Καδής για Ελεγκτή: Αρκετές από τις απαλλαγές που παραχωρούνται σε διδακτικό χρόνο έχουν θεσμοθετηθεί


 «Το ΥΠΠ θα προχωρήσει σε αξιολόγηση από ειδικό εμπειρογνώμονα των μη θεσμοθετημένων απαλλαγών».

«Αρκετές από τις απαλλαγές που παραχωρούνται σε διδακτικό χρόνο από το ΥΠΠ έχουν θεσμοθετηθεί με αποφάσεις σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου. Άλλες εφαρμόζονται μετά από συμφωνίες που έγιναν ανάμεσα σε Υπουργούς και εκπαιδευτικές οργανώσεις. Σε συνέχεια της επιστολής του Γενικού Ελεγκτή προς το ΥΠΠ, το Υπουργείο θα ζητήσει την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας ως προς το επίπεδο στο οποίο πρέπει να λαμβάνεται η απόφαση (Υπουργού, Υπουργικού Συμβουλίου, Βουλής) για την εφαρμογή μιας πολιτικής απαλλαγής εκπαιδευτικών από διδακτικό χρόνο».

Αυτό δήλωσε στο Paideia-News ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, κληθείς να σχολιάσει την επιστολή που του απέστειλε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφορικά με τις απαλλαγές από διδακτικό χρόνο των εκπαιδευτικών και από τη μείωση του διδακτικού τους χρόνου.

Ο κ. Καδής τόνισε επίσης ότι:

  • Το ΥΠΠ σέβεται, μελετά και λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις και τις εισηγήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
  • Τα θέματα που θίγει ο Γενικός Ελεγκτής με τη σχετική επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, όπως και ο ίδιος αναφέρει, αφορούν πολιτικές που εφαρμόζονται από το ΥΠΠ εδώ και πολλά χρόνια. Για πλείστα από τα ζητήματα αυτά, οι εκάστοτε Υπουργοί έχουν απαντήσει και εκθέσει τις απόψεις τους. Οι απαντήσεις περιλαμβάνονται στις σχετικές εκθέσεις που υποβάλλει το ΥΠΠ στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Στην τελευταία, μάλιστα, έκθεση που υπέβαλε το ΥΠΠ στην Επιτροπή Ελέγχου, αρκετά από τα θέματα που θίγει ο Γενικός Ελεγκτής στην επιστολή του απαντώνται με περαιτέρω τεκμηρίωση.
  • Το ΥΠΠ ακολουθεί σταθερά την προβλεπόμενη διαδικασία για τη στελέχωση του εκπαιδευτικού συστήματος κάθε χρόνο. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει υπολογισμό των αναγκών σε ανθρώπινο εκπαιδευτικό δυναμικό στη βάση των πολιτικών που εφαρμόζει το ΥΠΠ, αξιολόγηση και έγκριση των αναγκών αυτών από το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών (Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού), συμπερίληψη των απαιτούμενων πιστώσεων για κάλυψη των αναγκών αυτών στον Προϋπολογισμό του ΥΠΠ και έγκριση του Προϋπολογισμού από το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Με την έγκριση του Προϋπολογισμού, η Βουλή ουσιαστικά εγκρίνει και την πολιτική που καλύπτει ο Προϋπολογισμός αυτός.

Απαντώντας σε ερώτηση μας για το τι θα πράξει στη συνέχεια ανέφερε: «Στη βάση και της απάντησης που θα λάβει στο πιο πάνω ερώτημα, το ΥΠΠ θα προχωρήσει σε αξιολόγηση από ειδικό εμπειρογνώμονα των μη θεσμοθετημένων απαλλαγών, στη βάση της οποίας θα τεκμηριώσει πιθανές αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει για εξορθολογισμό των πολιτικών του».

Συνεχίζοντας ο υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση, οι όποιες εξοικονομήσεις προκύψουν από ένα τέτοιο εξορθολογισμό θα αξιοποιηθούν για την εφαρμογή/ενίσχυση πολιτικών του ΥΠΠ για αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Καταλήγοντας, ο Κώστας Καδής είπε το Υπουργείο Παιδείας διερευνά όλες τις πτυχές της επιστολής του Γενικού Ελεγκτή, στην οποία θα απαντήσει το συντομότερο δυνατό.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











123