Καδής για δασκάλους: Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε ακόμα και μόνιμους διορισμούς, αλλά…


«Να ξεκινήσουμε την εφαρμογή και άλλων μέτρων τα οποία έχουμε ήδη αναφέρει στην ΠΟΕΔ»

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστας Καδής, προέβη σήμερα σε δηλώσεις στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο»  στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ σχετικά με τα αιτήματα της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ).

Ο Υπουργός Παιδείας  αναφορικά με το θέμα της κοστολόγησηςτων αιτημάτων της ΠΟΕΔ είπε: «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που βιώνουμε ακόμα  τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.  Τη στιγμή που ως χώρα καταφέραμε να βγούμε από μνημόνια, ακολουθώντας συνετές πολιτικές, παρουσιάζεται η ΠΟΕΔ με αιτήματα τα οποία είναι διαχρονικά και που οδηγούν όλα σε ένα μεγάλο αριθμό προσλήψεων, με την απαίτηση να ικανοποιηθούν εδώ και τώρα».

«Αυτή την περίοδο», πρόσθεσε ο κ. Καδής, «ολοκληρώθηκε μια εμπεριστατωμένη μελέτη για τα θέματα αναλφαβητισμού όπου φάνηκε ότι υπήρχαν κάποιες στρεβλώσεις. Το Υπουργείο προτείνει, λοιπόν, μια σειρά από μέτρα, τα οποία αντιμετωπίζουν αυτό το ζήτημα. Η ΠΟΕΔ ως μόνο μέτρο προβάλλει τους επιπρόσθετους μόνιμους διορισμούς. Εμείς εισηγηθήκαμε συγκεκριμένα στην ΠΟΕΔ να διορίσουμε βοηθούς εκπαιδευτικούς στοχευμένα, δηλαδή, στις τάξεις όπου υπάρχουν υψηλά ποσοστά παιδιών με προβλήματα αναλφαβητισμού. Αυτό θα το κάνουμε με την αξιοποίηση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να αγοράσουμε υπηρεσίες από αδιόριστους προσοντούχους εκπαιδευτικούς. Με τον τρόπο αυτό θα μας δίνεται, επιπρόσθετα, η ευχέρεια να ορίσουμε εμείς ποια χαρακτηριστικά θέλουμε να έχουν οι νέοι εκπαιδευτικοί που θα μπουν στις τάξεις. Η ΠΟΕΔ ισχυρίζεται ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει και ότι μοναδικό αποδεκτό μέτρο είναι οι μόνιμοι διορισμοί.  Νομίζω ότι αν βάζαμε το συμφέρον των παιδιών πάνω από όλα δεν θα είχαμε τέτοιες προσεγγίσεις».

Αναφορικά με το σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου, ο κ. Καδής τόνισε: «Η ΠΟΕΔ ζητά να διοχετεύσουμε στην εκπαίδευση νέους πόρους μέσα από επιπρόσθετους διορισμούς, χωρίς όμως να έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο με το οποίο θα αξιολογούμε αυτούς που θα εφαρμόσουν τις νέες πολιτικές. Έχουμε δει σχολεία τα οποία μεταμορφώθηκαν πραγματικά, μόνο με την παρουσία μιας νέας διεύθυνσης ή νέων εκπαιδευτικών που δείχνουν πολύ ενδιαφέρον και μεράκι για το έργο τους. Με το νέο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί επιζητούν, θα αναδείξουν τον καλύτερο εαυτό τους, και θα συμβάλουν στον περιορισμό προβλημάτων όπως ο αναλφαβητισμός. Σε καμία περίπτωση δεν λέμε ότι τα ζητήματα που θέτει η ΠΟΕΔ είναι ανύπαρκτα.  Όμως είναι ζητήματα τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από διάφορες προσεγγίσεις και δεν πρέπει να προτάσσεται μόνο το θέμα των νέων διορισμών, ιδιαίτερα με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες. Τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν σε μια κλιμακωτή βάση, σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, εξορθολογίζοντας, παράλληλα, κι άλλες πολιτικές.  Σας υπενθυμίζω και την πρόσφατη  επιστολή του Γενικού Ελεγκτή». 

