, σε συνεργασία με άλλους επιφανείς νομικούς διαφόρων χωρών στη διαμόρφωση του προγράμματος του Τμήματος Νομικής καθώς και στις εκλογές νέων ακαδημαϊκών μελών του Τμήματος. Εκ μέρους του Τμήματος Νομικής, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Τμήματος, Καθηγητής Ανδρέας Καπαρδής.