Και συνέχισε: «Θα υλοποιήσουμε την πρότασή μας για αγορά υπηρεσιών από αδιόριστους δασκάλους. Έχω μπροστά μου το σχετικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού καθώς και συγκεκριμένο πλάνο υλοποίησής του, στο οποίο περιλαμβάνονται μια σειρά από δράσεις για τη σχολική επιτυχία όλων των παιδιών και την προώθηση του αλφαβητισμού. Η υλοποίηση των μέτρων αυτών απαιτεί κόστος αλλά είμαστε πρόθυμοι να το αναλάβουμε, χωρίς απαραίτητα να οδηγηθούμε σε  μόνιμους διορισμούς, οι οποίοι θα  κοστίσουν πολύ περισσότερο στην κοινωνία.  Ωστόσο, είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε ακόμα και μόνιμους διορισμούς, αλλά να ξεκινήσουμε την εφαρμογή και άλλων μέτρων τα οποία έχουμε ήδη αναφέρει στην ΠΟΕΔ.  Οι  εισηγήσεις μας, δυστυχώς, δεν αντιμετωπίστηκαν θετικά, διότι δεν ικανοποιούσαν ολιστικά τα αιτήματά τους. Τονίζω και πάλι ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να μην είμαστε μαξιμαλιστές. Εγώ θέλω να πιστώσω τους εκπαιδευτικούς με πραγματικό ενδιαφέρον, αλλά από την άλλη, πρέπει και αυτοί να κατανοήσουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δυνατότητες στο πλαίσιο των οποίων μπορεί να κινηθεί το κράτος και η Κυβέρνηση και ότι δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά που μπορούν να επιλύουναπό την μια ημέρα στην άλλη προβλήματα που χρονολογούνται».

Ερωτηθείς για την μη εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών ανέφερε: «Αν κανείς θέλει να πιστώσει αυτή την Κυβέρνηση με κάτι, αυτό είναι τη θέλησή της να κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Το νέο σύστημα αξιολόγησης ήταν μια από τις έξι κορυφαίες, σημαντικές πολιτικές μας. Για τις άλλες πέντε, που αφορούν επίσης σε θέματα τα οποία για δεκαετίες χρονολογούνταν ως προβλήματα, έχουμε προχωρήσει από τον σχεδιασμό και τη λήψη απόφασης στην φάση της υλοποίησης. Έμεινε μόνο το θέμα της αξιολόγησης. Άρα δεν μπορεί να κατηγορήσει κάποιος την παρούσα Κυβέρνηση για ατολμία.  Τονίζω ότι και για το σχέδιο αξιολόγησης είμαστε πάρα πολύ κοντά στονα παρουσιάσουμε τη νέα μας πρόταση.  Ναυπενθυμίσω ότι είχαμε παρουσιάσει μια πρόταση στο παρελθόν και λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις των εμπλεκομένων, ετοιμάζουμε τη νέα μας πρόταση. Μέσα στην επόμενη περίοδο θα παρουσιάσουμε και θα συζητήσουμε το νέο σχέδιο αξιολόγησης, το οποίο είμαι σίγουρος ότι το περιμένει και η κοινωνία και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί».

Ο κ. Καδής υπογράμμισε ακόμα τα εξής: «Ο τελικός στόχος του νέου συστήματος είναι να γίνεται η αξιολόγηση από δύο επιθεωρητές αλλά και από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας που θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο, αφού είναι αυτός που παρακολουθεί καθημερινά το έργο των εκπαιδευτικών. Και για αυτόν τον λόγο είπαμε ότι θα κάνουμε μια σημαντική μείωση στον διδακτικό χρόνο των διευθυντών σε συνάρτηση με το νέο σύστημα αξιολόγησης. Θεωρώ ότι οι εκπαιδευτικοί αποδέχονται τον ρόλο του διευθυντή στην αξιολόγηση και ίσως και να τον αποζητούν. Δεν πιστεύωνα υπάρχει ένσταση σε αυτό το σημείο».

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Παιδείας είπε:«Είμαι βέβαιος ότι αν υπάρχει καλή θέληση, και το σύστημα αξιολόγησης θα περάσει και τα ζητήματα τα οποία θέτει η ΠΟΕΔ μπορούν να τύχουν διαχείρισης, μέσα σε ένα λογικό χρονοδιάγραμμα, με τη λήψη όχι μόνο μέτρων που οδηγούν σε προσλήψεις, αλλά με την εφαρμογή μιας συνολικότερης πολιτικής, με μέτρα που αφορούν ευρύτερα το σχολικό περιβάλλον».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











109